Home

Scurt pe doi, 14 noiembrie: Armata UE, bilete avia de la 8 € și investigația RISE despre Platon

M-a contactat cineva și mi-a propus să fac publicitate unui canal de Telegram plin cu clipuri video funny. Am refuzat. Există destul fun pe Facebook. Noi ne ocupăm aici cu lucruri (aproape) serioase 🙂 Îi dăm bătaie cu selecția SP2 de azi:

::TECHNOLOGY / BUSINESS:::::::::

? 1. Un startup israelian a creat un sistem care va înlocui casierii din 272 de magazine. Este de 50 de ori mai ieftin decât Amazon GO. Pentru a crea un magazin fără case de marcat, cei de la Trigo Vision cheltuiesc câte 20-30 de mii $, iar Amazon – până la 1 milion de $.

? 2. Amazon.com Inc a confirmat marți că va investi 5 miliarde de $ și va crea 50.000 de noi locuri de muncă în două noi sedii, care se vor regăsi în New York și Virginia de Nord.

☑️ 3. Cel mai mare hub din lume WeWork primeşte o finanţare de 3 miliarde de dolari şi devine cel mai mare startup din Statele Unite, la o evaluare de 42 de miliarde de dolari, depăşind Airbnb sau SpaceX.

? 4. Inteligența artificială dezvoltată de Microsoft va concura într-un concurs cu agricultorii care cresc castraveți în sere autonome.

? 5. Pentru a-și face serviciul mai accesibil, platforma Netflix testează un abonament doar pentru dispozitivele mobile. Serviciul este testat actualmente în Malaezia, iar prețul unui abonament este de aproximativ 4 $ pe lună – suma respectivă este jumătate din prețul celui mai ieftin pachet al companiei.

⌨️ 6. Microsoft relansează Windows 10 „October 2018 Update” şi promite că fişierele utilizatorilor nu vor mai dispărea după instalare.

::AUTO:::::::::

? 7. Mașinile cu sistem de alimentare cu gaze nu vor fi admise în parcările subterane și supraterane de tip închis. Ce sancțiuni se vor aplica.

? 8. Bloomberg: Google va lansa un serviciu de taxi cu automobile autonome în decembrie 2018. Compania a testat serviciul în 25 de orașe din SUA și planifică acum lansarea comercială.

::INTERNATIONAL:::::::::

?? 9. Înțepături la nivelul înalt. După ciocnirile verbale cu Trump, cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței susțin ambii înființarea unei armate integrate a UE.

? 10. Rusia: Jumătate din profesorii de matematică nu au putut susține testul la propriul obiect.

?? 11. O altfel de democrație. Rezidenții metropolei canadiene Calgary au votat împotriva desfășurării Jocurilor Olimpice în orașul lor. Mai mult de jumătate (56,4%) dintre participanții la referendum au votat împotriva înaintării orașului la Jocurile Olimpice de Iarnă și Paralimpice din 2026, acum orașul ar urma să piardă o investiție de de 700 de milioane de dolari canadieni. În cursă au rămas alte două orașe: Stockholm și Milano.

::MEDIA:::::::::

??‍♂️ 12. Canalul CNN a anunţat că l-a dat în judecată pe Donald Trump, după ce acesta a ordonat retragerea săptămâna trecută acreditarea reporterului CNN Jim Acosta după un schimb de replici cu preşedintele.

? 13. The New Times, publicația din Rusia unde a lucrat anterior și Natalia Morari, a fost amendată de statul rus cu cca 290 mii Euro, pentru că nu declarase sursele de finanțare. Administrația a demarat o campanie de strângere de fonduri. A reușit să adune suma necesară aseară.

::ECONOMY:::::::::

? 14. TOP 10 proiecte de investiţii capitale prevăzute în bugetul pentru anul 2019. Pentru anul viitor sunt preconizate investiţii capitale de 2,7 miliarde lei, din care doar 598,57 milioane lei din surse interne, restul de 2,1 miliarde lei din surse externe, sau 78%.

?? 15. Terenurile cu destinație agricolă, dar și cele din fondul forestier, vor putea fi cumpărate și vândute doar de cetățenii Republicii Moldova. Prevederea este inclusă în noul Cod Funciar, aprobat astăzi, de Executiv.

::POLITIC:::::::::

? 16. Promo-LEX, despre graba cu care CEC a acceptat ideea camerelor de supraveghere în secțiile de vot: Se constată suspiciuni de imixtiune din partea premierului.

? 17. Între timp, cei din PDM au lansat pe interiorul partidului discursurile de lansare în alegeri ale candidaților pentru circumscripții. Cum democrații urmează să convingă alegătorii că „astăzi, Partidul Democrat este singurul partid care are grijă de o creștere reală a nivelului de trai în țara noastră”.

??‍? 18. Un socialist care figurează în dosarul banilor din Bahamas și este vizat într-o investigație RISE Moldova din 2016, vrea să ajungă deputat.

?? 19. O nouă investigație de la RISE Moldova: Trecutul tenebros al lui Veaceslav Platon sau portretul celui mai controversat „bancher din umbră”. Tot astăzi, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare azi condamnarea lui Veaceslav Platon de către Curtea de Apel.

? 20. Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, despre mașinile TOMA folosite la dispersarea protestelor: „Cei de la asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile”

? 21. Parlamentul European s-a reunit pentru a dezbate raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE. Raportorul, deputatul european Petras Auštrevičius, a transmis un mesaj clar Guvernului de la Chișinău și s-a declarat „îngrijorat de o îndepărtare continuă a Republicii Moldova de la standardele democratice”. În cadrul aceleași dezbateri, o euro-deputată română a declarat că R. Moldova are graniță cu Rusia.

? 22. TOP 10 politicieni în sondajul IMAS, făcut la comanda unui ONG apropiat de PDM : Dodon, Filip și Voronin, în frunte, Sandu și Năstase, la coadă

??‍♂️ 23. Greu de dat o apreciere acestei știri, dar ea există: Tinerii democrați au depus 100 k de semnături la sediul Delegației UE din Chișinău și cer să fie verificat dacă Sandu și Năstase au legătură cu furtul miliardului.

::SOCIAL:::::::::

? 24. Atenție! Extinderea neautorizată a balcoanelor va fi sancționată. Când intră în vigoare amenzile pentru reconstrucțiile care afectează rezistența și aspectul blocurilor?

??‍⚕️ 25. Călătoriile peste hotare în timpul unui tratament medical. Cum trecem frontiera cu medicamentele prescrise.

??‍⚕️ 26. Când vor fi reconstruite punctele de trecere de la frontiera moldo-română și când va fi inițiat controlul în comun.

☎️ 27. De când poți suna la poliție dacă vecinii fac reparație în intervalul orelor 18.00 – 8.00?

?? 28. Părinții care aleg să lucreze nu vor pierde indemnizația pentru creșterea copilului

::LIFESTYLE:::::::::

✈️ 29. Operatorul aerian low-cost Ryanair a lansat astăzi o ofertă la biletele achiziționate până la miezul nopții. Puteți „prinde” bilete de la 8 euro pentru călătoriile făcute în perioada noiembrie 2018 – martie 2019.

? 30. HBO a anunțat data la care va fi lansat ultimul sezon al serialului Game of Thrones: aprilie 2019

Exit mobile version