Home

Sinteza zilei, 3 decembrie: Vecina lui Filip, amendamentul ascuns și întâlnirea lui Trump cu producătorii germani

Suntem oficial în ultima lună din acest an, e cazul să bifăm toate lucrurile importante de făcut. Am planuri mari pentru anul următor, dar nu mă apuc de ele până nu trec prin sită tot ce s-a întâmplat în 2018. Tare bine dispus (pentru că băiatul meu începe să gângurească 🙂 Vă invit la selecția de știri de azi:

::TECHNOLOGY::::::::

1. The Verge: Google ar putea închide mesageria Hangouts pentru utilizatori până în 2020.

2. Analiștii polonezi au calculat câte zile este necesar să lucrezi în diferite țări pentru a achiziționa un nou smartphone iPhone XS cu 64 GB de memorie. Potrivit cercetării, un moldovean ar trebuie să muncească 99,2 de zile pentru a-și putea permite un astfel de gadget.

3. WhatsApp a lansat prima sa reclamă TV pentru a spune oamenilor din India despre pericolele zvonurilor. Doar în 2018, cel puțin 10 persoane au fost ucise din cauza unor mesaje neveridice transmise prin intermediul aplicației WhatsApp.

4. Yandex, compania rusă cunoscută pentru motorul său de căutare, urmează să lanseze în această săptămână primul său smartphone. Iată cum arată gadgetul și ce caracteristici are.

5. Hotelul unde primești „bonă” pentru Instagram, ca să te relaxezi mai mult:

+6. Samsung va lansa primul său telefon cu 5G în 2019.

::AUTO::::::::

7. Șefii BMW, Daimler și VW se văd marți cu Donald Trump. Vizita lor încearcă să prevină instituirea de tarife privind importurile de automobile germane de către președintele american Donald Trump, tarife care ar urca până la 25 la sută.

+8. Un şofer băut, oficial din California, a adormit la volan în timp ce rula cu o Tesla în regim autopilot. Cum au oprit poliţiştii maşina.

::INTERNATIONAL::::::::

9. UEFA va organiza o nouă competiţie europeană intercluburi începând din 2021. Ce înseamnă UEL2 și cum va funcționa. Totodată, UEFA a anunțat că arbitrajul video va fi introdus din februarie în Liga Campionilor.

+10. Universitatea Central-europeană (CEU) fondată de finanțistul american George Soros a anunțat luni că își transferă majoritatea activităților din Budapesta la Viena, după peste un an și jumătate de dispute cu guvernul populist-conservator al lui Viktor Orban.

::ECONOMY::::::::

+11. Unde au dispărut 15 companii ce se ocupă de importul de benzină şi motorină.

12. Câte sute de milioane de lei se achită anual din bugetul de stat pentru a returna miliardul din cele trei bănci.

::POLITIC::::::::

+13. RISE: Vecina prim-ministrului. O locuință de pe str. Paris, procurată de o firmă de tip paravan, controlată de familia lui Pavel Filip.

14. Presa rusă scrie că, reprezentantul Moldovei Serghei Crîjanovschi a devenit campion mondial la biliard. Turneul de prestigiu la disciplina „Piramida Liberă” a adunat 93 de sportivi din 16 țări.

15. Ministra Dezvoltării Economice din Republica Crimeea, originară din Moldova și fostă angajată a Ministerului de Finanțe și a BNM, Natalia Ceban, a demisionat din funcția pe care a ocupat-o doar un an. Decretul retragerii sale în funcție a fost semnat de președintele Crimeii, Serghei Axionov.

+16. Amendamentul „ascuns”. Cum au schimbat democrații Codul Electoral pentru a putea organiza referendumul din 24 februarie.

+17. Procuratura a refuzat să pornească urmărirea penală pe numele lui Vlad Plahotniuc pentru „fals în declaraţii”. Maia Sandu: „Ce surpriză”

18. Justiție echitabilă sau justiție selectiva? Studiu de caz comasat într-un infografic cu analiza dosarelor Filat, Platon și Șor.

::SOCIAL::::::::

+19. Lux la cel mai înalt nivel? Încă 3,4 milioane de lei pentru reparația viitorului sediu al Procuraturii Generale.

20. Eduard Harunjen, procurorul general, cere acordul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru urmărirea penală a cinci judecător.

21. Bradul din capitală nu va fi decorat cu globuri. Ce alternative propun autoritățile și cât au costat elementele de decor

22. Amenzile penale pot fi achitate în termen de trei zile lucrătoare. Prevederile au intrat în vigoare ieri, 2 decembrie.

+23. Explozia din bulevardul Moscova, din 6 octombrie anul curent, s-a produs ca urmare a unei scurgeri de gaze, dar nu de la butelie, cum s-a presupus inițial, ci de la aragaz.

24. Scandal interstatal în care ar putea fi implicată și Republica Moldova. 40 de medici, stagiari și farmaciști au fost reținuți pe 2 decembrie, în Israel, cu suspiciunea că diplomele deținute de aceștia ar fi false. Cel care a pus pe roate o afacere din această înșelătorie locuia în Chișinău.

::LIFESTYLE::::::::

+25. Potrivit contului Netflix de Twitter, noul sezon din Black Mirror ar urma să fie lansat pe 28 decembrie.

26. Un britanic a vrut să-și surprindă iubita cerând-o în căsătorie în Times Square din New York, numai că planul nu a mers așa cum voia. Tânăra i-a spus „da”, însă din cauza emoțiilor, bărbatul a scăpat din mână inelul de logodnă care a căzut, printr-un grilaj, în tunelurile de la metrou. Îndrăgostiții s-au întors în Marea Britanie, însă povestea nu s-a sfârșit aici.

27. În timpul meciului Ligii Americii de Hochei cu participarea echipelor Hershey Bears și Binghamton Devils, spectatorii au aruncat pe gheață 34.798 de ursuleți de pluș. Acesta este a devenit un nou record mondial. Teddy Bear Toss – este o tradiție în liga mică de hochei – de îndată ce echipa gazdă marchează primul puc, publicul aruncă jucării pe gheață, pe care echipa le colectează și le donează organizațiilor caritabile.

Exit mobile version