Home

(video) Startup-ul care înlocuiește casierii din supermarketuri și este de 50 de ori mai ieftin decât Amazon Go

Un startup israelian a creat un sistem care va înlocui casierii din 272 de magazine și este o tehnologie de 50 de ori mai ieftină decât Amazon GO. Pentru a crea un magazin fără case de marcat, cei de la Trigo Vision cheltuiesc câte 20-30 de mii $, iar Amazon – până la 1 milion de $.

Amazon Go, conceptul supermarketurilor fără casieri, are un concurent în Israel. Cel mai mare lanț de supermarketuri din țară, Shufersal, va înlocui casierii cu tehnologia dezvoltată de startup-ul Trigo Vision, scrie Bloomberg.

Shufersal a anunțat că, în viitorul apropiat, casieri vor dispărea din 272 de magazine ale lanțului. Rețeaua colaborează cu Trigo Vision – un startup al cărei tehnologie permite monitorizarea clienților și conținutul coșurilor cu ajutorul camerelor din magazine, care procesează datele utilizând tehnologii de inteligență artificială. Sistemul recunoaște produsele din coș/cărucior și calculează costul acestora, iar vizitatorului nu-i rămâne decât să achite achizițiile făcute cu cardul.

Bloomberg menționează că, startup-urile israeliene nu acordă în mod tradițional prea multă atenție pieței interne, iar cazul celor de la Trigo Vision poate fi considerat o excepție de la regulă. Companiile IT încearcă, de obicei, să-și găsească clienți internaționali mari, motiv pentru care nivelul de dezvoltare a IT-ului din Israel se află în „spatele” piețelor din alte țări dezvoltate.

Într-o declarație privind cooperarea cu Trigo Vision, directorul executiv al Shufersal Itzik Aberkoen a declarat că, tehnologia de pornire va ajuta rețeaua să răspundă nevoilor clienților. Cooperarea va contribui, de asemenea, „la creșterea eficienței și la reducerea la minimum a costurilor ce țin de funcționarea magazinelor”, este convins acesta.

Sistemul poate urmări un număr nelimitat de produse

Cei de la Trigo Vision susțin că sistemul lor poate urmări un număr nelimitat de produse și clienți și poate lucra în magazinele mici și mijlocii. Acum, precizia tehnologiei dezvoltate funcționează cu o acuratețe de până la 92%, dar israelienii intenționează să crească această cifră la 99,5%.

Startup-ul a atras pentru dezvoltarea conceptului 7 milioane de $ și a început să lucreze cu alte două „lanțuri mari de supermarketuri internaționale”, a declarat directorul executiv Michael Gabay. Costul unui astfel de sistem variază de la 20 de mii la 30 de mii de $ – iar suma este de 50 de ori mai mică decât cea investită de Amazon. Potrivit Morgan Stanley, fiecare magazin nou, fără casieri, deschis în baza conceptului Amazon Go va costa distribuitorul un milion de $.

„Fiecare magazin care va utiliza tehnologia noastră va fi cu un pas înaintea competitorilor. Dacă ai lângă casa ta două supermarketuri și în unul dintre ele este mereu rând, iar în cealalt – nu, unde vei merge?”, se întreabă Michael Gabai, CEO Trigo Vision.

Potrivit lui Ilan Leiferman, fondatorul firmei de consultanță și iinovare The Shelf, cumpărătorii petrec aproximativ 80% din timpul lor stând la coadă, privind cum casierul scanează produsele lor și al altor persoane. Specialistul numește aceasta o “problemă enormă” și prezice că alte rețele vor începe să utilizeze tehnologii pentru a o soluționa.

Potrivit Bloomberg, Amazon intenționează să deschidă circa 3 000 de magazine offline fără vânzători până în 2021. Compania a lansat primul său magazin în acest format la începutul anului 2018.

Exit mobile version