Home

Scurt pe doi, 26 noiembrie: Stare de război în Ucraina, SUV-urile din Moldova și înghesuiala de la ușa PD

De multă vreme n-am avut o stare de lehamite și dezamăgire ca azi, cauzate de o groază de probleme care au venit tăvălug de dragă dimineață. Salvarea e în gângureala copilului 🙂 O săptămâna cu știri și oameni pozitivi vă doresc. Acum să vedem selecția de azi:

::TECHNOLOGY & BUSINESS::::::::

? 1. Lifehack: 13 funcții ascunse (și evidente) ale tastaturii iPhone, pe care probabil nu le cunoașteți.

? 2. Bitcoin în cădere liberă. După ce se stabilizase, timp de mai bine de şase luni, peste pragul de 6.000 de dolari, Bitcoin s-a prăbuşit, în ultima săptămână, la mai puţin de 3.800 de dolari. Celelalte monede virtuale urmează acelaşi trend: Ethereum, a doua cea mai populară alternativă, a picat de la peste 200 de dolari la sub 130 de dolari.

? 3. Lifehack: Cum pui parolă unui tabel în Excel, per „sheet” sau document.

? 4. Google, Facebook și Amazon, sub lupa Transparency International după un raport care privește politicile de lobby ale companiilor în Marea Britanie.

⚡️ 5. Elon Musk, fondatorul Tesla, susține că ar putea pleca spre Marte în doar șapte ani. Acesta ia în considerare doar o călătorie dus, deoarece șansele de eșec ale unei asemenea misiuni sunt foarte mari. „Am 70% șanse de supraviețuire”:

✉️ 6. Cum ascunzi că ești activ pe Messenger și ce pierzi dacă o faci.

? 7. Comision de 30% perceput pentru fiecare descărcare din appstore. Curtea Supremă din SUA va determina dacă Apple încalcă legile antitrust.

? 8. Al doilea cel mai mare oraș din Oklahoma, Tusla, oferă 10 000$ celor care sunt dispuși să se mute aici.

? 9. Parlamentul Britanic a confiscat documente interne ale Facebook privind cazul Cambridge Analytica.

::AUTO::::::::

? 10. Atenție, șoferi! E bine să știți că, în perioada 26 noiembrie – 30 decembrie 2018, va fi sistată circulația transportului pe str. 31 August 1989, tronsonul cuprins între străzile Vasile Alecsandri – Vlaicu Pârcălab.

? 11. Peste 50% din mașinile noi vândute în 2018, în R. Moldova, au fost SUV-uri.

::MEDIA::::::::

? 12. În Franța a fost adoptată o lege privind combaterea fenomenului fake news.

? 13. Televiziune 4K în România. Una dintre cele mai importante companii telecom de pe piaţa românească a anunţat lansarea primului post de televiziune care va transmite semnal în rezoluţe 4K – DIGI4K.

::INTERNATIONAL::::::::

? 14. Escaladare bruscă a tensiunilor între Rusia și Ucraina. Totul a început în weekend atunci când 3 nave ucrainești au încercat să treacă strâmtoarea Kerci. Moscova declară că acestea nu au anunțat despre traseul lor, pe când marinarii țării vecine susțin contrariul. În rezultat, 6 marinari ucraineni au fost răniți, după ce rușii au deschis focul asupra navelor. Ministerul rus de externe acuză Ucraina că a provocat intenționat incidentul din strâmtoarea Kerci, iar Petro Poroșenko a semnat un decret privind decizia Consiliului Național de Securitate de a impune legea marțială în țară, timp de 60 de zile. Mai jos vedeți momentul în care o navă rusească lovește un remorcher ucrainean. Vezi și un INFOGRAFIC în cifre cum arată dezechilibrul militar din Marea Neagră.

☄️ 15. Șapte ani de muncă, șapte luni de călătorie prin spațiu și șapte minute de chin: sonda InSight SUA va ateriza în cele din urmă luni pe suprafața planetei Marte, la sfârșitul unei coborâri cu risc ridicat.

? 16. Un cercetător chinez susține că a ajutat la conceperea primilor copii cu gene modificate genetic – este vorba despre două fete gemene care s-au născut în această lună, ale căror ADN a fost modificat cu un nou instrument. Spitalul din China unde ar fi fost concepute gemenele neagă legăturile cu experimentul.

? 17. Boxerul rus cu origini moldovenești Dmitrii Bivol și-a apărat titlul mondial în greutate ușoară și dreptul de a deține centura în conformitate cu World Wind Association (WBA). Rusul și-a apărat pentru a treia oară titlul de campion mondial WBA, pe care-l deține din noiembrie 2017. Pentru Bivol, această victorie a fost cea de-a 15-a din 15 lupte.

::POLITIC::::::::

♥️ 18. Discursul de ură la politicieni: Președintele Igor Dodon, primarul de Orhei, Ilan Șor, și primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber îl folosesc cel mai des.

? 19. Cetățenii se înghesuie să doneze bani Partidului Democrat. Rise Moldova publică un articol despre donațiile făcute formațiunilor politice din Moldova.

? 20. Blocul ACUM, format din partidele Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, au prezentat pe Facebook principalele priorități electorale. Acestea sunt structurate în 5 piloni, iar unul dintre ele prevede un salariu mediu de cca 11 mii lei.

::SOCIAL::::::::

⚰️ 21. Controversatul om de afaceri Leonid Volneanschi, cunoscut ca principal proprietar al grupului de firme „Elat”, s-a stins din viață în Israel.

?? 22. Pentru a beneficia de amnistia migrațională, moldovenii din Rusia vor trebui să revină în țară de alegeri.

? 23. Șoferul care s-a dat mort după ce a pariat că ajunge de la Bălți la Chișinău în 40 minute a fost stopat iar în trafic pentru încălcări. Poliția i-a pus cătușele.

? 24. Pomul de Crăciun din PMAN va avea 20 de metri și va fi inaugurat la 5 decembrie.

? 25. În 2019 va începe construcția unui nou penitenciar al municipiului Chișinău, care va avea o capacitate de 1.536 locuri.

? 26. Benzi de circulație exclusiv pentru transportul public! Trei străzi din capitală vor fi marcate săptămâna aceasta.

? 27. Transferul unor zile de odihnă în anul 2019: De câte minivacanțe vor avea parte bugetarii în anul următor.

??‍⚖️ 28. MAI și Poliția de Frontieră, date în judecată de CPR Moldova în legătură cu expulzarea celor șapte profesori turci din RM.

? 29. Parcări cu plată, baterii solare și zone speciale pentru a descărca marfa: Piața Centrală se va moderniza.

? 30. Povestea din spatele fotografiei cu merele lăsate de izbeliște la marginea unei livezi.

? 31. Construcțiile cu termen depășit, de nelipsit în Chișinău: Cum arată unele clădiri care trebuie date în exploatare până la 1 ianurie 2019 și ce spun autoritățile.

::LIFESTYLE::::::::

⛷ 32. Starea pârtiilor din Europa: 7 dintre cele mai ieftine destinații de pe Bătrânul Continent.

Exit mobile version