Home

INFOGRAFIC. Rusia vs Ucraina: Dezechilibrul militar din Marea Neagră

Tensiuni între Rusia și Ucraina în zona strâmtorii Kerci. În dimineața zilei de duminică, trei nave ucrainene, două nave de luptă, Berdyansk și Nikopol, și remorcherul Yana Kapu, au plecat din portul Odessa către Mariupol, un traseu care presupunea trecerea din Marea Neagră spre Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci. Vasele au fost blocate în strâmtoarea Kerci de un tanc amplasat sub podul din regiune – singurul acces către Marea Azov. Remorcherul ucrainean a fost zdrobit și toate cele trei nave au fost ulterior confiscate de ruși și duse în portul Kerci.

Rusia afirmă că cele trei nave străine au intrat în apele sale teritoriale, zona care este închisă temporar. În același timp, Ucraina declară că navele au fost lovite și avariate intenționat, rănind șase membri ai echipajului. Ucrainenii susțin că, informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor și că sechestrarea lor reprezintă „un alt act de agresiune armată” ale vecinului său.

Rusia acuză ucrainenii de „acțiuni provocatoare”

Pe măsură ce situația se intensifică și tensiunile cresc, mizele devin tot mai mari. În infograficul de mai jos putem vedea care este raportul între numărul de nave deținute de flota ucraineană și cea rusă. Astfel, în eventualitatea unor ostilități armate, marina Națională a Ucrainei nu este în măsură să înfrunte flota rusă, care este prezentă acum în apele Mării Negre. Prima deține doar o fregată „mai serioasă”, Hetman Sahaydachniy (U 130), a cărei situație actuală este neclară după ce a suferit probleme la motor în mai 2017.

Stare de război în Ucraina

Acum câteva ore președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat stare de război în țară. Potrivit textului, nu se schimbă nimic. E foarte puțin probabil ca ucrainenii să poate face vreun pas decisiv în acest sens. Asta pentru că flota de la Marea Neagră (a Rusiei) este compusă din crucișătoare cu rachete bine dirijate, distrugătoare și fregate. De asemenea, rușii au dislocate acolo 7 submarine de atac, un crucişător lansator de rachete anti-aeriene – nava Moskva, care a revenit în apele Mării Negre din apele teritoriale ale Siriei și care este înarmată cu 16 rachete Bazalt P-500.

Exit mobile version