Home

Scurt pe doi, 11 decembrie: „Reîncoronarea” lui Gurin, răzbunarea Huawei și filmul lui Dodon

Sunteți gata de știri? Fără multe introduceri să navigăm prin ce am citit interesant azi și vă recomand cu drag și vouă.

::TECHNOLOGY:::::::::

? 1. Google va închide cu câteva luni mai repede rețeaua Google+, după descoperirea unei breșe care a afectat 52 de milioane de conturi.

? 2. O răzbunare din cauza scandalului Huawei? Un tribunal chinez a interzis vânzarea și importul a mai multor modele de iPhone în China la cererea companiei Qualcomm care susține că Apple a încălcat o serie de brevete, a anunțat Qualcomm, într-un comunicat de presă citat de AFP. Modelele afectate sunt iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X.

? 3. În aplicația Instagram a apărut posibilitatea de a trimite mesaje vocale. Lungimea maximă a unui mesaj vocal este de un minut.

? 4. Noul browser Microsoft Edge va accepta extensiile Chrome după trecerea la Chromium.

? 5. Nu știi unde vrei să mănânci? Hărțile Google îți pot recomanda acum locuri înainte să începi căutarea

❌ 6. Facebook a introdus noi standarde pentru utilizatori, interzicându-le să posteze mesaje cu context sexual.

? 7. Companie americană de telecomunicații Verizon Communications anunță că 10.400 de angajați vor părăsi voluntar compania. Cifra reprezintă 7% din forța de muncă a companiei la nivel mondial.

?? 8. Un material de la VICE, despre milenialii chinezi: Chinezii luau micro-credite, iar în calitate de garant lăsau poze cu ei goi și buletinele acestora. Compania a fost hăkuită, iar imaginile au ajuns pe net.

::AUTO:::::::::

? 9. În cea mai nouă publicitate a celor de la Audi, Moș Crăciun a fost nevoit să piardă în greutatea pentru a „se potrivi” într-o mașină sport:

INTERNATIONAL:::::::::

?? 10. Theresa May a amânat votul privind Brexitul (programat programat pentru ziua de marți,) și va cere garanții la Bruxelles pentru mecanismul post-Brexit dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord. Oficialii UE resping posibilitatea renegocierii acordului pentru Brexit după ce premierul britanic Theresa May a amânat votul din Parlament.

? 11. Între timp, startup-urilor britanice le devine tot mai dificil să anagajeze specialiști înalt calificați din cauza lui Brexit.

??‍♂️ 12. Proiectul de inteligența artificială dezvoltat de Facebook știe dinainte unde vei merge.

::MEDIA:::::::::

1️⃣ 13. Jurnalistul saudit asasinat Jamal Khashoggi, alături de alţi trei jurnalişti şi de un colectiv de redacţie al unui ziar local american, supranumiţi “Gardienii adevărului” pentru că şi-au pierdut viaţa sau au avut de suferit din cauza dedicaţiei cu care şi-au făcut meseria, au fost distinşi marţi cu titlul Personalitatea Anului 2018 de revista Time.

? 14. Germania: A fost descoperită o legitimaţie oferită de poliţia secretă din Germania de Est (Stasi) lui Putin pe vremea când era agent KGB.

? 15. „Accident grav”, „a decedat”, „și-a găsit bărbatul ideal” sau de-a dreptul imagini montate: cu astfel de momeli, fabricanții de știri false au încercat să-i ademenească pe oameni în anul 2018. Top persoane publice care au fost ținta știrilor false în 2018.

::ECONOMY:::::::::

? 16. Ce se întâmplă cu exporturile din Moldova: Exporturile pe piaţa CSI în scădere abruptă.

::POLITIC:::::::::

? 17. Promisiunile electorale ale capitalistului Shor: monopoluri (Contrar Constituției și altor legi), întreprinderi de stat (și asta chiar dacă mediul privat este mai eficient decât sectorul de stat), kolhozuri moderne (utopie și dribling de logică).

??‍♂️ 18. Valeriu Munteanu se retrage din PL: „Nu pot fi părtaș la așa ceva”. Acesta declară că Dorin Chirtoacă nu are o viziune clară. Declarația integrală a fostului liberal este AICI. Imediat după anunț, Mihai Ghimpu a venit cu o reacția acidă la decizia lui Valeriu Munteanu de a se retrage din PL. Și PL nu regretă plecarea lui Valeriu Munteanu: „O persoană care recurge repetat și insistent la minciuni, nu merită nicio atenție”. Între timp, PAS a salutat decizia lui Valeriu Munteanu de a-și declara susținerea pentru viitorul bloc ACUM: „Unitatea dreptei autentic pro-europene este crucială în acest moment.”

??‍♀️ 19. Culmea! Ilan Șor nu va fi amendat pentru finanțarea din exterior a partidului. Curtea de Apel a anulat decizia Judecătoriei Chișinău.

? 20. ALEGRILE DIN FEBRUARIE: PDM solicită CEC-ului și CCA-ului să elaboreze un Cod de conduită pentru partide în campania electorală: „Observăm încălcări grave.” Între timp, CEC-ul a publicat lista partidelor cu drept de participare la alegerile parlamentare. Președinții a 25 de partide au mandatele expirate. Totodată, partidele vor trebui să raporteze voluntariatul de care vor beneficia în campaniile electorale. Patru buletine de vot vor fi propuse cetățenilor la alegerile din 24 februarie 2019

??‍♀️ 21. Fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat că „Nu vă imaginați câte dividende politice ar obține PD dacă Șor ar fi închis”. De asemenea acesta consideră absurd că liderul PD, Vlad Plahotniuc, ar fi beneficiarul fraudei bancare, lucru afirmat de mai multe voci din opoziție.

? 22. „Reîncoronarea” lui Gurin. Fostul procuror general Corneliu Gurin a fost aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de judecător la Curtea Constituțional a Republicii Moldova.

? 23. A fost lansat filmului istoric televizat „Ștefan cel Mare. Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul președintelui Igor Dodon. Evenimentul a avut loc la cinematograful Patria-Loteanu:

::SOCIAL:::::::::

? 24. „Construim cu stafide” (rus. Строим с изюминкой), „Gingașă împărăție bătută cu frișcă” (rus.Нежное королевство взбитых сливок), „Ultimele sunt bune” (rus.Остатки сладки). Cele mai amuzante greșeli lingvistice respinse de Agenția Servicii Publice (ASP).

? 25. Cei doi arbori solari, ce vor genera energie electrică și WiFi gratuit, vor fi instalaţi pe Strada Pietonală şi pe bd. Mircea cel Bătrân.

? 26. The Fast and the Furious varianta românească. Un TIR cu electrocasnice în valoare de 50 de mii de euro, care se îndrepta din București spre Chișinău, a fost ținta un jaf din mers.

? 27. O companie a cerut de la fostul administrator prejudiciu de peste 1 milion de lei pentru gestionare defectuoasă. Ce au decis magistrații.

::LIFESTYLE:::::::::

? 28. Melodia Bohemian Rhapsody a grupului britanic Queen a devenit cea mai ascultată compoziția a secolului al XX-lea.

Exit mobile version