Home

Scurt pe doi, 22 noiembrie: Vânzări slabe pentru iPhone XS, condițiile din contractul Chișinău ARENA și paza de la Nisporeni

Prieteni, mulțumesc celor care mi-ați trimis mesaje în privat după Selecția de ieri cu privire la colicii la bebeluși. Am primit sfaturi foarte utile. Poate adunăm mai mult know-how și edităm un ghid? 🙂  Asta mai poate aștepta, însă selecția de știri de azi – nu:

::TECHNOLOGY:::::::::

1. Facebook, Apple, Amazon, Netflix și Google au pierdut 1 trilion de dolari din capitalizare. Suma este echivalentă cu 125 de PIB-uri ale Republicii Moldova.

2. O aplicație de dating, una de HR și alta pentru evenimente. Ce startup-uri sunt dezvoltate la Startup Academy Tekwill.

3. Lifehack: Cum deschizi arhive zip și rar pe iPhone sau telefoane cu SO Android.

4. O veste mai puțin bună pentru cei care navighează des pe Youtube. Platforma a început să testeze blocuri a câte două reclame la rând în videouri.

5. Un raport publicat de The Wall Street Journal arată că Apple reia producția de iPhone X în urma vânzărilor slabe ale modelului XS. O altă știre arată că firma din Cupertino și-ar propune să lanseze un dongle pentru streamingul TV, pentru a nu rămâne în spatele competiției.

6. Compania americană IBM lansează un accelerator de afaceri pentru startup-uri blockchain.

7. Instagram schimbă aplicația ca să nu te mai uiți doar la urmăritori.

8. Tranzacţiile în Bitcoin ar putea intra în blocaj. Dacă preţul coboară sub pragul critic de 3800 dolari, activitatea de minare devine neprofitabilă.

::AUTO:::::::::

9. Lexus a apelat la inteligență artificială ca să-i scrie reclamele. Spotul este realizat în jurul lansării noului Lexus ES pentru 2019.

10. Nissan și-a alungat salvatorul. Consiliul de conducere a votat joi să-l revoce pe Carlos Ghosn din funcția de președinte al companiei, ca urmare a arestării acestuia la început de săptămână, scrie presa japoneză, citată de Reuters.

11. Volumul mașinilor Tesla care sunt vândute pe piața din China a scăzut cu 12-26% din cauza războiului comercial cu SUA.

::SOCIAL & ECONOMIC:::::::::

12. Copiii vor putea merge la grădiniță de la 2 ani, din contul bugetului de stat.

13. Noul proprietar al hotelului Jolly Alon reorganizează afacerea.

14. În Chișinău ar urma să fie deschise 80 de puncte de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

15 Proiect: Salariile medicilor rezidenți ar putea crește de la 2.080 de lei la 5.200.

16. Tarifele de acces în Parcul Dendrariu ar putea fi majorate. Oficierea căsătoriilor – 800 de lei, iar un bilet pentru maturi – 6 lei.

17. Ședință comună azi, între Guvernele R. Moldova și cel al României. De Ziua Marii Uniri, cetățenii celor două țări vor vorbi la telefon fără tarife de roaming.

18. În Republica Moldova a fost lansată prima aplicație mobilă care va ghida tinerii în viitoarea carieră.

19. Votat în primă lectură în Moldova. Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021.

20. Pe parcursul anului 2017 au fost create 5 500 de întreprinderi și lichidate 7 500. Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că în primul an de constituire, supraviețuiesc 41,2% dintre companiile nou create, iar după doi ani – 36,3% din cele create.

21. Black Friday în Moldova: Cine și ce oferte a pregătit.

22. Parlamentul a votat creșterea pensiei mai mici decât minimul de existență.

23. Ce condiții sunt stipulate în contractul dintre Guvernul și Summa Grup, cu privire la construcția Chișinău Arena.

::POLITIC:::::::::

24. Paza bună, trece primejdia rea? Cum a fost păzit Vlad Plahotniuc în timp ce făcea baie de mulțime la Nisporeni.

25. Codul regulilor și procedurilor parlamentare a fost votat în prima lectură. Deși, inițial, limba română a fost prevăzută în proiect ca limbă de comunicare în Parlament, se pare că va fi preferată în loc sintagma „limba de stat”. Liberal democrații cred că acest document va legitima toate fărădelegile făcute de Parlament. La fel, se mai propune ca fracțiunile să fie formate din minim 6 deputați (nu 5). În document se regăsesc prevederi ce țin, de exemplu, de asigurarea interimatului temporar al președintelui Republicii Moldova și situațiile în care acesta poate fi instituit.

26. Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, susține că la Bruxelles se știe foarte bine situația din Moldova, iar oficialii de acolo nu ar fi inlfuiențați de Open Dialog și Ludmila Kozlowska, așa cum susțin democrații.

Exit mobile version