Home

Scurt pe doi, 6 martie: Semnul de la Moscova și strategia PD, întâlnirile misterioase a lui Dodon, merele-problemă, mașina Bugatti și bateria de iPhone

Bine v-am găsit la selecția de știri. Hai să ne dezmorțim un pic, să vedem care sunt știrile care merită citite azi. 

 

TECH & Auto & Digital :::::::

Bugatti a prezentat prototipul celei mai scumpe mașini din toate timpurile. „La Voiture Noire” va costa 19 milioane de dolari. Doar un singur exemplar va fi scos la vânzare, iar doritorul de a-l cumpăra deja a apărut.

Un fost angajat al companiei Harley-Davidson a creat propria sa firmă de motociclete electrice. Brandul se va numi „Fuell”.

Critici la adresa Facebook: Mai mulți utilizatori se plâng că nu pot dezactiva opțiunea care permite altor persoane să-i găsească folosind numărul de telefon sau adresa de email.

Utilizatorii iPhone care și-au înlocuit bateriile originale cu cele produse de alte companii vor putea să beneficieze în continuare de suportul tehnic oferit de Apple.

Samsung are de gând să lanseze încă două telefoane pliabile. Lansarea este preconizată pentru sfârșitul anului 2019 – începutul anului 2020.

SALONUL AUTO DE LA GENEVA:

Mitsubishi a lansat un sistem care permite încărcarea mașinii folosind energia de consum casnic și viceversa: alimentarea casei prin utilizarea energiei din motorul mașinii.

Škoda a prezentat conceptul său de mașină electrică, un crossover care are la baza platforma MEB Volkswagen. Vehiculul ar urma să aibă două motoare electrice și ar putea să atingă viteza de 100 de km/h în 5,9 secunde.

POLITIC ::::::::

“PSRM a primit un semnal clar de la Moscova – niciun fel de alianță cu PD”. Asta scrie directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski. Potrivit acestuia, democrații urmează să treacă la varianta B, cea de „atragere” a deputaților din diferite partide parlamentare într-o alianță condusă de PD.

Candidații blocului ACUM au acumulat peste 1.000 de voturi în cele două circumscripții din stânga Nistrului la alegerile din 24 februarie.

Curtea Constituțională a respins demersul înaintat de membrul PD, Iurie Urzică, care a cerut renumărarea voturilor în circumscripția nr.4, Râșcani – Drochia – Dondușeni. Potrivit Curții, Urzică nu a prezentat probe care să demonstreze încălcarea legislației electorale.

Anunț cu haz. Textul privind vânzarea întregii fracțiuni parlamentare PSRM la un preț de 10 milioane de Euro, postat pe 999.md, a dispărut de pe platformă.

Igor Dodon nu își amintește dacă în timpul mandatului de președinte a avut vreo întrevedere cu liderul democraților Vladimir Plahotniuc.

„Nu vreți alegeri anticipate? Foarte bine. Plecați”. Asta scrie deputatul ales al blocului ACUM, Dumitru Alaiba, la declarațiile liderului PD, Vlad Plahotniuc, care a avertizat ieri că un scrutin anticipat provocat de opoziție ar arunca țara în haos.

ECONOMIC & SOCIAL :::::::::

A picat înțelegea lui Dodon cu rușii? 20 de tone de mere moldovenești care urmau a fi exportate la Moscova nu au ajuns la destinație. Autoritățile ruse au întors lotul la Chișinău, invocând neconcordanțe în acte.

A fost desemnat candidatul la șefia Academiei de Științe. Este vorba de Ion Tighineanu, actualul președinte interimar.

Deputatul blocului ACUM – Radu Marian, neagă acuzațiile că ar avea vreo legătură cu fundația „Edelweiss”. Potrivit lui, cel care a primit finanțare din partea fundației a fost fratele său – Adrian Marin – conducătorul Chisinau Youth Orchestra.

Problema gunoiștelor a ajuns în atenția lui Pavel Filip. Democratul a solicitat modificarea urgentă a legii cu privire la deșeuri.

INTERNAȚIONAL ::::::::: 

Japonezul Arata Isozaki a câștigat premiul Pritzker, cea mai presitigioasă distincție în domeniul arhitecturii. Specialistul a realizat peste 100 de proiecte, printre care Muzeul Artei Contemporane din Los Angeles, palatul sportiv Sant Jordi din Barcelona și zgârie-noriul Allianz Tower de la Milano.

Toyota, cu ochii pe Luna: Compania a semnat un acord de asociere cu Agenția Spațială din Japonia, pentru a produce vehicule lunare.

HBO pregătește lansarea ultimului sezon Game of Thrones. Trailerul oficial a acumulat deja peste 20 de milioane de vizualizări.

Fostul primar de New York, Michael Bloomberg, renunță să candideze la președinția Statelor Unite ale Americii. În schimb, antreprenorul american promite să lanseze o campanie pentru a scăpa SUA de combustibilii bazați pe carbon.

Exit mobile version