Home

Scurt pe doi, 13 noiembrie: Legea prostituției, scandalul de la Yandex și efectele miliardului delapidat

Cu pași siguri, numărul abonaților la canalul de Telegram crește. Suntem peste 340 deja. Atunci când sunt demoralizat, mă uit la cifra aceasta și devin optimist din nou 🙂 Sper că fiecare din voi are un motivator bun. Să vedem ce avem interesant de citit azi:

::TECHNOLOGY:::::::::

? 1. Antreprenorul Jack Dorsey, cel care a creat Twitter-ul, a declarat în timpul unui eveniment din New Delhi că rețeaua de socializare ar putea introducere opțiunea de editare a tweet-urilor.

? 2. Intel a creat primul modem 5G de producție proprie și, cu toate că acesta ar putea fi folosit, n-o să îl vezi prea curând în telefoane.

? 3. Un pic de scandal din Rusia. Yandex a lansat clasamentul celor mai populare site-uri, iar cei de la Mail.ru le-au cerut ca toate proiectele lor să fie eliminate din rating.

? 4. Mozilla a deschis pentru teste pentru două noi extensii pentru browserul Firefox: Price Wise – serviciul de urmărire a reducerilor pe eBay și Amazon direct din browser și un sistem pentru trimiterea rapidă a linkuri pe email – Email Tabs.

? 5. Șeful departamentului design de la Apple, Jony Ive, și Mark Newson, au creat un inel din diamanete pentru a fi vândut în scopuri caritabile. Acesta va fi licitat de prestigioasa casă Sotheby’s. Licitația va începe de la 150 de mii de USD.

? 6. A fost lansată aplicația Youtube VR pentru Oculus. Pentru cei nepricepuți – este vorba de o cască pentru realitatea virtuală, care te va ajuta să privești clipuri video speciale pe platforma de video sharing.

? 7. Unicornul francez BlablaCar a atras investiții de 114 mln USD și a cumpărat Ouibus, un serviciu de transport cu autocarul.

?? 8. CEO-ul Youtube scrie pe blog. Da, chiar ea. Înseamnă că e serios și dureros. Aceasta critică noua lege UE, acel art. 13, care face ca responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor de copyright să cadă pe companii, nu pe utilizatori. Explicația lui Susan Wojcicki o găsiți aici. 

::INTERNATIONAL:::::::::

? 9. Stan Lee, legenda benzilor desenate care a creat Spider-Man, X-Men sau Hulk, a murit la 95 de ani. Apropo, puțin cunosc faptul că era fiul unor emigranți români.

? 10. România: Un bărbat a găsit ascunși 95.000 de euro într-un dulap cumpărat la mâna a doua de pe OLX.

❌ 11. Liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalny, i s-a interzis să părăsească Rusia pentru a ajunge la Strasbourg. Navalnîi mergea la CEDO unde, la 15 noiembrie, urmează să aibă loc o ședință de judecată contra Guvernului rus în chestiunea reținerilor ilegale a opozantului în perioada 2012-2014.

::MEDIA:::::::::

?? 12. Fact Checker: Andrei Bolocan, prezentat drept posesor de pornografie infantilă într-un reportaj trucat.

::ECONOMY:::::::::

⛽️ 13. Când se va ieftini benzina și motorina? Acalmie pe piața internă, în pofida scăderilor abrupte de preț la bursele internaţionale.

‼️ 14. Expert-Grup: După 4 ani de la frauda bancară, continuăm să avem mai multe întrebări decât răspunsuri, dar prejudiciul cauzat bugetului se va simți în următorii 23 de ani. AICI găsiți o versiune TEXT, iar AICI un INFOGRAFIC la subiect.

::POLITIC:::::::::

?? 15. Peste 200 de mii lei – atât a costat vizita președintelui Erdogan în Republica Moldova.

??‍♂️ 16. Liderul PD nu răspunde la întrebări pentru ca presa să nu compromită anunțurile partidului. Răspunsul a venit după ce jurnalistele de la AGORA și Pro TV Chișinău au încercat să-i pună întrebări.

? 17. Plahotniuc anunță referendum pentru reducerea numărului de deputați în Parlament, de la 101 la 61. Cum comentează analiștii politici propunerea.

?? 18. Republica Moldova pusă la zid: Parlamentul European ar putea institui sancțiuni personale și cere publicarea raportului Kroll 2.

? 19. Pentru prima dată, numele lui Vlad Plahotniuc apare într-o rezoluție în Parlamentul European.

✔️ 20. Liderii PAS și PPPDA: Subiectul privind finanțarea unor partide de către „Open Dialog” a fost inventat pentru a discredita opoziția.

?? 21. Astăzi se împlinesc doi ani de când „Putin” a fost ales președintele Republicii Moldova sau de câte ori apare liderul de la Kremlin în spotul aniversar al lui Igor Dodon.

↪️ 22. Un proiect de lege al lui Buliga a ajuns subiectul unei știri false în Rusia. Ria Novosti a scris că pensionarii moldoveni trebuie să confirme că sunt vii.

::SOCIAL:::::::::

? 23. O nouă condamnare la CtEDO. Moldova va plăti 10 mii de Euro drept despăgubiri pentru că legislația națională nu conține o definiție a prostituției.

? 24. O veste proastă. Penalități în cazul în care veți întârzia să achitați facturile în termenul indicat.

? 25. O nouă solicitare de instalare a camerelor video în grădinițe. Un grup de părinți au inițiat o petiție adresată Ministerului Educației.

? 26. Cazul luptătorilor K-1 acuzați de omor: Examinarea dosarului riscă să intre într-un punct mort. Judecătoarea și-a dat demisia.

??‍⚖️ 27. Demisiile în sistemul judecătoresc continuă. Cine sunt cei cinci judecători care au demisionat astăzi.

? 28. Apropo, moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi, pe când cantitatea recomandată este nu mai mult de 5 grame de sare pe zi.

::LIFESTYLE:::::::::

? 29. Un nou record de Guiness Book: Un copil a rezolvat trei cuburi Rubik simultan, inclusiv cu picioarele, în mai puțin de două minute:

Exit mobile version