Home

Scurt pe doi, 15 noiembrie: Un nou scandal legat de Facebook și cum renunță supermarketurile din Chișinău la pungile de plastic

Joi e un pic de vineri, iar asta înseamnă că weekendul e aproape. În timp ce eu mai visez un pic la somn, vă îndemn să treceți prin titlurile zilei. Hai, noroc!

::TECHNOLOGY &DIGITAL:::::::::

? 1. Care este cea mai mare problemă a celei mai progresiste industrii din Republica Moldova.

⚖️ 2. #LegalHackers. Inovează domeniul juridic la primul hackathon regional în domeniul justiției.

? 3. Astăzi avem un compartiment dedicat celor de la Facebook:

? 4. Cotația bitcoin a scăzut cu mai mult de 12%, atingând cel mai slab nivel din mai mult de un an.

⏳ 5. Instagram a lansat opțiunea care își spune direct în aplicație cât timp ați cheltuit uitându-te la fotografii și instastories.

::AUTO:::::::::

? 6. Deși o să cheltui o avere pe o mașină electrică, îți scoți banii ulterior, prin economiile făcute la alimentare sau cât te va costa alimentarea unei mașini electrice.

? 7. Uber a încheiat cel de-al treilea trimestru al anului 2018 cu pierderi de 1 miliard de dolari. Explicația companiei.

? 8. Atenție, șoferi! În următoare perioadă vom avea mai multe porțiuni de drum din Chișinău cu trafic suspendat:

  • în perioada 17 – 21 noiembrie, va fi sistată circulaţia transportului pe str. 31 august 1989, intersecţie cu str. Mihai Eminescu.
  • în perioada 17 – 20 noiembrie, va fi sistată circulaţia transportului pe str. Tighina, intersecţie cu str. Avram Iancu.

? 9. SUA: Mașinele automate de la Ford vor livrează direct acasă alimentele dorite de la Walmart.

? 10. În premieră pentru un SUV Honda în Europa, noul Honda CR-V va fi disponibil cu tehnologia hibridă de propulsie. Poate rula cu energie electrică, dar nu are opţiunea de 7 locuri:

::INTERNATIONAL:::::::::

??‍⚖️ 11. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru multiplele arestări ale liderului opoziției Alexei Navalny, motivând că acestea au fost motivate politic și a încălcat drepturile omului.

? 12. Dicționarul Oxford a desemnat cuvântul anului 2018: toxic. În acest an, cuvântul a fost utilizata tât în sens direct, cât și la sens figurat pentru a descrie situații, relații și fenomene.

?? 13. Frământări la Londra. Premierul britanic anunța ieri că și-a asigurat votul în Guvern pentru planul Brexit, însă azi s-a aflat că ministrul responsabil pe negocieri, Dominic Raab, și-a dat demisia.

? 14. În Maroc se inaugurează prima linie ferată de mare viteză din Africa și una dintre cele mai ieftine din lume.

::ECONOMY:::::::::

‼️ 15. Companiile care ar trebui să le urmărim în 2019, potrivit Bloomberg

? 16. Ce surprize conține Bugetul 2019, aprobat în premieră fără note explicative.

? 17. Miliardarul Stati primește undă verde pentru recuperarea de la Kazahstan a 525 milioane de dolari.

::POLITIC:::::::::

? 18. Electorala 2019: Peste 110 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie. 2.300 de camere video, pentru care vor fi alocate 12 milioane de lei, vor fi cumpărate pentru a înregistra procesul de vot la alegerile parlamentare.

⭕️ 19. „Apă caldă, mașini de spălat, sală de sport, WiFi”: Înainte de alegeri, Guvernul promite condiții mai bune în căminele studențești

‼️ 20. Comunicatul oficial al Parlamentului European: Moldova este blocată din cauza intereselor oligharhice, cu puterea economică şi politică în mâinile unui grup restrâns de persoane

::SOCIAL:::::::::

? 21. Curtea Supremă de Justiție dă undă liberă privatizării terenului și construcției unui bloc în locul fostei cafenele „Guguță”.

???? 22. Desfacerea căsătoriei, prin acordul soţilor, ar putea fi făcută la notar. Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat în lectură finală, proiectul noii legi privind procedura notarială.

?? 23.Percheziții la București la persoane care ofereau moldovenilor viză de reședință contra cost: 15 000 de persoane, înregistrate la trei adrese. Pentru a-i aduce pe toți la audieri, românii ar avea nevoie de 680 de microbuze.

? 24. Analiză AGORA: Cât de pregătite sunt supermarket-urile să renunțe la pungile din plastic. Ce alternative vor pune la dispoziția cumpărătorilor.

? 25. Moldoveanul Daniel Cataraga a devenit din nou campion mondial Under 23.

Exit mobile version