Home

Scurt pe doi, 6 decembrie: Andy’s, dată în judecată pentru că nu oferit o reducere și noi camere de supraveghere rutieră

Așa cum deja v-am obișnuit de două luni, n-are cum să treacă ziua fără o nouă selecție Scurt pe Doi. Am un pic de emoții pentru că, chiar în aceste momente, prezint Gala de decernare a premiilor „Jurnaliștii anului – 2018”, o responsabilitate enormă în fața colegilor de breaslă. Dar sinteza zilei nimeni nu a anulat-o, așa că să purcedem la treabă. Știrile zilei:

::TECHNOLOGY::::::::

1. Două noutăți de la Apple: A fost lansat iOS 12.1.1, iar acum, iPhone Xs și Xs Max se bucură de funcționalitate Dual SIM. Apple a lansat în sfârşit un încărcător rapid pentru iPhone.

2. Următorul telefon de top de la Xiaomi va folosi o cameră de 48 megapixeli.

3. OnePlus va lansa primul telefon cu Snapdragon 855 şi primul cu 5G din Europa.

4. UK publică emailuri private ale șefilor Facebook, acuzând compania că ar fi încheiat tranzacții secrete care permit accesul unor dezvoltatori la datele utilizatorilor.Comisia de cultură, mass-media și sport a publicat(documentul) discuții private între membri de vârf ai conducerii companiei, inclusiv directorul executiv Mark Zuckerberg, discuții confiscate de la un dezvoltator care se află în proces în statul California. Comisia a declarat că Facebook a încercat să facă “cât mai greu de înțeles posibil” pentru utilizatori ca aceștia să înțeleagă că înregistrările apelurilor și textelor lor vor fi colectate ca parte a unei actualizări de sistem Android.

5. Meng Wanzhou, directorul financiar Huawei și fiica fondatorului companiei chineze, arestată în Vancouver. Motivul arestului este încălcarea sancțiunilor impuse de SUA.

6. O rachetă Falcon 9 a ratat miercuri seara aterizarea la punct fix. Aceasta s-a destabilizat în zbor, s-a stabilizat înainte de aterizare, dar era departe de țintă. La scurt timp, racheta a fost recuperată din apele Atlanticului. Musk a explicat că motivul eșecului a fost defectarea uneia dintre suprafețele de control aerodinamic.

7. În noiembrie, rețeaua socială Zepeto a depășit Instagramul și YouTube-ul în App Store: ce se cunoaște despre aceasta.

::AUTO::::::::

8. Google a lansat primul serviciu de taxi fără șofer în SUA.

9. Volkswagen renunţă definitiv la motoarele diesel / benzină şi trece pe electrice.

10. Imaginile cu un drum din Alaska distrus total de un cutremur cu magnitudinea 7 și reparat în câteva zile au devenit virale. ATENȚIE! Drumarii au spus că au lucrat mai încet pentru că e iarnă:

11. În Capitală vor fi instalate noi camere de supraveghere a traficului rutier în cinci intersecții. Unde vor fi amplasate acestea.

::INTERNATIONAL::::::::

12. The Guardian: Luxemburg va deveni în curând prima ţară din lume care va face transportul public în comun gratis. Tarifele de călătorie pentru trenuri, tramvaie şi autobuze vor fi eliminate în vara anului viitor.

13. Fostul primar al New York-ului, omul de afaceri Michael Bloomberg intenționează să-și vândă afacerea de dragul participării la alegerile prezidențiale americane din 2020.

::MEDIA::::::::

14. Comisia Europeană a lansat un plan de acțiune contra știrilor false. Până în martie, în UE va fi instituit un sistem de alertă rapidă.

15. Jurnalistul turc pentru care Erdogan a cerut extrădarea a cerut azil politic în România. Acesta a lucrat și în Moldova timp de șase ani.

::ECONOMY::::::::

16. Dudnic reformatorul: De ce amnistia fiscală va continua și după alegeri.

17. Litigiul dintre Anatol Stati şi Kazahstan şi una dintre cele mai mari bănci din SUA. Active de peste 22 de miliarde de dolari ale Kazahstanului aflate la BNY Mellon sunt blocate de un an şi ceva.

::POLITIC::::::::

18. Pe 25 ianuarie, cu 30 de zile înainte de scrutin, va începe campania electorală.

19. Infografic. În anii 2016-2017, autoritățile au inițiat mai multe cazuri de mare corupție. CRJM a analizat cazurile TRIBOI, CHIRINCIUC, GAMREȚKI și CEBAN, în care a fost aplicată procedura prevăzută de art. 3641 din Codul de procedură penală, care indică reducerea cu 1/3 a pedepselor cu închisoarea și cu 1/4 a amenzilor în caz de recunoaștere a vinovăției. În niciun caz dintre cele analizate, persoana nu a fost condamnată la închisoare cu executare reală.

20. Mișcarea „Antimafie” condusă de Sergiu Mocanu va participa la alegerile parlamentare doar pe liste de partid.

21. Dorin Chirtoacă, obligat să plătească 66 de mln. de lei, drept prejudicii „pentru așa numitele tranzacții de împăcare”.

22. Andrian Candu, la o emisiune din SUA: „Rusia se implică în politica din RM. Practic în fiecare zi sunt atacuri hacker asupra sistemului guvernamental

::SOCIAL::::::::

23. TOP 10 angajatori în 2018: Unde e cel mai bine sa lucrezi în Republica Moldova.

24. Un bărbat, care nu a beneficiat de reducere de 25.69 de lei la „Andy’s Pizza, a ajuns până la CSJ.

25. Carnetele de muncă nu vor mai fi folosite din 2019. În 10 zile se încheie scanarea documentelor.

26. „Frizerul din Călărași” a fost pedepsit de prima instanță cu doi ani de închisoare într-un penitenciar semiînchis pentru că în vara anului curent a tuns forțat doi tineri la o benzinărie din orașul Călărași.

27. Cum arată după reabilitare blocul afectat de explozia din sectorul Râșcani. 116 din cele 126 de apartamente pot fi locuite deja.

::LIFESTYLE::::::::

28. Pantone a anunțat culoarea anului 2019 – Living Coral – o nuanţă de portocaliu-piersică, cu irizații aurii – simbolizează căldură, optimism și dorința de bucurie.

29. Experiențe de iarnă la Chișinău #3: 5 localuri „prietenoase” iubitorilor de tutun.

30. Au fost anunțate nominalizările pentru Globurile de Aur.

Exit mobile version