Home

Scurt pe doi, 5 decembrie: Renault Twizy la Chișinău, cei mai plătiți artiști din 2018 și premiul pentru Ion Sula

În goana de a selecta cele mai faine știri ale zilei, observ că în ultima perioadă ajungem să avem zile cu selecții de peste 30 de știri – toate bune de știut. Sper că nu vă deranjează, prieteni, și că le găsiți la fel de interesante. Iată lista de azi:

::TECH & BUSINESS::::::::

??‍? 1. Startupurile tehnologice europene listate la bursă sunt mai mici, dar mai numeroase și mai vioaie decât cele americane. Numărul listărilor la bursele europene pentru acestă categorie este dublu față de cel din Statele Unite în acest an, iar companiile proaspăt listate sunt mai dinamice, reiese dintr-un raport al firmei de venture capital Atomico, prezentat marți la o conferință ce a avut loc la Helsinki.

? 2. AirPods cu senzori biometrici și plapume „inteligente”. Ce inovații anunță Apple.

? 3. Google va testa în Europa livrările cu drona în 2019, ținta fiind să fie distribuite pachete de maxim 1,5 kg pe distanțe nu mai lungi de 10 km, scrie The Telegraph. Google a mai făcut teste în SUA și Australia, iar țara aleasă pentru Europa este Finlanda.

✅ 4. Analiștii Saxo Bank, un fintech cu expertiză în tranzacționare multi-active și investiții, au publicat recent 10 previziuni “scandaloase” pentru 2019. Ar putea fi 2019 anul în care Apple cumpără Tesla?

❌ 5. Google a eliminat două aplicații de pe Google Play cu 270 de milioane de descărcări după o investigație a celor de la BuzzFeed. Publicația a explicat modul în care aplicațiile foloseau telefoanele utilizatorilor pentru a câștiga bani din publicitate.

? 6. Rușii de la Yandex au prezentat astăzi publicului propriul telefon, care va costa cca 240 euro. Acesta rulează pe Android, are încorporat asistentul vocal „Alisa”, ecran LCD de 5,65 inch, rezoluție – 1080 × 2160 pixeli, 4 GB de memorie RAM etc. Aici găsiți o listă cu opt branduri rusești de smartphone-uri despre care la sigur nu ai auzit nimic.

? 7. Morgan Stanley susține că, costul societății mixte Yandex.Taxi și Uber va crește până la 7 miliarde dolari până în 2020.

? 8. Fără butoane, canapea cu senzori tactili și proiector în tavan: Cum vede BMW mașina anului 2021. Vedeți aici detalii curioase despre conceptul de vehicul fără pilot BMW iNext.

? 9. Google continuă să urmărească activitatea utilizatorilor chiar şi la folosirea modului Incognito.

?10. Samsung este compania cu cele mai mari costuri pentru reclame şi promoţii din lume. Potrivit unui studiu, Samsung a cheltuit în 2017 nu mai puțin de 11 miliarde de dolari la nivel global pe reclame şi alte promoţii pentru vânzări. Această sumă depăşeşte chiar şi cheltuielile de 10,5 miliarde de dolari pe care le-a avut Procter & Gamble, vechiul „campion” la cheltuieli de promovare mai mulţi ani la rând în trecut.

?? 11. Plată ascunsă activată cu Touch ID. Două aplicaţii de iOS, Fitness Balance şi Calories Tracker, au „furat” sute de dolari din conturile utilizatorilor de iPhone.

? 12. Spotify și-a publicat topul pe 2018: Află care au fost cei mai ascultați artiști ai anului.

? 13. Fostul redactor ADME.ru va susține un masterclass la Chișinău. Detalii în articol cum puteți ajunge acolo.

::INTERNATIONAL::::::::

? 14. Grupul hotelier Marriott International a promis că va plăti pentru schimbarea pașapoartelor clienților, afectați de atacul cibernetic în urma cărora au fost afectat datele a aproximativ 500 de milioane de persoane.

?? 15. Un copil din Brazilia este primul născut în urma transplantului unui uter prelevat de la o donatoare decedată.

