Home

Scurt pe doi, 7 martie: Ajutoarele lui Plahotniuc, piloții moldoveni, prioritățile Facebook, problemele lui Zelenski

Bine ați venit la selecția de știri de azi. 

TECH & Auto & Digital :::::::

PlayStation 4 vine cu o noutate mult așteptată de utilizatorii iPhone și iPad. Începând de azi, consola poate fi sincronizată cu aceste device-uri Apple, prin intermediul aplicației PS4 Remote Play.

Prioritățile Facebook se schimbă după ce a luat mai multe bobârnace anul trecut. Potrivit unui anunț făcut de Mark Zuckerberg, compania va acorda mai multă atenție pentru a cripta mesajele de pe Instagram, Messenger și WhatsApp. La fel, își propune unificarea serviciilor de messanging, promovarea comunităților mici, în detrimentul newsfeed-ului.

Xiaomi a anunțat data lansării Redmi Note 7 în magazinele din Europa. Noul smartphone va fi disponibil începând cu 14 martie. Dotat cu o cameră de 48 de megapixeli și 32 de GB memorie, telefonul va costa 179 de Euro.

Cine încarcă mai repede? Tesla lansează noua versiune 3.0 a încărcătorului Supercharger, care reduce de două ori durata de încărcare a mașinilor electrice.

Huawei a dat în judecată Guvernul Statelor Unite, din cauza restricțiilor impuse de administrația Trump asupra companiei chineze, acuzată că ar fi acționat în interesul puterii de la Beijing.

POLITIC ::::::::

În sfârșit. După un joc politic neclar, cei doi piloți moldoveni, care au fost ținuți ostatici timp de aproape patru ani în Afganistan, s-au întors acasă de la Moscova.

Campania electorală nu s-a terminat. Vlad Plahotniuc a anunțat, în locul Guvernului, indexarea pensiilor cu 5,3% și un ajutor de Paști, în valoare de 600 de lei, destinat persoanelor cu cele mai mici venituri. La două ore după anunț, Guvernul s-a angajat să implementeze inițiativa fără a consulta Parlamentul.

Ilan Șor, felicitat de ziua lui cu hrișcă și „tușoncă”, oferite de către un politician din Bălți. Primarul de la Orhei a împlinit 32 de ani. Se pare că cel mai ingenios cadou a venit, totuși, din partea soției acestuia, care i-a dăruit… un carusel.

Avocații lui Platon au avut acces la el după o lună. NewsMaker a făcut o listă cu ce le-a spus.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

Proba online, de netrecut. Moldovenii care doresc să obțină permisul de conducere sunt nevoiți să aștepte cel puțin până la sfârșitul anului 2019 pentru a susține proba practică.

Șeful Tarom Iași, prins în Vama Sculeni cu 500 de pachete de țigări și cinci litri de whisky pe care i-a cumpărăt într-un duty-free din Republica Moldova.

Eugen Doga a criticat dur strada pietonală care îi poartă numele: E pentru cai făcută.

INTERNAȚIONAL ::::::::: 

Umoristul ucrainean Vladimir Zelenski, în centrul atenției. Serviciul de Securitate din Ucraina recunoaște că a instalat dispozitive de ascultare lângă biroul candidatului la președinție. Securiștii spun că voiau să intercepteze convorbirile unei alte persoane, nu ale lui Zelenski. Între timp, comediantul a anunțat că autoritățile ucrainene pregătesc o cauză penală pe numele lui.

Laura Codruța Kovesi a fost recunoscută de Universitatea Harvard printre cele 21 de femei din întreaga lume care au avut contribuții semnnificative în domeniul justiției. Financial Times a publicat, între timp, o scrisoare a Ministrul Justiției din România în care acesta s-a exprimat împotriva numirii lui Kovesi în funcția de procuror european.

Orice critică online la adresa autorităților, inclusiv meme-urile satirice, ar putea fi pedepsită cu până la 15 zile de închisoare în Rusia, potrivit unei legi aprobate de Duma de stat.

110 de documente scrise de Albert Einstein, multe din ele necunoscute de public, au fost dezvăluite de Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Exit mobile version