Home

Scurt pe doi, 19 decembrie: Tunelul subteran gândit de Musk, noul scandal Facebook, sponsorii de partid și candidații ACUM

19decembrie

30 Karl, 30! Atâtea subiecte bune am citit azi. Majoritatea bune și foarte interesante. Prieteni, eu vreau să vă mulțumesc pentru susținerea voastră de pe Patreon. Sunteți deja 12 patroni și asta este foarte inspiring. O să revin cu o postare separată la acest subiect, dar până atunci – știri:  

TECH :::::::::::

1. Lenovo va lansa telefonul cu cea mai mare memorie operativă RAM: 12 GB. Device-ul va putea stoca până la 512 GB de informație.

2. Producătorul Dom-2 va cumpăra 66% din RuTube.

3. Elon Musk și compania sa Boring au prezentat aseară tunelul subteran, cu o mașină Tesla în el, capabil să transporte automobilelele pe o șină specială, cu o viteză de peste 200 de km/h. Este vorba de un program pilot, care își propune să ofere o soluție de mass-tranzit în orașele supra aglomerate cu automobile.

4. Elon Musk caută finanțare de jumătate de miliard de dolari SUA pentru a dezvolta o nouă ramură de business: sateliți cosmici pentru servicii Internet. Anunțul privind proiectul ar putea fi făcut până la final de an.

5. E grav, urât și taaare neplăcut! Facebook a dat acces către Spotify, Netflix și Royal Bank of Canada, pentru ca să poată citi mesaje private. Acum, pe final de zi a apărut și reacția firmei lui Zuckerberg: “Da, am dat acces, dar nu fără acordul persoanelor”. Aha, ca de obicei –  a fost scris undeva mărunt fără ca să poată fi văzut.

CARS :::::::::::

6. UE și-a propus să reducă emisiile de CO2 cu aproape 38% până în 2030, ceea ce înseamnă focus total pe electrificare. Parlamentul European a dorit reducerea cu 40% a emisiilor, însă Germania a lobat 30%. Compromisul e la mijloc.

POLITIC :::::::::::

7. Năstase și Sandu anunță numele primilor candidați car vor participa la parlamentare din partea blocului ACUM. Nicio surpriză în listă – oameni fideli partidelor.

8. N-o să credeți. Constantin Țuțu va fi invitat la emisiunea Euro dicționar. Plâng când văd așa știri.

9. Rise Moldova: Patroni de firme care fac afaceri cu statul s-au aliniat în listele sponsorilor de partid

10. Cine e ipocritul? Pavel Filip spune că opoziția e ipocrită, iar miliardul va fi întors acasă. Tot el vrea să prindă doi iepuri deodată: Va fi și premier și va participa în campania electorală pentru parlamentare.

11. Președintele PD-ist de la Hâncești s-a dat drept persoană vulnerabilă pentru a încasa ajutor de 20.000 de lei destinat săracilor. Săracu’.

12. Veaceslav Cernat revine în funcția de secretar de stat la Ministerului Agriculturii, în domeniul produselor de origine animalieră.

ECONOMIC & Social :::::::::::

13. Moldindconbank caută investitori peste hotare.

14. A fost adoptat bugetul mun. Chișinău.

15. Polița de asigurare va putea fi achitată on-line, prin post terminal sau la oficiile poștale

16. Curtea de Conturi a găsit nereguli în valoare totală de peste 30 mlrd lei la Primăria Capitalei.

17. Compania OMV România ar putea livra și distribui gaz natural în Republica Moldova.

18. Clipul de promovare al Poliției moldovenești, despre care vă vorbeam ieri, a fost de fapt copiat din Japonia. Ok, nu copiat, s-au inspirat de acolo.

INTERNAȚIONAL :::::::::::

19. Guess, amendată de UE cu aproape 40 milioane Euro pentru că a umflat prețul hainelor în România față de Vest.

20. Bursa românească pierde într-o singură zi tot progresul pe întreg anul 2018, Erste se prăbuşeşte la Viena, marile companii listate pierd 1,2 mlrd  Euro în două ore.

21. Vladimir Putin a semnat un ordin care interzice afișarea în Rusia a cursului valutar în stradă. Să nu intre oamenii în depresie. Deși, dacă stai să te gândești cum arată Chișinăul, poate ar fi o idee bună să preluăm această idee.

22. Manchester United îi va plăti lui Jose Mourinho o compensație de peste 10 mln de Euro, după rezilierea contractului. Până la sfârșitul sezonului, Ole Gunnar Solskjaer a fost numit locțiitor al portughezului.

23. Ucraina se pregătește să treacă iar nave prin strâmtoarea Kerci. Rușii cred că vor să transporte armament.

24. După BREXIT, se schimbă regulile de muncă în Marea Britanie pentru imigranți. Câteva detalii aici pentru cei interesați.

LIFESTYLE :::::::::::

25. Ce cărți au citit cei mai influenți oameni de afaceri din lume, în anul 2018.

26. Statistic, veniturile femeilor se vor egala cu cele ale bărbaților abia peste 202 ani, spune un raport al Web Economic Forum.

27. Financial Times l-a desemnat pe George Soros omul anului.

28. Ia țuați-o și pe asta. TNW scrie că firmele fondate de femei produc jucării sexuale mai bune.

29. Cine este moldoveanca care a creat una dintre rochiile purtate de câștigătoare Miss Universe 2018.

30. „Unfrozen” la -60 de grade. Un moldovean (D. Voloshin) va alerga 42 km în cel mai rece loc din lume în scop caritabil.

Exit mobile version