Home

Scurt pe doi de weekend: Un tablou semnat de Picasso, găsit la tulpina unui copac din România

Bună dimineața într-o zi de noiembrie cu o ninsoare de ianuarie. Sper că fulgii de dimineață nu v-au luat prin surprindere și sunteți echipați corespunzător vremii de iarnă, deoarece drumul spre locul de muncă poate fi o provocare. Mergeți încet, atent și respectații pe toți în trafic. Să vedem prin ce s-a remarcat acest weekend în materie de știri.

::TECHNOLOGY:::::::::

1. Compania lui Elon Musk, Boring, a terminat forajul primului tunel destinat pentru transportul subteran de mare viteză de lângă Los Angeles. Proiectul prevede viteze de aproximativ 200 km/h.

2. Browserul Firefox te anunță, într-un mod eficient, dacă ai fost ținta hackerilor.

3. Microsoft a început să vândă primele sale căști wireless – Surface Headphones care anulează zgomotul de fundal.

4. Alfabet, compania celor de la Google, a suspendat dezvoltarea proiectului privind crearea unor lentile de contact „inteligente” capabile să măsoare în timp real nivelul de zahăr din sânge.

5. Studiu: Startup-urile devin atât de des „unicorni” încât aceasta nu mai este o raritate.

6. Google va închide proiectul ce dezvolta roboți bipezi.

7. Mailchimp, una dintre cele mai populare platforme de email marketing, a anunțat că se alătură startup-ului Square, iar împreună urmează să dezvolte landingpage-uri cu features încorporate de e-commerce.

::INTERNATIONAL:::::::::

8. Codul lui Da Vinci, în variantă românească sau o poveste demnă să fie ecranizată. Picasso, Matisse, Gauguin, Monet. Şapte tablouri valoroase au fost furate de doi români din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012. Despre ele s-a crezut până azi că au ars într-o sobă din orașul românesc Tulcea. Şi totuşi, la 6 ani de la furt, un tablou de Picasso, valorând 800.000 de euro, a fost găsit de o scriitoare din România. „Am primit o scrisoare cu indicii, ca o poezie a unui sinucigaș”.

9. California: Meteorologii anunţă ploaie începând cu marți și până vineri în zonele devastate de incendii. Aceste incendii, considerate cele mai distructive din istoria Californiei, s-au soldat deja cu 76 de morţi şi 1.276 de dispăruţi, în special din regiunea localităţii de munte Paradise, care a fost complet distrusă de flăcări.

10. Kilogramul, etalonul unităţii de măsură pentru masă, a fost redefinit. Urmează amperul, gradul kelvin și molul.

11. Deputații Parlamentului European au cerut celor de la Amazon să oprească distribuirea prin intermediul platformei a produselor inscripționate cu simboluri sovietice, care, spun ei, ofensează victimele regimului.

12. Epava submarinului argentinian ARA San Juan, care avea la bord un echipaj format din 44 de membri și care a dispărut în urmă cu un an, a fost găsit la o adâncime de 800 de metri în Oceanul Atlantic.

13. Mai țineți minte povestea „fericită despre un cuplu american care a strâns peste 400.000 $ pentru un om al străzii, după ce acesta și-ar fi dat ultimii săi 20 de $ unei tinere, care a rămas fără combustibil pe o autostradă? Păi bine, autoritățile americane au descoperit că toată povestea a fost o înșelătorie și înscenare. Acum cei trei sunt cercetați pentru deturnare de fonduri prin fraudă și conspirație.

::AUTO:::::::::

14. Noua Mazda CX-9 a debutat oficial în Moldova. Acesta este cel mai mare SUV din gama japonezilor și totodată primul model din gama mărcii care poate fi oferit cu trei rânduri de scaune, la bord putând fi transportate în total șapte persoane. Ce alte noutăți aduce și cât costă?

::SOCIAL:::::::::

15. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat Cod Galben de ninsori și lapoviță pe tot teritioriul R. Moldova pentru ziua de luni, 19 noiembrie. Se prevăd precipitații puternice (7-15 l/m2), predominant sub formă de zăpadă și lapoviță. Se vor forma depuneri de lapoviță, izolat polei, pe drumuri ghețuș și troiene de zăpadă.

16. Pierderi de milioane lei. Sute de tone de sfeclă de zahăr rămân pe câmp din cauza calităţii joase a rădăcinilor dulci, acestea nu mai sunt acceptate de fabricile de zahăr.

17. Meleagurile Moldovei, văzute prin ochii unui vlogger italian, care în timpul festivalului „Ziua Vinului”, a reușit să viziteze mai multe locuri din țară.

18. În primele zece luni ale anului, în Republica Moldova s-au produs peste două mii de accidente rutiere soldate cu peste 200 de oameni morți şi alți 2500 ˗ răniți.

::POLITIC & ECONOMY:::::::::

19. Socialiștii se pregătesc de alegeri. Au organizat duminică o manifestația cu marș în centrul Chișinăului. Conform unor surse, fiecare participant a primit câte 50 de lei (3 euro) pentru prezență. De frig sau din cauza a alte motive, evenimentul a durat mai puțin de 1,5 ore. Promisiunile au fost aceleași pe care le fac toate partidele de vreo 10 ani încoace: salariu mediu de 600 de euro, pensii – 300 de euro. Alte sloganuri strigate în PMAN le puteți vedea aici.

20. Moldovenii din Nordul Italiei au protestat împotriva coruperii alegătorilor de către Partidul Șor. Ultimul planifica mai multe concerte duminică.

21. Fosta lideră a pieţei de asigurări, ASITO, şi-a schimbat denumirea și a emis noi acţiuni şi este de vânzare.

22. Guvernul Filip se târâie în urmă, sau de ce UE a redus asistența financiară acordată Moldovei.

23. Încă o companie a statului o ia pe urmele AIR Moldova şi CFM.

::SPORT:::::::::

24. Alexandru Gațcan se retrage de la „naționala” de fotbal. Mesajul de rămas bun al mijlocașului.

Exit mobile version