Home

Scurt pe doi, de weekend: Bug informatic la Facebook, scandalul Johnson & Johnson și achiziția Orient Express

Bună dimineața, prieteni! Au rămas exact două săptămâni până la Revelion. Ați început deja să trageți linia la sfârșit de an și să faceți bilanțuri? Cât timp vă gândiți la asta, să vedem prin ce s-a remarcat acest weekend în materie de știri.

::TECHNOLOGY:::::::::

1. Unul dintre fondatorii cofondatorul platformei video Vine și al HQ Trivia, o aplicație de jocuri, a fost găsit mort, duminică dimineața, la New York, în locuința sa.

2. Huawei are ușile închise pretutindeni. Compania chineză este sub presiune pe încă două mari piețe din Europa, cea mai recentă din seria de probleme cu care se confruntă în întreaga lume. Firma de telecomunicații Orange i-a exclus echipamentele din nucleul rețelei 5G din Franța, iar Deutsche Telekom a anunțat că revizuiește achizițiile de la Huawei.

3. Facebook a anunțat că a descoperit un bug informatic ce pare să fi afectat 6,8 milioane de useri ale căror fotografii au putut fi accesate de terțe aplicații timp de aproape două săptămâni, în septembrie.

4. Facebook cu plată și trolii: cum vor fi rețelele socializare în 2019.

5. Microsoft a învins Intel, Tencent și grădinarii în competiția pentru cel mai bun AI pentru cultivarea castraveților.

::INTERNATIONAL:::::::::

6. Reuters: Gigantul farmaceutic Johnson & Johnson ştia de zeci de ani de existenţa azbestului în pudra sa de talc pentru copii. Compania a pierdut aproximativ 40 de miliarde de $ după acuzațiile primite.

7. LVMH, fabricantul francez de produse de lux, proprietar al lui Christian Dior, Louis Vuitton și Moët & Chandon, a achiziționat Orient Express într-o tranzacție de 3,2 miliarde de dolari.

8. În sudul orașului Cairo a fost descoperit un mormânt cu o vechime de peste 4.000 de ani, care conținea desene bine conservate, potrivit Ministerului Antichităților din Egipt.

9. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei.

10. După părăsirea Uniunii Europene, cetățenii britanici vor trebuie să plătească câte șapte euro la fiecare trei ani pentru a vizita țările UE.

11. Clubul miliardarilor: Candidații care se pregătesc să fie adversarii lui Trump în 2020

::AUTO:::::::::

12. Posesorii de mașini cu numere străine nu pot introduce alte vehicule în țară, dacă nu le-au scos pe cele existente.

13. În Japonia, au fost testate în practică autobuzele de pasageri fără șofer. Astfel de teste pe teren se desfășoară pentru prima dată în țara soarelui răsare și vor dura până în primăvara anului 2019.

::POLITIC:::::::::

14. Medicul pediatru Mihai Stratulat a anunțat oficial că a aderat la Partidul Democrat. Cum își argumentează decizia.

15. Veaceslav Platon a primit o nouă pedeapsă cu închisoarea. Vineri, 14 decembrie, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”. Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare, termen în care sunt incluși și cei 18 ani privațiune de libertate la care Platon a fost condamnat anterior.

16. Ce prevede Codul Electoral în cazul în care un deputat ales pe circumscripție uninominală renunță la mandat.

17. Blocul electoral ACUM a fost constituit. PAS și PPPDA au semnat un acord, iar cei din PL au decis că participă în alegerile parlamentare în cadrul blocului ACUM, în condițiile negociate anterior, ceea ce nu înseamnă că ACUM va accepta.

18. Trei membri ai Consiliului de Administrare a Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică si-a dat demisia. Este vorba de directorul general Tudor Copaci, Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu, care și-au depus demisia. Potrivit mold-street.com, deputatul Ștefan Creangă, președintele Comisiei economie, buget și finanțe este principalul pretendent la funcţia de director general ANRE.

::SOCIAL & ECONOMY:::::::::

19. Cu rezerva goală, Guvernul alocă 1,25 milioane de dolari pentru a plăti despăgubiri unui investitor care a rămas fără mii de hectare de terenuri agricole, luate în arendă.

20. Patru panouri electronice de afișare a timpilor de așteptare în stațiile de troleibuz au fost instalate în Chișinău. Panourile însă arată timpul de așteptare doar pentru ruta de troleibuz nr. 30, care asigură legătura între Aeroportul Internațional Chișinău și centrul orașului.

::LIFESTYLE

21. Starul muzicii pop Shakira a fost pusă sub acuzare pentru fraudă fiscală în Spania, iar procuratura informează că aceasta datorează statului iberic peste 14,5 milioane de euro.

Exit mobile version