Home

Scurt pe doi, 18 decembrie: Taxa pe reclamă în UE, avuția presei din Nisporeni și planul Audi pentru mașinile autonome

Noroc! Vreau să le mulțumesc în special celor care deja și-au manifestat susținerea cu donații pentru dezvoltarea acestui mini-proiect, drag mie, dar foarte util pentru multă lume. Sunt măgulit. Totul depinde de voi. Acum nu ne lăsăm pe tânjeală, dar trecem la treabă:

:: TECH ::::::::::

1. Franța nu așteaptă UE și va introduce taxa GAFA de la 1 ianuarie 2019 pentru giganții tech americani  (Google, Apple, Facebook, Amazon – GAFA). Ministrul finanțelor așteaptă încasări de cel puțin 500 mln de Euro suplimentar în primul an, după implementarea acestei decizii. Franța discuta anterior și cu Germania pentru a introduce o taxă de 3% pe publicitate în cadrul UE.

2. Un nou studiu din SUA arată că în alegerile prezidențiale din 2016 propaganda rusească avea ca țintă americanii de origine africană, în scopul susținerii lui Donald Trump. Analiștii au descoperit că agenții/trolli ruși foloseau mijloacele de comunicare sociala pentru a “confunda, distrage atentia și, în cele din urmă, descuraja” oamenii de culoare și alte blocuri pro-Clinton de la un vot pro-democrat, folosind afirmații false precum că Hillary Clinton ar fi primit bani de la Ku Klux Klan (clan istoric care organizau represalii împotriva oamenilor de culoare).

3. Cu ce se ocupă Ford? A creat cușcă pentru câini cu izolare fonică. “Să nu le fie frică de focurile de artificii”.

4. Duma rusească a votat în prima lectură un proiect de lege care interzice străinilor să dețină mai mult de 20% din agregatoarele de știri. Mai mult, autoritățile ruse planifică să cheltuiască peste 20 mlrd de ruble pentru a implementa tehnologii care să le ajute să lupte cu resursele online interzise, cum ar fi Telegram.

:: INTERNAȚIONAL ::::::::::

5. Cabinetul britanic condus de Theresa May ia în calcul un BREXIT fără un acord cu UE. Asta înseamnă haos și dezechilibru mare pe piețele străine, mai ales financiare. Sondajele arată că majoritatea britanicilor vor al 2-lea Referendum pe subiectul Brexit.

6. În Rusia se prognozează creșterea prețurilor la produse, după ce Guvernul a oprit artificial scumpirea carburanților.

7. După ce a pierdut meciul de duminică cu Liverpool, Manchester United a decis să se despartă de antrenorul principal – Jose Mourinho.

8. Federația Rusă își întărește prezența în Crimeea trimițând avioane de luptă în zonă. Motivul: Ucrainenii ar pregăti provocări în regiune.

:: LIFESTYLE ::::::::::

8. Brandul de fashion al Victoriei Bechham înregistrează o creștere a vânzărilor de 17%, însă oricum înregistrează pierderi de 10 mln lire sterline. În același timp, vânzările au crescut până la 42 mln lire sterline. Datele sunt până în Decembrie 2017.

9. Academia de la Hollywood a anunţat semifinaliştii pentru 9 categorii la premiile Oscar din 2019.

10. Un tânăr originar din Moldova a devenit omul anului la Dom-2.

:: POLITIC & SOCIAL ::::::::::

11. Lista potențialilor candidați PPDA a apărut pe Internet. Vedeți cine și în ce circumscripție are de gând să candideze.

12. Ilan Șor își reorganizează afacerea cu magazine sociale.

13. Nu, nu am greșit – această știre e despre politic. Presa de la Nisporeni a devenit atât de bogată încât își permite să plătească sondaje de mii de Euro. Drept rezultat, Expresul de Ungheni nu se va mai distribui în acest raion. S-a întâmplat după ce în Ziarul Nisporeni a fost publicat un sondaj unde se spune că Vlad Plahotniuc ar câștiga 50% din voturi în această circumscripție.

14. Maia Sandu, trimisă să candideze peste hotare de presă afiliată PD.

15. Opt judecători, numiți pe viață. Asta pentru că sunt spre sfârșit de carieră.

16. Poliția moldovenească și-a tras un spot de promovare ca-n filmele americane.

17. Compania FlyOne anunță lansarea cursei Chișinău – Londra.

18. Decinderi la Birourile de Înmatriculare și Stațiile de Testare Auto din Ungheni.

:: AUTO ::::::::::

18. Hyundai a anunțat săptămâna trecută al doilea său vehicul electric. Este vorba de KONA, va costa cca $37 000 în SUA (ca o mașină standard), iar vânzările vor starta anul viitor.

19. Audi ridică cortina și prezintă detalii (inclusiv video) despre programul său de construcție a mașinilor electrice și autonome.

Exit mobile version