Home

Scurt pe doi, 21 Decembrie: Anticipatele din 2019, Fiscul și conturile noastre bancare, statistica Tesla și racheta rusească

Bun găsit și la acest final de săptămână, prieteni. Sunt supra-obosit, așa că nu am să comentez mult pe-aici. Oricum îi mulțumesc lui Batman pentru cei $15 oferiți pentru susținerea proiectului Sinteza Zilei. Voi tot puteți fi ca el 😉 

TECH ::::::::::

1. E statistic deja. Șoferii cu mașini Tesla din Olanda sunt prinși circulând cu viteze mai mari decât ceilalți. Un alt raport arată că taxi-urile Tesla au făcut 70% din cursele de la aeroportul din Amsterdam. Și dacă mașina este deja atât de populară, firma e gata să preia comenzi pentru Model 3 deja și în Germania, Danemarca, Finalnda și Italia.

2. Asistentul de voice Google va fi încorporat în televizoarele Samsung, probabil la fel cum a făcut LG.

3. Facebook lucrează la un proiect cu privire la explorarea tehnologiei de blochchain. Nu este exclus să-și creeze propria cripto-valută. Tot azi s-a aflat că firma lui Zuckerberg a donat $1 milion pentru susținerea Wikipedia.

4. Apple a lansat o pagină unde afișează ce fel de solicitări trimit Guvernele lumii către companie.

5. Un asistent de voce Alexa (produs de Amazon) a trimis din greșeală peste 1700 de înregistrări audio unui alt utilizator. De asta nu-mi plac mie microfoanele în casă. Apropo, un raport arată că aceste device-uri Amazon au luat 2/3 din piață în 2018.

6. Google a patentat designul unui telefon-tabletă.

7. Economia aplicațiilor mobile continuă creșterea. Descărcările de pe Google Play și App Store au crescut cu 10% în 2018, consumatorii plătind peste 75 de miliarde de dolari.

8. Apple va retrage din magazinele din Germania o parte din telefoanele sale iPhone 7 și 8. Un tribunal a dat câștig de cauză Qualcomm pe subiectul proprietății intelectuale.

POLITIC ::::::::::

9. Igor Dodon spune că s-ar putea să avem anticipate în 2019. Asta dacă socialiștii nu adună peste 50% din mandate în viitorul Parlament. Potrivit lui, motivul ar fi că în Parlament vor intra 3 forțe: PSRM, PDM și blocul ACUM. Și niciuna nu-și va dori să facă alianță cu cealaltă. Totodată, președintele moldovean mai spune că Moldova n-are nicio șansă să adere la UE în următorii 15 ani.

10. Guvernul s-a întrunit în ședință pentru a împărți ajutoare înainte de sărbători. Asta e deja un fel de electorală.

11. Cu vedere spre sediul PD. Așa arată din interior noua clădire a Procuraturii Generale. Tot azi, în acea zonă Occupy Guguță a organiza un protest.

12. Adoptarea strategiei naționale de apărare se înscrie în sfera de competență a Parlamentului, nu a președintelui, a decis CC.

13. Blocul opoziției – ACUM – a fost înregistrat de CEC în campania electorală.

SOCIAL ::::::::::

14. Vă mai amintiți scandalul cu diplomele false din Israel, eliberate în Moldova? Rezultatul anchetei făcut de ai noștri spune că nu au fost depistate încălcări în procesul de recrutare, admitere, documentare, formare profesională și de finalizare a studiilor superioare integrate în medicină și farmacie și eliberare a diplomelor.

15. Parcarea ilegală de ieri a bodyguarzilor lui Șor va fi investigată de polițiști.

ECONOMIE ::::::::::

16. Începând de anul viitor, adică după alegeri, petroliștii vor decide care e prețul potrivit pentru consumatori.

17. Din 1 ianuarie FISCUL va avea acces direct la informația de pe conturile bancare ale cetățenilor.

18. Capitala va crește taxele pentru comercianți, taximetriști și cei care prestează servicii de închiriere începând cu anul 2019.

19. Jurnalistul Vitalie Cojocari, actualmente reporter ProTV București, scrie pe facebook că taxa pe roaming cu România din 1 decembrie nu a fost anulată din motiv că autoritățile de la Chișinău au un interes financiar. De cealaltă partea, Moldtelecom declară că s-a conformat deciziei ANRCETI, care a fost una obligatorie pentru toți operatorii și a oferit abonaților săi servicii de Roaming gratuit cu România.

INTERNAȚIONAL ::::::::::

20. Vizele americane multi-entry pentru ruși vor costa aproape de 2 ori mai mult. Adică vreo $300.

21. Secretarul american al Apărării James Mattis și-a anunțat demisia. Este o lovitură pentru liderul de la Casa Albă, cu atât mai mult cu cât scrisoarea de demisie a generalului Mattis sugerează puternicele diferende cu președintele.

22. Relația dintre Președinția și Guvernul României e la un minim istoric, anunță președinte României. Asta mai ales după ultimele reforme fiscale pe care le planifică Executivul Dăncilă, controlat de șeful PSD România – Liviu Dragnea. Acestea au nemulțumit marii investitori, dar și băncile.

23. Vă spuneai ieri despre Russia Today și problemele din Marea Britanie. Azi rușii au decis că activitatea BBC Russia ar putea fi suspendată, chipurile, “dacă se vor depista încălcări“. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.

24. Banca Citigroup își reduce prezența în Rusia.

25. Justiția din Geneva a decis că angajații unor cafenele pot păstra $100 000 pe care i-au găsit în WC.

26. Împușcături în Viena la un restaurant. Un om a decedat.

27. Americanii scriu că rușii testează o nouă rachetă hipersonică. “Va fi gata de luptă în 2022“.

Nu uitați să susțineți proiectul Sinteza Zilei aici

Exit mobile version