Home

Scurt pe doi, 12 decembrie: Podcasturi de business, funcțiile pentru PDiști și înstrăinarea stadionului Republican

Azi am aflat că rata inflației a fost de doar 0.9% în noiembrie 2018. Naiba știe de unde se iau aceste cifre. În jur nu se simte asta. Din contra – viața devine din ce în ce mai scumpă. Până aici m-am văicărit, acum trecem la știri:

::TECHNOLOGY & BUSINESS & SCIENCE:::::::::

? 1. Directorul financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, a fost eliberată pentru o cauțiune în valoare de 7,5 milioane de dolari, a declarat marți un judecător din Canada. În așteptarea deciziei privind extrădarea în Statele Unite, Meng își va preda pașaportul, va fi supravegheată prin GPS și nu va avea voie să călătorească în afara Vancouverului.

? 2. Între timp, companiile chineze amenință să pedepsească angajații prinși cu produse Apple. Mai multe organizații din China au emis avertismente îndemnând personalul să-și arate sprijinul pentru Huawei, oferind subvenții pentru a cumpăra smartphone-uri chinezești și amenințând cu pedeapsa împotriva oricui va fi prins cu produsele Apple.

? 3. Voyager 2, sondă lansată de NASA în 1977 pentru o misiune de cinci ani, a devenit al doilea obiect creat de om care a intrat în spaţiul interstelar, după Voyager 1. Datele transmise de instrumentele aflate la bordul Voyager 2 arată că sonda a depăşit pe 5 noiembrie graniţa exterioară a heliosferei, o bulă protectoare de particule şi câmpuri magnetice produse de soare.

? 4. Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet/Google, a declarat marţi, în Congresul SUA, că Google nu va lansa deocamdată vreun motor de căutări online în China, dar a refuzat să afirme că compania pe care o conduce nu va lansa această versiune de search. Printre alte răspunsuri, Pichai a încercat să explice de ce apare fotografia președintelui Trump la o căutare a cuvântului „idiot”.

? 5. Podcasturi de business pe care să le asculți în 2019.

? 6. Funcționarii ruși nu vor putea folosi fonturile Times New Roman, Arial, Courier New și altele  din cauza unor sancțiuni internaționale împotriva Rusiei.

??‍? 7. Facebook a început să caute specialiști pentru „lansarea unui startup de blockchain intern”. Între timp, și cei de la UNICEF vor finanța șase startup-uri de blockchain, prin intermediul UNICEF Innovation Fund, cu o investiție totală de 600.000 de dolari.

? 8. Tesla cere, prin intermediul unei instanței, să-i fie achitate 167 de milioane de $ de la un fost angajat, acuzat de spionaj.

::INTERNATIONAL:::::::::

??‍♂️ 9. Peste jumătate dintre europeni își doresc ca mai puţini imigranţi să se mute în ţările lor, conform unui sondaj Pew Research Center. Sondajul a fost efectuat pe cetăţenii din 10 ţări UE, iar 51% dintre respondenţi au declarat că ţările lor ar trebui să primească mai puţini imigranţi, faţă de 45%, cât e media la nivel global. Dintre respondenţi, 35% îşi doresc aproximativ acelaşi număr de imigranţi, ca în prezent, să ajungă în ţările lor, iar 10% consideră că ar trebui primiţi mai mulţi. O majoritate covârşitoare doresc mai puţini imigranţi în Grecia (82%), Ungaria (72%) şi Italia (71%), Germania (58%). Numărul celor care doresc mai puţină migraţie este sub jumătate în Franţa (41%), Olanda (39%), Marea Britanie (37%) şi Spania (30%). Conform studiului, mulţi respondenţi sunt îngrijoraţi şi de numărul persoanelor care se mută pentru a lucra în alte ţări.

? 10. Spaniolii au măsurat impactul pe care l-au avut cele două legi antifumat, din 2005 și 2010, și au constatat că numărul fumătorilor a crescut.

