Home

Scurt pe doi, 17 decembrie: Pierderile ASOS, despăgubire de 2k la AirMoldova și precizările lui Stratulat

SPD asos

Prieteni, eu am pășit cu dreptul în această nouă săptămână. Am lansat seria de vloguri PLAYGROUND, pe care vă invit să le urmăriți. A existat un risc să nu primiți selecția telede azi, dar am trecut de acest blocaj. Acum știri: 

:: TECH ::::::::::

1. Huawei anunță un telefon care va avea o cameră de 48 de Megapixeli. Ogogo! Telefonul va purta numele Nova 4, va avea 3 camere pe spate, iar cea din față – pentru selfie-uri – va avea 25 Mpx. Prețul device-ului va ajunge la cca $500.

2. Andrew Kim, senior designer la Tesla a devenit partea a echipei Apple, ceea ce confirmă interesul ultimei companii pentru mașinile electrice și /sau autonome.

3. Magazinul online ASOS a pierdut $1,8 mlrd (-42%) din valoarea sa, după ce s-a aflat despre vânzările slabe din luna noiembrie a acestui an, scrie Bloomberg. Valoarea Zalando a scăzut cu 14%, H&M – 5%.

4. Yandex.Drive și-a început activitatea și în Sankt Petersburg.

:: POLITICĂ ::::::::::

5. Pediatrul Mihai Stratulat face precizări despre aderarea la PD. “Eu sunt membru de vreo 10 ani”, a spus sursa într-o declarație pentru ZdG.

6. Candidații PDM pentru Chișinău, 11 la număr, ilustrați de UNIMEDIA.

7. De ce a așteptat Guvernul 9 luni pentru a-l numi pe Reșetnicov judecător la Curtea Constituțională. În rezultat, ONG-urile declară că numirile netransparente din ultima perioadă subminează încrederea în independența Curții.

8. Maia Sandu declară că alegătorii așteaptă Unirea tuturor forțelor împotriva binomului Plahotniuc-Dodon. Tot la acest subiect, partidul lui Anatol Șalaru (PUN) a declarat că nu va participa la alegeri, dar că-și exprimă sprijinul pentru blocul ACUM (PAS și PPDA). Între timp s-a aflat că raportul comisiei parlamentare despre OPEN Dialog a fost desecretizat. În replică, Andrei Năstase declară că e o încercare de a pregăti terenul pentru excluderea din alegeri. Documentul ar fi fost editat ultima dată de pe computerul lui Andrian Candu.

9. Capitalistul Ilan Șor continuă retorica despre URSS. Vrea să aducă înapoi confortul grădinițelior sovietice. Între timp, a mai primit un respiro de o lună în dosarul de la Cahul.

:: ECONOMIE ::::::::::

10. Moldovenii au cheltuit în 2018 peste 47% din venituri pe hrană, țigări, băuturi alcoolice, pe vizite la cafenea, restaurant și pe activități culturale

11. AirMoldova, obligată să plătească 2 000 de Euro depăgubiri unui pasager pentru întârzierea unei curse. S-a întâmplat în 2017, atunci când avionul a avut o întârziere de 7 ore, iar firma a refuzat să plătească compensația obligatorie de 400 de Euro.

12. BCR anunță că schimbul valutar MDL-RON va fi disponibil la ghișeele filialelor sale din România.

:: SOCIAL ::::::::::

13. Studenții de la UTM pot afla online situația academică și alte noutăți

14. Taxa neoficiale de înscriere în grădinițile din Capitală ajung până la 4000 de lei, iar în școli chiar până la 800 de euro.

15. Va fi ghețuș, aveți grijă la drum!

:: AUTO ::::::::::

16. Volkswagen a început să testeze electromobilul său din seria I.D., modelul Neo. Va avea un motor electric care va genera 180 CP, cu o autonomie ce va porni de la 330 km în dependență de tipul de baterie ales.

:: INTERNATIONAL ::::::::::

17. Doi parlamentari ungari, dați afară din televiziune publică, după ce au încercat să vorbească despre o petiție contra “legii sclaviei”. În Ungaria au loc proteste masive, după ce Guvernul a decis că firmele au dreptul să ceară de la angajați 400 de ore de muncă pe an și să plătească overtime-ul timp de 3 ani de zile.

18. The Guardian publică un text despre cum populiștii italieni au folosit rețeaua Facebook pentru a câștiga puterea.

19. Premierul britanic Theresa May este contra organizării unui al doilea Referendum cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE.

 

Exit mobile version