::AUTO::::::::

? 16. Dacă restructurarea General Motors va fi aspră, atunci cea de la Ford va fi dureroasă. GM a anunțat săptămâna trecută închideri de fabrici și reduceri de slujbe. Ford a anunțat încă astă-vară că planifică o reformă radicală și că transformările vor costa 11 miliarde de dolari. Până acum, compania a dat însă prea puține detalii despre planurile sale. Analiștii de la Morgan Stanley presupun că Ford se pregătește să renunțe la 25.000 de locuri de muncă în întreaga lume, în principal în Europa, dar nici uzinele și muncitorii americani nu vor fi menajați. Atât Ford, cât și GM au declarat că trebuie să reducă sever costurile, pentru a investi în automobile electrice și autonome.

? 17. În Moldova se lansează cel mai accesibil automobil 100% electric: Renault Twizy

::MEDIA::::::::

? 18. Studiul presei în Moldova: Tot mai mulți oameni se informează de pe site-urile de știri. De trei ori mai mulți moldoveni folosesc Internetul, comparativ cu 2009.

? 19. PDM acuză, experții explică. Ce spune Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent din România despre acuzațiile PDM împotriva Jurnal TV.

? 20. Thomson Reuters va elimina 3.200 de posturi în următorii doi ani. Numărul reprezintă 12% din forța de muncă, într-un plan de reorientare a activităților și reducere a costurilor. Furnizorul de știri și informații, care a vândut recent 55% din unitatea sa Financial & Risk (F&R) grupului de capital privat Blackstone Group PL cu 17 miliarde de dolari, a anunțat reducerile în cadrul unei conferințe de investiții de la Toronto, prilej cu care și-a dezvăluit strategia viitoare și planurile de creștere.

?? 21. România ar putea extrăda un jurnalist turc, la ordinul lui Erdogan. Ziaristul scria despre abuzurile de putere de la Ankara.

::SOCIAL & POLITIC::::::::

? 22. Ion Sula a fost „premiat” după ce a trecut de la PLDM la PDM: Guvernul l-a numit în funcția de director interimar al ANSA.

? 23. Time-lapse de la Primăria Chișinău: Cum a avut loc instalarea Pomului de Crăciun în PMAN:

? 24. Rata omorurilor şi divorţurilor creşte, numărul căsătoriilor şi a şomerilor scade în Chişinău. Mold-street.com a făcut o selecţie de 10 indicatori statistici din această publicaţie, ce caracterizează evoluţia municipiului Chişinău în 9 luni din 2018.

? 25. Primul magazin Kaufland va fi deschis în vara anului 2019, în sectorul Botanica din Capitala. Magazinul, construcția căruia deja a demarat, este amplasat în spatele Centrului Comercial Elat:

5️⃣? 26. Unde sunt monedele de 5 și 10 lei, prezentate deopotrivă cu cele de 1 și 2 și când vor intra în circulație?

? 27. Cum „pomenile electorale vor fi mâncate de inflație.

::LIFESTYLE::::::::

? 28. Fără Jimmy Kimmel în acest an! Actorul de comedie Kevin Hart va fi gazda ceremoniei de decernare a premiilor Oscar desfăşurată în februarie 2019, a anunţat marţi actorul pe Instagram:

? 29. Forbes: Formaţiile U2 şi Coldplay, în fruntea topului Forbes al celor mai bine plătiţi muzicieni în 2018.

? 30. Primul show de călătorii din Moldova, CHECK ÎN SHOW, te invită într-o călătorie în TBILISI cu actriţa Adriana Bîtcă:

? 31. Casa de modă Chanel nu va mai utiliza în colecţiile sale blană şi piele de proveniență animală.

? 32. Platforma de filme şi seriale Netflix, care are peste 130 de milioane de abonaţi, va plăti 100 de milioane de $ pentru a putea difuza celebrul serial „Friends“ şi în anul 2019. Anterior, compania achita 30 de milioane de dolari pentru difuzarea serialului.

? 33. Institutul American de Film: Lista celor mai bune filme în 2018.

Exit mobile version