Home

Scurt pe doi, 14 decembrie: Recordul de 100 kg al unei drone, Curtea PD și lobby-ul MS pentru țigări

Taadaa-da-daaaam! Mi-am mai luat o responsabilitate pe cap. Începând de luni revin pe vlog într-un nou format. Unul mai deosebit, dar care îmi este tare drag. O veche pasiune a mea va prinde viață. Vă spun luni despre ce este vorba. Până atunci, weekend frumos, cu știri bune:

::TECH & BUSINESS:::::::::

1. Rusia: O dronă a reușit să stabilească un nou record, reușind să transporte o greutate de 100 kg pe o distanță de 100 metri.

2. Apple Pay s-a lansat în Germania, la 4 ani de la lansarea din Statele Unite.

3. Naveta spațială construită de Virgin Galactic, compania fondată de Richard Branson în scopuri turistice, a reușit să atingă pentru prima oară o altitudine de 82 km, granița atmosferei și cosmosului. Compania va mai efectua teste similare înainte de a lansa oficial zborurile comerciale. Mai mult de 600 de persoane s-au înscris pentru a zbura deasupra Pământului, costul biletului fiind de $250.000.

4. Compania care-ți dă 100.000 de dolari, ca să renunți la telefon un an.

5. Vedeți cum arată TOPUL celor mai nesigure parole folosite în 2018.

6. În ianuarie 2019, CEO-ul ASUS, Jerry Shin, se va retrage din companie pentru a-și lansa propria afacere. Shin a lucrat în companie timp de 11 ani.

7. Clipul video creat de YouTube pentru a onora ce s-a petrecut pe platforma în acest an a devenit oficial cel mai nepopular, colectând 10 milioane de dislike-uri în doar 7 zile și depășind astfel un clip din 2010 al lui Justin Bieber.

8. Apple vs. Qualcomm: iPhone XS şi XR ar putea fi interzise în China. Un update de software ar putea salva telefoanele.

9. Problema „fanilor” falși. YouTube anunţă ștergerea conturilor „spam”. Avertizează că anumite conturi vor scădea în numărul de abonaţi.

10. Instagram a lansat (în testare) un nou tip de profil pentru influenceri. Prin ce va fi diferit?

::AUTO:::::::::

11. Atenție, șoferi! De astăzi, conducătorii auto prinși băuți la volan rămân automat fără permis de conducere

12. BMW și Porsche au prezentat prototipul unei stații de încărcare ultra-rapidă, capabilă să încarce o mașină electrică în trei minute.

::INTERNATIONAL:::::::::

13. Un șeic și miliardar saudit rămâne în arest mai mult de 400 de zile într-un hotel Ritz-Carlton de cinci stele din Riad – în acest timp averea sa a crescut cu 6%, la 8,3 miliarde de dolari. În ciuda absenței lungi a proprietarului, afacerile continuă să funcționeze și să crească.

14. Un avion de pasageri care efectua un zbor de la Seattle la Dallas a fost nevoit să se întoarcă, la câteva ore de la decolare, pentru că la bord fusese uitată o inimă umană:

::ECONOMY:::::::::

15. Problema eliminării tarifelor de roaming între România și Republica Moldova nu este la București, a declarat fostul premier Sorin Grindeanu, președintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM).

16. În 2019, o serie de riscuri externe și interne vor compromite creșterea economică, aceasta fiind prognozată la doar 3,5%, se arată într-o analiză a Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

::POLITIC:::::::::

17. Dorin Chirtoacă scoate scheletele din dulapul lui Valeriu Munteanu? Liderul PL spune din cauza cui Vlad Filat și-a pierdut funcția de premier.

18. Cum a trecut ultima ședință a Parlamentului din 2018: „Curtea Constituțională a democraților”. Nașa lui Plahotniuc, numită de Parlament în funcția de judecătoare, iar Viorel Chetraru numit în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi. Iar deputații din opoziție au părăsit sala de ședință în semn de protest, chiar înainte ca premierul Pavel Filip să prezinte raportul de activitate al Guvernului.

19. Chiar dacă va deveni deputat, Ilan Șor nu va avea imunitate parlamentară. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a ținut să menționeze în cadrul unei emisiuni faptul că această funcție nu va deveni colacul de salvare al primarului de Orhei.

20. Mutarea PD-ului în noul sediu de pe strada Armenească a fost precedată de o adevărată metamorfoză a întregii zone, scrie RISE în articolul „Fortăreața democrată”. Mutarea democraților a provocat o avalanșă de schimbări în tot cartierul — lucrări de reparație de amploare, instituții de stat evacuate cu hurta, parcare restricționată pe străzile adiacente, iar întreaga regiune — securizată la greu:

21. Cum partidul primarului de Orhei a organizat o tombolă cu 500 de bilete avia pentru diaspora moldovenească din Italia.

::SOCIAL:::::::::

22. Ministerul Sănătății face deschis lobby în favoarea unui producătorului de țigări, argumentând că dispozitivele cu tutun care nu ard ar fi mai puțin periculoase pentru sănătate. De altfel, în Moldova, produse din tutun care nu arde și care sunt intens promovate în ultimele luni, sunt dispozitivele iQOS, produse de Philip Morris.

23. Taxiurile fără aparate de taxare vor rămâne fără plăcuțe de înmatriculare timp de 6 luni.

24. Moldovenii cu domiciliul peste hotare vor beneficia de pensie din 1 ianuarie 2019. Modificările legislative, publicate în Monitorul Oficial.

25. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău a sosit cea de-a doua navă a Wizz Air. Începând de astăzi, avionul de tip Airbus A320 va deservi cele 5 rute noi: Memmingen, Dortmund (Germania), Paris Beauvais (Franța), Copenhaga (Danemarca) și Brussels Charleroi (Belgia).

Exit mobile version