Home

Atenție! Șoferii prinși băuți la volan vor fi pedepsiți, începând de astăzi, mult mai dur

Dragi prieteni, începând cu 14 decembrie intră în vigoare noile modificări al Codului Contravențional și Penal prin care șoferii prinși băuți la volan vor fi sancționați mult mai dur pentru respectiva încălcare. E bine să știți că, cei care vor „călca pe bec” vor rămâne fără permisul de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești.

⬇️ Iată ce se va întâmpla dacă veți fi stopați de Poliție beat la volan sau în stare de ebrietate, produsă de substanțe stupefiante:

❌ permisul de conducere va fi ridicat automat;
❌ nu se va elibera un permis provizoriu, ci va rămâne suspendat până la decizia finală a instanței de judecată;
❌ mașina va fi ridicată și transportată la o parcare specială. ⚠️ Mai mult decât atât, va trebui să achitați pentru transportare și pentru fiecare oră de parcare.
❌ În funcție de gravitate, va exista și riscul de anulare a permisului de conducere.

La toate astea ⬆️se mai poate adăuga o amendă usturătoare – de la 17 500 la 25 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore.

Anularea dreptului de a conduce automobilul se va aplica șoferului care condus în stare de ebrietate și a cauzat din imprudență o vătămare medie a integrității corporale, sănătății sau a cauzat decesul unei sau mai multor persoane.

Fără permis între 1 și 5 ani

Unii din șofer ar putea fi lipsiți de dreptul de a conduce autovehiculele pentru un termen de la 1 la 5 ani, iar în cazul anulării dreptului de a conduce – șoferii vor putea obține un nou permis de conducere abia peste patru ani de la sentință definitivă.

De asemenea, șoferii își vor putea recupera permisul de conducere doar după ce vor susține repetat examenul auto (proba teoretică și practică) și vor frecventa un program antialcoolic. Programul probațional obligatoriu anti-alcool va fi de 20 de ore și va costa 4.000 lei.

Un pic de date statistice: de la începutul acestui an s-au înregistrat peste 4.900 de șoferi care conduceau un automobil în stare de ebrietate, numărul fiind în scădere comparativ cu perioada analogica a anului precedent – 6.048.

Exit mobile version