Home

Scurt pe doi, 26 decembrie: Furia PL, investițiile VW, listele electorale, show-ul Yandex și rolul lui Dan Balan

26decemb

Aho, aho! Vă urez și azi cu știri. Înainte de asta vă invit să susțineți acest proiect fain pe Patreon. Va putea rezista în timp, doar datorită investițiilor făcute de fiecare. Apropo, susținătorii primesc automat și versiunea email. Să vedem ce este interesant azi:

:: TECH :::::::::

1. Noua locomotivă nemțească. Germanii au prezentat prima locomotivă de tren care funcționează pe hidrogen. E mai scump de produs, dar e mai ieftin de exploatat.

2. Show pe Internet. Gigantul rusesc Yandex din Rusia va prezenta propriul program de divertisment în noaptea dintre ani. Compania planifică să difuzeze un show pe Internet.

3. Volkswagen vrea să iasă din acționeratul Gett, aplicația care n-a reușit să le ia fața celor de la Uber în Europa.

4. Huyndai lucrează la un sistem care va permite deschiderea și pornirea automobilului cu amprenta.

:: POLITIC  :::::::::

5. PL, rămas pe dinafară. Vă scriam luni că liberalii, se pare că au întârziat cu aderarea la blocul ACUM. De Crăciun s-a confirmat. PAS și DA au stabilit deja candidații pentru circumscripții, iar partidul lui Chirtoacă are doar opțiunea desemnării candidaților doar pentru regiunile rămase libere: Tiraspol, Asia, Briceni, etc. Supărat vizibil, chiar în seara de Crăciun Chirtoacă a scris pe Facebook că nu este de acord cu o asemenea abordare, a lansat o serie de acuze în direcția ACUM (“trădători”, “mincinoși”) și a anunțat unirea tuturor forțelor unioniste sub umbrela PL. Ceea ce înseamnă că PL va merge singur în alegeri. În concluzie, e greu să dăm o apreciere cine a greșit, însă este evident că nu a existat o coerență nici din partea ACUM referitor la includerea candidaților PL pe lista blocului comun (termen limită, discutarea candidaților pe circumscripții, etc.)

6. PSRM și PD, cu listele la CEC. Socialiștii și-au prezentat candidații la alegeri. Prima pe listă – Zinaida Greceanîi. Primii la CEC, însă, au fost azi democrații. Odată cu această acțiune a devenit cunoscută și lista PDM. Este interesant că la nr. 11 se regăsește și Otilia Drăguțanu, soția fostului Guvernator BNM – Dorin Drăguțanu. E poziționată chiar după Dumitru Diacov. Cunoscutul pediatru Mihai Stratulat va candida în circumscripția 26 (sectorul Centru-Botanica), iar Vlad Plahotniuc – la Nisporeni, unde s-ar putea “să se bată” cu Ion Terguță. Deși nega afinitățile cu PD, în lista democraților se regăsește și Silvia Radu. Lipsește, însă, Marian Lupu, care ar putea ajunge ambasador în Franța și Monaco. Valeriu Ghilețchi va candida independent pe circumscripția SUA și Canada.

7. Ordinea în buletinul de vot: Comisia Electorală Centrală a anunțat ordinea în buletinul de vot la alegerile parlamentare: 1.PD 2. ACUM 3. PCRM 4. PSRM

8. Lista ACUM + PLDM. Tot azi a fost dată publicității lista candidaților din partea blocului ACUM. Printre candidați se numără fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Maria Ciobanu și Ion Terguță de la PLDM, Oazu Nantoi, judecătoarea Domnica Manole, dar și Octavian Țîcu.

9. Donatorii falși ai Partidului Democrat. Multe persoane despre care PD spune că donează bani partidului sunt angajați la stat, iar unii habar n-au că au făcut așa gesturi. Punem pariu că nu se face nicio investigație la Procuratură? Materialul integral al RISE îl puteți vedea aici.

10. N-A ȘTIUT?! Bașkanul Găgăuziei spune că președintele turc n-a știut de reținerea profesorilor turci de la Chișinău. Greu de crezut. Mai ales că toți oponenții lui Erdogan au fost reținuți la comanda sa personală.

11. Încă o funcție pentru PDiști. Valentina Buliga, fostă ministră a Muncii și Protecției Sociale, a fost numită de Guvernul PD în fotoliul de șefă a CNAS.

12. Seamănă cu Ștefan? Colegii de la AGORA au făcut un material bun: Ce spun consătenii lui Constantin Țuțu despre asemănarea, caracteristică dată de Cristi Tabără.

:: SOCIAL :::::

13. ZDG: Detalii oficiale din dosarul mitei de 1,5 milioane de lei pentru doi procurori şi trei poliţişti

:: INTERNAȚIONAL :::::::::

14. Rușii își propun să reducă numărul fumătorilor la 5% până în 2050.

15. Moldoveanul Valerian Chiochiu de 28 de ani (posibil Ciociu) alias “Onassis,” “Flagler,” “Socrate,” “Eclessiastes”, membru al reţelei de criminalitate cibernetică Infraud, a fost arestat în California, SUA.

16. Japonia reia pescuitul comercial de balene.

:: LIFESTYLE :::::::::

17. Artista poporului din Rusia, Ala Pugaciova, “furată”. Câteva piese noi ale interpretei au ajuns pe Internet. Acestea urmau să fie lansate abia în primăvara 2019.

18. Kevin Spacey sparge tăcerea. A postat pe contul său de Youtube un video dându-se drept personajul Frank Underwood din House of Cards. Acesta are și un discurs, pe care l-a numit “Let me be Frank”. Lasă-mă să fiu franc (direct).

19. Noul Rolls-Royce Cullinan, cel mai scump SUV de serie din lume, surprins deja şi în Chişinău.

20. Dan Balan va fi jurat la show-ul televizat Vocea Ucrainei.

Exit mobile version