? 11. Atac armat în centrul orașului Strasbourg, lângă Târgul de Crăciun. Nou bilanț: 3 morți și 13 răniți. Atacatorul ar fi strigat „Allah Akbar” înainte să acționeze. Bărbatul, căutat în continuare de autorități, s-ar fi radicalizat în închisoare

? 12. Două călugărițe sunt anchetate de Biserica Catolică după ce ar fi furat aproape 500.000 de dolari din taxele școlare și donațiile unei școli catolice de lângă Los Angeles. Banii ar fi fost folosiți pentru excursii în Las Vegas și cazinouri.

? 13. Thailanda ar putea deveni, luna viitoare, prima țară din Asia care legalizează utilizarea marijuanei în scop medicinal.

? 14. Rusia: În Karelia, o mașină a tamponat primarul orașului care traversa strada neregulamentar. Presa rusă scrie că, după ce mașina a lovit funcționara, automobilul a intrat într-o mașină parcată pe trotuar care aparținea fostului primar al orașului.

::POLITIC:::::::::

??‍♀️ 15. Obiectivele rupte de realitate ale socialiștilor în electorală:

  • Majorarea salariului mediu până la (echivalentul a) 600 de euro, iar pensia medie – până la 300 euro. Micșorarea vârstei de pensionare și indexarea pensiilor cel puțin de două ori pe an.
  • Asistență medicală gratuită. Stoparea definitivă a închiderii spitalelor și clinicilor.
  • Învățământ de stat gratuit – de la învățământ preșcolar până la superior. Stoparea închiderii școlilor și grădinițelor.

⚖️ 16. Andrei Năstase a fost obligat de Judecătoria Chișinău să achite un prejudiciu moral în mărime de un leu și să dezmintă o declarație făcută la adresa lui Ion Ceban în cadrul campaniei electorale pentru primăria Chișinău.

??‍⚖️ 17. Știrea zilei în politica moldovenească! Deputatul PDM Artur Reșetnicov a fost numit judecător la Curtea Constituțională, astăzi, în cadrul ședinței Guvernului. Curioasă cariera politică a lui Reșetnicov. Tot azi am aflat că o apropiată a lui Vlad Plahotniuc a fost numită șefă la CNAM.

? 18. Democrații au început să împartă pomeni electorale? Crupe și ulei, oferite locuitorilor de la Botanica.

::SOCIAL:::::::::

? 19. Cât costă instalarea unui obiectiv de semafor nou în Chișinău? Două milioane de lei!

‼️ 20. Important! Începând de astăzi, carabinierii, alături de polițiști, vor putea constata contravenții și aplica amenzi, având statut de agent constatator.

? 21. Autoritățile pot vinde terenul pe care este amplasat Stadionul Republican către SUA. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Asta după ce anterior șeful statului a refuzat de două ori promulgarea documentului. Într-un final, documentul a fost semnat și astăzi publicat.

? 22. Statele din Europa de Sud-Est urmează să facă schimb automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor.

::LIFESTYLE:::::::::

?? 23. Ce putem învăța de la oameni care reușesc mai târziu în viață?

? 24. Publicația americană Forbes a publicat topul celor mai bine plătiți scriitori ai anului. Scriitorul american James Patterson, cunoscut pentru seria de romane despre inspectorul Alex Crosse, ocupă primul loc în top. Pe parcursul anului acesta a câștigat 86 de milioane $, iar peste 4,8 milioane de opere ale sale au fost vândute doar în SUA.

? 25. Prezentatorul american Jimmy Kimmel a provocat milenialii să deschidă o cutie de ton. Experimentul a fost realizat ca răspuns la o statistică din SUA, potrivit căreia în ultimele trei decenii vânzările conservelor de ton au scăzut cu 40 %, din cauza că tinerii nu pot deschide o conservă. Iată ce a ieșit:

? 26. Fortnite și Stormy Daniels, actrița care a avut o aventură cu Donald Trump, au dominat Pornhubul în 2018. Platforma dedicată adulților Pornhub a publicat o recapitulare completa a tendințelor, căutărilor și tipurilor de porno care au fost cele mai populare în 2018. În câteva grafice s-a făcut remarcată și Moldova.

Exit mobile version