Home

(video) Google va lansa în curând primul serviciu de taxi cu mașini complet autonome

Waymo, subsidiara Alphabet specializată în tehnologii pentru vehicule autonome, intenționează să lanseze în SUA primul serviciu de ride-sharing comercial cu autovehicule fără șofer. Acest lucru a fost anunțat de Bloomberg, care citează surse din cadrul companiei.

Lansarea primului serviciu de robo-taxiuri cu mașini complet autonome este programată pentru începutul lunii decembrie 2018. Se preconizează ca proiectul să se lanseze sub un nou brand, care va concura cu serviciile de comandă de taxi Uber și Lyft. Potrivit sursei, Waymo nu dorește să dezvăluie numele noului serviciu, dar și alte detalii precum costul unei călătorii, până la lansarea sa oficială pe piață.

Sursa Bloomberg a spus că Waymo nu intenționează să organizeze un eveniment pentru mass-media și nu va lansa public prea curând aplicația care va permite doritorilor să comande serviciul. Potrivit sursei, compania va începe să ofere servicii de taxi cu automobile autonome pentru câteva zeci sau sute de pasageri din suburbia Phoenix-ului (capitala Arizonei) pe o suprafață de aproape 260 de km pătrați. Tehnologia este testată aici încă din 2017.

Fără lansare pompoasă

Un purtător de cuvânt de la Waymo a declarat că, compania a lucrat la tehnologia vehiculelor fără pilot de aproape 10 ani. La baza serviciului (încă nelansat) a stat siguranța circulației. Reprezentantul companiei a refuzat să comenteze data lansării noului serviciu și numele cu care se va ieși pe piață.

Bloomberg presupune că primul val de clienți Waymo va fi format din participanții programului Early Rider (400 de familii care au teste mai bine de un an mașinile Waymo). Se preconizează ca, participanții grupului de testare să fie scutiți de acordurile de confidențialitate. Acest lucru le va permite pasagerilor să-și spună impresiile lor despre călătorie, să publice fotografii din salon sau să ia cu ei în mașină jurnaliști.

Flota formată din mașini Fiat

Se preconizează că, odată cu creșterea numărului de automobile autonome, Waymo va extinde numărul de noi clienți ai serviciului. Unele mașini Waymo vor avea șoferi asistenți care vor ajuta pasagerii în folosească serviciul și vor putea prelua controlul autopilotului în caz de urgență. Compania va furniza serviciile pe minivanuri Chrysler Pacifica de la Fiat, adaugă agenția americană.

Cu toate acestea, unii participanți la programul Early Rider nu vor fi transferați la serviciul comercial. În schimb, ei vor continua să testeze noile caracteristici în schimbul feedback-ului pentru Waymo.

Primul vehicul cu nivelul 4 de autonomie

Minivanul Pacifica dotat cu tehnologia Waymo pentru condusul autonom este primul vehicul care a atins nivelul 4 de autonomie, mașina fiind capabilă să îndeplinească toate sarcinile de condus și să monitorizeze activ mediul înconjurător. Producătorii auto și dezvoltatorii de tehnologii pentru condusul fără șofer vizează atingerea nivelului 5, ce va fi obținut atunci când mașina se va comporta exact ca un șofer uman.

Tehnologia Waymo pentru condusul autonom a fost testată până în prezent pe o distanță totală de peste 6,4 milioane de kilometri.

Bloomberg a menționat că, producătorul de automobile FIAT intenționează să lanseze o mașină similară care va putea fi comandă în 2019. În plus, la tehnologia automobilelor autonome lucrează și cei de la Tesla, Daimler și Volkswagen.

Exit mobile version