Home

Facebook, Apple, Amazon, Netflix și Google au pierdut 1 trilion de dolari din capitalizare

Valoarea acțiunilor celor mai mari cinci companii americane de tehnologie în timpul tranzacționării de marți a scăzut cu 1 trilion de dolari, comparativ cu ultimele lor valori, iar suma este de peste 125 ori mai mare decât PIB-ul Republicii Moldova în 2017.

Majoritatea indicilor bursieri americani au scăzut cu mai mult de 1,5%. Astfel, S & P 500 a scăzut cu 1,8%, Dow Jones Industrial Average a pierdut 2,2%, iar Nasdaq Composite – 1,7%.

Capitalizarea cumulată a companiilor Facebook, Apple, Amazon, Netflix și Google (FAANG) a scăzut cu 1,02 trilioane de dolari din valoarea lor, în comparație cu cotațiile companiilor în ultimele 52 de săptămâni.

Astfel, în timpul ultimelor săptămâni, cel mai agresiv a fost lovit gigantul Amazon. Este prima companie care a înregistrat cele mai mari pierderi – 280 miliarde $ – pe fondul controverselor legate de securitatea datelor cu caracter personal, implicarea în alegerile electorale și o gestionare incorecta a problemelor interne.

Pe poziția a doua și a treia se poziționează Facebook (pe fondul ultimelor scandaluri) și Apple (pe fondul temerilor cu privire la scăderea vânzărilor de iPhone). Ambele companii au pierdut câte 253 miliarde $. Capitalizarea Alphabet a scăzut cu 164 miliarde dolari, iar Netflix – cu 67 miliarde dolari.

În momentul publicării acestui articol, valoarea de piață a celor cinci giganți este:

Apple – 838,89 mld;
Amazon – 741,63 mld;
Google – 723,35 mld;
Facebook – 387,44 mld;
Netflix – 114,31 mld.

Analiștii spun că, investitorii sunt îngrijorați de presiunea pe piața de capital americană din cauza războiului comercial dintre Statele Unite-China, în timpul căruia țările au impus taxe asupra importului de bunuri. Trump a acuzat în repetate rânduri China de furt de proprietate intelectuală, că a creat bariere de intrare pe piața chineză pentru firmele americane, etc.

Exit mobile version