Home

Scurt pe doi, 28 noiembrie: Suntem locul 11 la emigrări, inovațiile Audi și BMW și cele 1,5 mlrd din bănci

Prieteni, sunt bucuros că indiferent de dispoziția pe care o am, mai sangvinic sau melancolic, rămâneți alături pe canalul meu de Telegram, iar numărul utilizatorilor tot crește și crește. Suntem deja peste 400 și asta este foooooarte fain. Asta e tot ce mă motivează pentru ca să primiți de luni până vineri, după ora 18.00, linkuri cu ce am citit interesant în fiecare zi. Iată lista de azi:

::TECHNOLOGY & BUSINESS::::::::

? 1. The Wall Street Journal: Amazon a „capturat” tranzacțiile online din SUA și se pregătește să acapareze piața de publicitate de la Google și Facebook.

? 2. Revista americană Forbes a publicat tradiționalul clasament anual al celor mai bine plătite celebrități din lume, care nu au împlinit încă 30 de ani. Prima în clasament s-a situat Kylie Jenner, în vârstă de 21 de ani, și care a reușit într-un singur an să câștige 166,5 milioane $ pe propria linie de produse cosmetice Kylie Cosmetics.

? 3. Facebook era la curent cu ingerințele rusești încă din 2014. Adrese IP rusești accesau până la “trei miliarde” blocuri de informații pe zi. Parlamentari din 9 state l-au așteptat marți pe Mark Zuckerberg, în cadrul unor audieri internaționale organizate în Parlamentul britanic, care a refuzat să participe la ședința pentru a răspunde întrebărilor.

? 4. Tamagotchi – faimoasele jucării din anii ’90 revin pe piață în urma unei colaborări cu Pokemon.

? 5. Elon Musk vorbește despre perioada când Tesla a fost la un pas de faliment și câte ore trebuie să muncești săptămânal în viziunea lui.

? 6. „HOW TO” de la Tudor Darie: Cum să-ți deschizi o firma în Estonia online prin e-Residency.

⚔️ 7. Facebook va permite utilizatorilor să blocheze comentariile nedorite de la afişarea în propriul Timeline, definind cuvinte cheie.

::AUTO::::::::

? 8. Vizionați cum Audi, Italdesign și Airbus și testează un taxi autonom care ar urma să circule atât pe pământ, cât și în aer. Companiile au prezentat marți conceptul taxiului zburător în timpul Drone Week din Amsterdam.

? 9. Noi reguli pentru importul mașinilor vechi! Vameșii vor înregistra datele odometrului și aspectul exterior

? 10. Uber, amendat cu peste un milion de euro de două țări europene pentru aceeași breșă de date.

? 11. Noul BMW iNext a fost prezentat cu o zi înainte de Salonul Auto de la Los Angeles. Poate merge 700 km pe electricitate, autonomie nivel 5, accelerație best in class și dimensiuni undeva între X5 și X7.

::INTERNAȚIONAL::::::::

? 12. O americancă a petrecut, din greșeală, trei luni în arest pentru că transportase în mașină vată dulce, pe care testele de recunoaștere a drogurilor l-au confundat cu metamfetamina.

? 13. Creatorul personajului SpongeBob, Stephen Hillenburg, a murit la vârstă de 57 de ani. Vestea a fost confirmată de Nickelodeon, care a difuzat seria de desene animate extrem de populare din 1999.

? 16. La o fermă din Australia a fost găsit un bou care are o înălţime de aproape doi metri și cântăreşte 1,4 tone, fiind atât de mare încât umbreşte orice alt animal din turma sa. Din cauza dimensiunilor sale, animalul a scăpat de abator:

? 14. India interzice temele pentru acasă și ghiozdanele grele pentru preveni durerile de spate la copiii din clasele primare.

::ECONOMIC::::::::

? 15. Guvernatorul BNM: Băncile dețin aproximativ 1,5 miliarde euro care așteaptă să fie investite în proiecte.

? 16. În 2017, 96% din exporturile de mere moldovenești au fost în Rusia. În acest an cererea este mică.

? 17. Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău nu va începe nici în acest an.

? 18. Anul 2018 a fost cel mai prost pentru investitori de la începutul secolului al XX-lea. La astfel de concluzii a ajuns Wall Street Journal care raportează că, de la începutul anului până la jumătatea lunii noiembrie, 90% din cele 70 de clase de active au înregistrat randamente negative.

::POLITIC::::::::

? 19. Cine sunt donatorii partidelor extraparlamentare. Astfel, în prima jumătate a anului 2018 acestea au colectat de la persoane fizice circa 3,4 milioane de lei. Suma e semnificativ mai mică decât cea acumulată de colegii din Parlament, însă la o analiză secvențială se evidențiază clar Partidul „Șor”. La capitolul donații acesta este pe picior de egalitate cu socialiștii, a doua cea mai reprezentativă formațiune politică din actualul legislativ. La polul opus s-a poziționat Partidul Nostru, condus de controversatul ex-primar de Bălți, Renato Usatîi, refugiat la Moscova. În perioada respectivă formațiunea n-a înregistrat nicio donație.

? 20. Pe scurt despre cursa electorală. Autor – Art of Alex Buretz

::SOCIAL::::::::

⛴ 21. Conflictul din strâmtoarea Kerci. Un tânăr din Chișinău, printre marinarii capturați de FSB.

? 22. Minivacanțe în 2019: Ce zile vor fi declarate libere

? 23. Cât de nonconformist ar putea arăta strada Veronica Micle dacă ar fi una pietonală.

? 24. Deși iarna și-a intrat în drepturi, autoritățile încă lucrează la o aplicație prin care poate fi verificată starea drumurilor.

✈️ 25. O cifra cu care nu ar trebui să ne mândrim. Moldova este plasată pe locul 11 în lume după rata emigrării, iar peste 80 de mii de copii din țară au cel puțin un părinte care muncește peste hotare.

5️⃣ 26. Cinci probleme cu “Drumuri Bune” pentru Moldova. Dacă unele sunt din categoria celor cu care ne-am obișnuit deja, precum calitatea proastă a lucrărilor, altele sunt mai puțin vizibile, însă implică riscuri mari pe termen lung.

??‍⚖️ 27. Fiul a doi magistrați, promovat în sistemul judecătoresc cu un punctaj de evaluare mai mic decât al altor 10 candidați la funcția de magistrat.

??‍⚕️ 28. Un bărbat din Cantemir a supraviețuit după ce s-a tras în el cu șapte focuri de armă. „Mă așteaptă acasă soția și cei trei copii.”

Exit mobile version