Home

(video) Google a lansat primul serviciu de taxi fără șofer în SUA

Waymo, subsidiara Alphabet specializată în tehnologii pentru vehicule autonome, a lansat primul serviciu de ride-sharing comercial cu autovehicule fără șofer din SUA. Serviciul funcționează doar în patru orașe din statul Arizona, inclusiv Phoenix, pe o suprafață de aproape 260 de km pătrați și nu este încă disponibil pentru toți doritorii din regiune. Compania va furniza serviciile pe minivanuri Chrysler Pacifica de la Fiat.

Actualmente, serviciul este disponibil doar pentru un număr limitat de utilizatori. Conform unui reprezentant Waymo, au primit acces „sute” de persoane care au participat la testarea gratuită a vehiculelor fără pilot în 2017. Pentru a comanda un taxi fără șăfer, pasagerii trebuie să descarce aplicația și să furnizeze un număr de card de credit. Exact ca și în cazul aplicațiilor Uber sau Lyft.

Waymo nu divulgă câte mașini are în parcul auto, dar promite că serviciul va funcționa 24 de ore, șapte zile din șapte.

Costul călătoriei depinde de lungimea traseului, de timpul de călătorie, starea vremii și de alți factori. Waymo nu oferă un tarif fix, dar asigură că prețurile vor fi similare cu cele oferite de Uber și Lyft. Spre exemplu, un jurnalist de la Reuters a plătit 7.59 dolari pentru o călătorie de 4.8 km și care a durat 15 minute.

Un taxi poate transporta simultan până la trei pasageri. Utilizatorii vor putea de asemenea să intre în contact cu un angajat Waymo în orice moment prin intermediul aplicației sau prin intermediul ecranului interactiv din mașina.

„Waymo a păstrat un șofer uman care va ajuta pasagerii în folosirea serviciului și care vor putea prelua controlul autopilotului în caz de urgență. Tehnologia vehiculelor fără pilot este nouă pentru mulți, așa că suntem atenți la confortul pasagerilor noștri”, susține John Krafchik, CEO Waymo.

Waymo lucrează la vehicule fără pilot din 2009. Până în 2016, ea s-a dezvoltat ca divizie a Google, apoi Alphabet a transformat-o într-o companie separată.

Flota Waymo numără 600 de vehicule care au parcurs mai mult de 10 milioane mile (16 milioane km) pe drumurile publice din 25 de orașe americane.

Minivanul Pacifica dotat cu tehnologia Waymo pentru condusul autonom este primul vehicul care a atins nivelul 4 de autonomie, mașina fiind capabilă să îndeplinească toate sarcinile de condus și să monitorizeze activ mediul înconjurător. Producătorii auto și dezvoltatorii de tehnologii pentru condusul fără șofer vizează atingerea nivelului 5, ce va fi obținut atunci când mașina se va comporta exact ca un șofer uman.

Alphabet nu a precizat investiția totală, însă experții din industrie cred că este vorba de mai mult de 1 miliard de dolari.

Waymo One este primul serviciu de taxi comercial fără pilot lansat în Statele Unite. General Motors intenționează să lanseze serviciul un serviciu similar în 2019, Ford – în 2021. Uber lucrează de asemenea la serviciul de taxi fără pilot, dar compania nu a anunțat încă data sau detalii despre lansarea serviciului.

Klaus Froehlich, șeful dezvoltării BMW, spune că mișcarea lui Waymo pune presiune pe toți cei care mizează pe robotaxiuri.

Exit mobile version