Home

Scurt pe doi, 13 decembrie: Moldovenii vs Louis Vuitton, licența Revolut și afacerile lui Baldovici

Simt că vine sfârșitul anului. Taskurile sunt tot mai multe, mai diverse și mai urgente 🙂 Încerc să fac în așa fel încât să nu intru cu (mari) datorii în 2019. Marele plan este să lansez până la sfârșitul lunii o nouă serie de vloguri. Acum întoarcem fața spre știrile de azi:

::TECHNOLOGY & BUSINESS:::::::::

+1. Startupul fintech britanic Revolut a primit licența bancară de la Banca Centrală Europeană. Licența îi va permite să dezvolte servicii bancare similare cu cele din oferta unei banci tradiționale, inclusiv plata salariului și acordarea creditului direct în contul Revolut.

+2. 82% dintre directorii financiari intervievați în cadrul unui sondaj cred că o recesiune va avea loc în SUA la începutul anului 2020 și aproape 50% cred că acest lucru se va întâmpla anului viitor, potrivit Duke University/CFO Global Business Outlook.

3. Apple investește masiv în SUA: un nou campus de 1 miliard $ în Austin și 20.000 de locuri de muncă

+4. Dacă te așteptai ca prima rețea 5G din Europa să apară în Franța, Germania sau Marea Britanie atunci te-ai înșelat. Prima țară europeană unde apare o rețea 5G funcțională este una din estul continentului. T-Mobile a lansat în Polonia prima rețea 5G care va funcționa doar într-o zonă geografică restrânsă, adică în centrul Varșoviei. La ea vor avea acces doar partenerii de business care vor dezvolta servicii 5G pentru piața largă.

5. Samsung Galaxy S10: noi fotografii şi detali despre preţ şi data de lansare.

6. Un fost fostul dezvoltator al platformei „VKontakte” a lansat o aplicație pentru comunicarea anonimă – FaceCat. Iată cum funcționează.

7. Yandex.Maps retușează fotografiile obiectelor secrete din Israel și Turcia, iar Google Maps nu face acest lucru. Din acest motiv, toată lumea poate afla unde sunt situate acestea.

8. Acțiunile celor de la Tesla au crescut la sfârșitul anului 2018, în ciuda problemelor lui Elon Musk din ultimele luni.

9. Samsung va renunţa la una dintre cele două fabrici pe care le deţine în China, în încercarea de a optimiza mai bine resursele de producţie la nivel global.

+10. Apple ar putea folosi pe următorul iPhone panouri Samsung OLED flexibile, mai ieftine decât cele din prezent.

11. Vă povesteam săptămâna trecută că Google a lansat, și încă mai testează, în Arizona, vehiculele fără pilot. Păi iată, locuitorii aruncă cu pietre în ele, hărțuiesc testerii și îi amenință cu arme.

::MEDIA:::::::::

+12. Preşedintele american Donald Trump a anulat petrecerea anuală de Crăciun organizată pentru mass-media la Casa Albă.

::INTERNATIONAL:::::::::

+13. Theresa May a supraviețuit votului de încredere cu 200 de voturi pro și 117 împotrivă, dar autoritatea ei a fost serios zdruncinată, iar partidul rămâne divizat. Înainte de începerea votului, May a declarat că se va retrage din funcție înainte de alegerile legislative din 2022.

14. Fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru infracţiuni care includ declaraţii false în faţa Congresului şi plăţi ilegale făcute către două femei cărora le-a cumpărat tăcerea privind aventurile extraconjugale ale preşedintelui american.

15. Spania, a patra economie a zonei euro, va majora, de la 1 ianuarie, cu 22%, salariul minim lunar, la 900 de euro, a anunțat premierul socialist Pedro Sanchez.

::AUTO:::::::::

+16. Atenție șoferi! De mâine, 14 decembrie, intră în vigoare noile amendamente ale legii prin care șoferii care vor urca băuți la volan, vor fi pedepsiți mai aspru. ⬇️Iată ce se va întâmpla dacă veți fi stopați de Poliție în stare de ebrietate la volan:

❌permisul de conducere va fi ridicat automat;
❌nu se va elibera un permis provizoriu, ci va rămâne suspendat până la decizia finală a instanței de judecată;
❌mașina va fi ridicată și transportată la o parcare specială. ⚠️Mai mult decât atât, va trebui să achitați pentru transportare și pentru fiecare oră de parcare.
❌În funcție de gravitate, va exista și riscul de anulare a permisului de conducere.

::ECONOMY:::::::::

+17. 20% din unitățile de transport se află ilegal în Moldova – autoritățile modifică legea vamală. În prezent pe teritoriul vamal al Republicii Moldova se află circa 193.000 unităţi de transport (automobile, camioane, tractoare, remorci, autobuze etc.) intrate în regim temporar, dar care deja au depăşit termenul maxim de 180 de zile de aflare legală, arată datele Serviciului Vamal. Pierderile la buget sunt de zeci de milioane.

+18. Numărul celor mai mari contribuabili la stat s-a redus cu 87 de companii. Fiscul nu oferă o explicație a acestei diminuări.

+19. Guvernul nu și-a îndeplinit planul programului „Prima Casă” – 1.004 de familii tinere și tineri necăsătoriți au obținut credite pentru a-șî procura locuințe. Datele anunţate denotă însă că Executivul nu şi-a îndeplinit planul iniţial şi a revizuit deja pe cel prevăzut pentu anul 2019. Astfel în septembrie 2018, Ion Chicu, noul Ministru al Finanţelor declara că „planul pentru 2018 a fost de 4.000 de credite în cadrul acestui program.

20. 25 decembrie este termenul limită de achitare a impozitului pe avere pentru anul 2018.

+21. Cum a ajuns firma lui Baldovici să construiască magazinul Kaufland.

::POLITIC:::::::::

+22. SIC: Ce trebuie să știi despre independența Curții Constituționale, din două evenimente majore: 1. Suspendarea, devenită aproape tradițională, a președintelui Igor Dodon și 2. Numirea-surpriză a fostului procuror general Corneliu Gurin și numirea-și-mai-surpriză a deputatului democrat Artur Reșetnicov în calitate de judecător constituțional.

::SOCIAL:::::::::

23. Copii din Republica Moldova, vânduți prin intermediul unui site rus cu 2 milioane de ruble.

+24. La nord se caută șoferi, iar la sud e nevoie de ingineri. TOP 5 cele mai bine plătite locuri de muncă vacante în Republica Moldova.

25. Poliția, solicitată să caute 10 porți, care au fost furate în noaptea de sfântul Andrei.

+26. Despăgubiri morale pentru Louis Vuitton și Tommy Hilfiger, într-un litigiu cu o firmă moldovenească.

::LIFESTYLE:::::::::

27. Record: O femeie de 102 ani a devenit cea mai bătrână persoană care a sărit cu parașuta, de la o înălțime de aproape 4.300 de metri. Recordul a fost stabilit săptămâna trecută, în Australia, și a făcut parte dintr-o campanie de strângere de fonduri în scopuri caritabile:

28. Interpreta americană Miley Cyrus a confirmat că aceasta va apărea în următorul sezon al serialului „Black Mirror”. Primul episod din noul sezon ar urma să fie difuzat pe 28 decembrie.

Exit mobile version