Home

Scurt pe doi, 11 martie: Bomba cu ceas, cardul cu amprentă, reportajul anti-Plahotniuc, pedeapsa în vilă de lux și sistemul Estonian de votare

Biiiine v-am găsit! Planific niște schimbări la această selecție de știri, motiv pentru care am să revin cu un alt mesaj peste câteva ore. Între timp, nu uităm să susținem proiectul pe Patreon.  

TECH & Digital :::::::

O nouă generație de carduri bancare este testată în Marea Britanie. Cardurile sunt dotate cu senzori de amprentă digitală.

Tesla s-a răzgândit: Deși a anunțat inițial că va închide mai multe magazine ca să-și crească vânzările online, compania lui Elon Musk și-a schimbat planurile. Magazinele vor rămâne deschise, iar, pentru a finanța activitatea lor, Tesla va majora prețurile mașinilor cu 3%. Singura excepție este modelul Tesla 3, prețul căruia se menține la 35.000 de dolari SUA.

Elizabeth Warren, candidata democrată la președinția Statelor Unite, pledează pentru „descompunerea” marilor companii precum Facebook, Apple, Google și Amazon. În opinia sa, aceste companii încalcă principiul de concurență onestă, prin faptul că își vând produsele pe propriile platforme.

POLITIC ::::::::

PSRM a invitat blocul ACUM la negocieri pentru „instituirea unei colaborări politice parlamentare”. PAS și PPDA vor decide mâine dacă acceptă sau nu invitația socialiștilor.

Igor Dodon a anunțat pe Facebook că va convoca Parlamentul până pe 25 martie și va chema partidele la consultări pentru a afla dacă se va constitui o coaliție de guvernare. Există următoarele scenarii:

  • A. PD și PSRM fac o coaliție și guvernează mai departe. Legal sau prin „atragere” de deputați.
  • B. În cazul eșuării variantei A (analiștii politici spun că rușii presează PSRM să nu coalizeze cu PD), cel mai probabil urmează anticipate odată cu alegerile locale.

Rușii îl sapă pe Plahotniuc: Pervîi Canal a difuzat un reportaj de 8 minute despre „cardinalul gri al Moldovei, afacerile cu prostituate, spălările de bani și alte ilegalități”.

Mâna dreapta a lui Filat de la vamă, Tudor Balițchi, a ajuns să facă spoturi în care să-l elogieze pe Ilan Șor.

Așa au votat “transnistrenii”. Ordinul a fost să voteze cu nr. 4.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Rezervele BNM au scăzut cu peste 100 de milioane de dolari în ultimele luni. Experţii spun că Banca centrală a început să vândă valută pe piață, pentru a acoperi cererea și a nu permite astfel devalorizarea leului.

Incident la fabrica de la Râbnița. Utilizatori anonimi scriu pe Internet că în aer au ajuns substanțe radioactive, lucru negat de autoritățile moldovene.

ONG-urile conduse de Sergiu Ostaf, Dumitru Țîra și Roman Chirca vor primi de la stat 7 milioane de lei pentru evaluarea politicilor publice.

Surpriza de după alegeri. ANRE nu va mai decide prețurile la benzină și motorină. Începând din această lună, prețurile vor fi stabilite de către importatori și comercianți.

Își ispășește pedeapsă într-o vilă de lux. Ziarul de Gardă scrie despre averea unui director adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, ținut în arest la domiciliu pentru acte de corupție.

Omul de afaceri Leonid Katz, acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost arestat în Rusia și ar putea fi extrădat în Republica Moldova.

Regizorul Viorel Mardare a fost petrecut azi pe ultimul drum.

INTERNAȚIONAL ::::::::: 

Autoritățile din China, Etiopia și Indonezia au suspendat toate zborurile cu avioanele de tip Boeing 737 Max 8, după ce un astfel de avion s-a prăbușit duminică în drum spre Nairobi. De cealaltă parte, un oficial american citat de Reuters a spus că Statele Unite nu vor urma exemplul chinezilor, atât timp cât nu se cunosc cauzele tragediei de ieri.

Prezentarea noului avion Boeing 777x a fost amânată pe termen nedeterminat. Evenimentul urma să aibă loc miercuri, 13 martie.

Sistemul de i-voting din Estonia bate noi recorduri: aproape 50% dintre alegători au votat online la ultimele alegeri pentru Parlamentul eston.

UE va introduce vize pentru cetățenii americani începând din 2021.

Exit mobile version