Home

Scurt pe doi, 7 decembrie: Camera iPhone XR, celula CNA și „păcatele” Guvernatorului BNM

Prieteni, e sfârșit de săptămână, dar am planuri mari pentru acest weekend. Fac primele înregistrări dintr-o nouă serie de conținut, despre care am să vă povestesc puțin mai târziu. Vreau să mă asigur că e totul în ordine întâi. Acum citim știrile și haideți pe-acasă 😉 

::TECHNOLOGY::::::::

? 1. Pentru că browser-ul Edge nu a reușit să se impună pe piață (la trei ani de la lansare nu a reușit să câștige o cotă importantă de piață), Microsoft a decis că e momentul să renunțe la el și a pornit să exploreze posibilitatea de a construi un alt browser, pe baza engine-ului Chromium (cel care stă și la baza popularului Chrome). Acesta ar urma să fie disponibil pe Windows 10, 7, 8 și macOS.

? 2. Programul AlphaZero de la Google și-a uimit creatorii prin modul în care a câștigat la șah. Și-a dezvoltat propria intuiție și strategii cu totul neașteptate, bazate pe curaj și joc la sacrificiu:

??‍♀️ 3. Un stagiar de la Google a rulat din greșeală o publicitate cu un triunghi galben fără text pentru 10 milioane de $.

? 4. HTC anunţă venituri în declin cu 70% pentru luna noiembrie.

? 5. DxOMark: iPhone XR are cel mai bun sistem single-camera de pe piaţă.

::AUTO::::::::

? 6. Din 2019, șoferii nu vor mai fi pedepsiți penal pentru cauzarea vătămării medii a sănătății, dacă se vor împăca cu victima.

? 7. Tesla Model 3, cel mai accesibil electromobil al mărcii americane, poate fi oficial precomandat în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

? 8. Boring Company, compania deținută de miliardarul Elon Musk, a amânat data lansării tunelului subteran menit să decongestioneze traficul din Los Angeles. Anunțul a fost făcut chiar de Elon Musk, potrivit căruia tunelul nu va putea fi dat folosință din 11 decembrie ci din 18 decembrie.

? 9. Startup-ul american Lyft, companie de ride-hailing evaluată la 15 miliarde de dolari, anunţă listarea la bursă aproape concomitent cu rivalii de la Uber. Compania, care a fost evaluată ultima dată la 15 miliarde de dolari, nu a specificat numărul de acţiuni pe care le vinde sau preţul la care vor fi acestea.

::MEDIA::::::::

??‍? 10. Editorul publicației ruse „Meduza”, Ilya Krasilshchik, planifică să părăsească funcția pe care o deține din 1 ianuarie 2019. Krasilshchik și-a confirmat plecarea pe pagina sa de Facebook.

? 11. Ieri am prezentat Gala Jurnaliștii Anului. Iată cine sunt câștigătorii.

::POLITIC::::::::

?? 12. România a blocat miniştrii de Externe ai Uniunii Europene să adopte un document critic al Consiliului Afaceri Externe la adresa Republicii Moldova, scrie Radio Europa Liberă, cu referire la surse din diplomaţie. Chişinăul urma să fie somat să garanteze alegeri libere şi corecte.

? 13. 15 persoane fizice, ce au donat sume mai mari de 75.000 de lei Partidului Şor vor fi verificate de Serviciului Fiscal de Stat.

5️⃣ 14. CPR Moldova: Cele cinci păcate ale noului Guvernator BNM, Octavian Armașu.

5️⃣ 15. SIC! Rezistența selectivă și 5 inițiative controversate ale PDM promulgate de Igor Dodon.

::SOCIAL::::::::

? 16. ZDG: Casa de lux, banii de la nuntă, tranzacţiile şi cariera unei dinastii de judecători sau cum să te faci milionar după nuntă.

? 17. Câţi angajați din instituțiile finanțate de la buget vor primi salarii majorate.

? 18. Cum arată o celulă din izolatorul CNA: Mică și curată, dar „zgârcită” la lumina zilei.

? 19. Brokerii de asigurări ar putea să dispară de pe piața din Moldova. Cui i-ar fi la îndemână această mișcare.

? 20. Internautul Andrew Bashtannik a fost recunoscut culpabil de coruperea alegătorilor în mai 2015 şi condamnat la o amendă penală de 8 mii de lei şi confiscarea bunurilor utilizate la comiterea infracţiunii (un iPhone și un MacBook). Potrivit probatoriului, pe 20 mai 2015, Bashtannik a procurat, pe un termen de un an, domeniul www.alegerimoldova.com, indicând date de contact neveridice, creând o platformă-web, prin intermediul căreia determina alegătorii, înregistraţi pe site, să voteze contra sumei de 50 de lei un anumit candidat la alegerile locale din acel an.

? 21. Fabricile ilegale de ţigări din Moldova s-au mutat în Polonia?

‼️ 22. Atenție, șoferi și călători! Trafic, suspendat pe strada 31 August 1989, în legătură cu desfășurarea Târgului de Crăciun.

? 23. IPRE: Parcările din Chișinău trebuie să fie cu plată, limitate în timp și să nu fie amenajate pe trotuar sau pe spațiile verzi.

❗️ 24. Unele companii vor fi obligate să utilizeze doar facturi fiscale electronice.

::LIFESTYLE::::::::

25. Lista de lectură pentru această iernă de la comunitatea TED: 78 feel-good books

? 26. Oscar 2019: Kevin Hart, forțat să renunțe la rolul de gazdă a ceremoniilor din cauza unor mesaje anti-gay pe care le-a postata cum câțiva ani pe Twitter.

? 27. Premiile Grammy 2019: Rapperii Kendrick Lamar și Drake domină topul nominalizărilor

Exit mobile version