Recent, a ieșit la iveală că, angajaților companiei ruse Aeroflot le-a fost interzisă utilizarea smartphone-urilor și a oricăror altor dispozitive care au o cameră foto și un voice recorder la locul de muncă. Lumea a aflat despre acest lucru prin intermediul platformelor de socializare, unde a apărut o fotografie a ordinului semnat de CEO-ul companiei Vitaly Savelyev. În document este menționat că, scopul interdicției este „raționalizarea utilizării” gadget-urilor în birouri în timpul orelor de lucru și „asigurarea confidențialității la locul de muncă”. Ulterior, compania aeriană a confirmat autenticitatea ordinului. Publicația INC Russia a enumerat ce alte lucruri le mai sunt interzise angajaților:
? Utilizarea telefoanelor Apple
Directorii din cadrul Facebook din Statele Unite au primit ordin să renunțe la utilizarea telefoanelor Apple și să treacă la Android. Potrivit celor de la The New York Times, un astfel de ordin a fost emis de șeful companiei, Mark Zuckerberg. Ultimul însă susține că decizia ar fi luată pentru că în regiuni precum Europa, America de Sud, Africa şi Asia, Androidul domină piaţa, iar dacă managerii de vârf vor trece la dispozitivele cu acest sistem de operare, va fi mai ușor să creeze produse pentru ele. Jurnaliștii scriu că, de fapt, managerilor de vârf nu li se permite să folosească iPhone din cauza conflictului dintre Zuckerberg și Tim Cook. Ultimul a criticat în ultimele câteva luni foarte mult Facebook şi alte companii care prelucrează date cu caracter personal ale utilizatorilor, spunând că Apple nu s-ar afla niciodată într-o situație similară cu cea din scandalul Cambridge Analytica.
? Să mănânce des
Anul trecut, fondatorul băncii ruse Tinkoff, Oleg Tinkov, a trimis o scrisoare angajaților în care și-a exprimat nemulțumirea față frecvența cu care aceștia merg la masă. Bancherul le-a cerut subalternilor săi să mănânce o singură dată pe zi și să petreacă nu mai mult de o oră la prânz și, de asemenea, să bea mai puțină cafea. „Cer să consumați mai puțină cafea și țigări, pe lângă faptul că furați timpul meu și al acționarilor, vă ucideți sănătatea”, se menționează în scrisoare. Când scrisoarea a apărut în mediul virtual, banca a spus că Tinkov s-a adresat doar celor care abuzează de timpul companiei.
??? Lucrul la distanță
Angajații Yahoo! au primit interdicția să lucreze de la distanță: în 2013, directorul general al companiei, Marissa Mayer, i-a informat pe toți cei activează remote că de la 1 iunie dorește să-i vadă la birou. Managerul a explicat această decizie cu dorința de a insufla în companie spiritul solidarității și de a îmbunătăți calitatea comunicării corporative. Mayer este fostă angajată Google, o companie care încurajează lucrul remote. Una dintre primele sale decizii în calitate de șef al Yahoo! a fost introducerea alimentelor gratuite și oferirea gratuită de iPhone angajaților.
? Insultele și glumele răutăcioase
Noile reguli ale Google, devenite cunoscute în luna iulie, vizează reducerea „comunicării ofensatoare” și „atacurilor provocatoare” asupra colegilor. Sunt interzise discriminarea și provocările reciproce, discuțiile care interferează cu munca productivă și glumele de prost gust. Trolling online este, de asemenea, interzis: în companie există moderatori care navighează pe forumurile corporative.
? Să-ți privești colegii mai mult de 5 secunde
În 2018, după scandalul cu Harvey Weinstein, conducerea Netflix a organizat un training privind comportamentul pentru echipa de producție care lucra la serialul „Black Mirror”. Astfel, angajaților li s-a interzis să-și privească colegii în ochi mai mult de 5 secunde (acest lucru ar cauza un disconfort), să flirteze și să aibă o îmbrățișare lungă. De asemenea, li s-a interzis să invite în mod insistent alți membri ai echipei de filmare la o întâlnire romantică și să le ceară datele de contact.
? Să vorbești despre salariu
Artemy Lebedev, fondatorul studioului Artemy Lebedev, susține că a stabilit cele mai liberale reguli în cadrul companiei sale. Designerii și alți angajați pot lucra oricând și în orice condiții – dacă reușesc să facă un proiect mișto, lucrând o oră pe zi dintr-un bar – Lebedev este ok cu asta. În compania sa sunt interzise discuțiile despre salariile primite: în 2014, șeful biroului din Kiev al studioului “Art Lebedev”, Alexander Solonko, a fost concediat pentru acest lucru. În anunțul de concediere, fostul angajat a fost acuzat că a „confundat afacerile cu prietenia din echipă”. Pe blogul său, Lebedev a explicat că acest lucru se va întâmpla cu oricine care încalcă regulile: o încercare de a discuta despre nivelul câștigurilor îl va costa pe angajat postul său.
? Să poarte la birou pene, banturi și diamante
Codul vestimentar este un fenomen comun în marile companii, dar este special pentru compania rusă „Rosnefti”. Cerințele privind stilul și culoarea hainelor nu sunt singurele lucruri pe care jurnaliștii le-au aflat din documentul care a fost pus la dispoziția Interfax în 2013. Angajaților companiei petroliere li s-a interzis să facă abuz de utilizarea parfumului, să poarte brățări, cruci, diamante mari și cercei lungi. Piercing-ul și tatuajele au fost, de asemenea, interzise, și împreună cu ele – penele, drădurile, mărgelele și banturile. Genele false și rujul strident sunt, de asemenea, interzise.