Home

Scurt pe doi, 12 noiembrie: Vizele, atenționarea UE și sechestrul pe cele 13 mln de Euro

E greu să vă spun cât de bucuros sunt când văd că vă abonați în continuare la această selecție Scurt pe Doi, pe care o realizez în fiecare zi, cu multă atenție, dar și cu dedicație. Suntem peste 340 și asta e wow! Mă simt onorat, dar și mai responsabilizat. Cu aceeași dedicație, pornim într-o nouă săptămână:

::TECHNOLOGY & AUTO:::::::::

? 1. Trei tineri din Chișinău, creatorii unei aplicații online de învățare a limbilor străine care au peste 60 de milioane de descărcări.

☎️ 2. Samsung a lansat telefonul minune, cu clapetă și două ecrane: W2019. Totodată, potrivit unor surse, compania va lansa pe piață smartphone-ul cu ecran flexibil în martie 2019

? 3. Alibaba a realizat un ecran inteligent pentru a ajuta oamenii orbi să-și facă cumpărăturile

? 4. Săptămânile trecute, așa cum vă scriam aici, în Moldova a avut loc un Maraton al mașinilor electro și hybrid. Concluziile sunt interesante: automobilele au consumat în mediu de la 44 până la 99 de bani per kilometru. De luat în calcul la procurarea unui automobil.

::INTERNATIONAL:::::::::

? 5. București a ajuns nr. 1 într-un top al celor mai congestionate orașe din Europa, potrivit Bloomberg.

⌛️ 6. „În anul 1989, în România a avut loc o lovitură de stat militară, organizată de KGB și CIA. Se știa din anii ’70 că Ion Iliescu va fi succesorul lui Ceaușescu”. Afirmația aparține fostului șef al serviciilor secrete românești, Virgiliu Mărgineanu, scrisă în ultima sa carte.

? 7. În Australia, a fost arestată angajata unei ferme de căpșuni, care punea ace în fructe pentru a se răzbuna pe șeful său.

::SOCIAL:::::::::

? 8. Fosta manageră de top a companiei rusești Inter RAO EES, Carina Țurcan, acuzată de spionaj în favoarea României şi R. Moldova, rămâne în arest până în luna februarie 2019. Totodată, la cererea FSB, instanța a dispus punerea sub sechestru a averii sale, în jur de un miliard de ruble. Asta ar fi cam 300 de milioane de lei, deci vreo 13 mln de Euro.

? 9. Gata cu parcările pe marginea drumului în centrul Chișinăului: Au început lucrările de instalare a pilonilor de delimitare.

?? 10. În Chișinău vor apărea doi palmieri solari: Vor genera Wi-Fi gratuit și energie electrică. Unde ai dori să fie instalați.

? 11. Explozia de pe bd Moscovei 11: A fost restabilit cel de-al doilea planșeu, dintre etajele 14 și 15 ale blocului.

?? 12. Experiment: Cum să supraviețuiești dintr-o pensie lunară de 2.000 de lei.

⛄️ 13. În zilele de miercuri și joi, la nordul R. Moldova ar putea cădea primii fulgi din acest sezon. Pregătiți hainele, cauciucurile și tot ce mai e nevoie.

? 14. Chișinău: Înscrierile în clasa întâi se vor face online începând cu anul 2019.

? 15. Un tren marfar a luat foc în apropierea satului Stolniceni. Focul a distrus parțial două locomotive, iar alte 75 de vagoane au fost salvate de pompieri.

::POLITIC:::::::::

⚫️ 16. UE ar putea reintroduce vizele pentru Moldova, dacă guvernarea nu revine pe făgașul normalității.

? 17. Astăzi au continuat audierile în cadrul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației „Open Dialog”. Motivul pentru care Sandu și Năstase nu au participat la audieri.

? 18. Propunere „Promo-LEX”: Concertele și susținerea partidelor politice de către fundații să fie considerate o formă de corupere a alegătorilor și pedepsite penal.

? 19. Electorala 2019: Doar 2 951 de cetățeni din diasporă și stânga Nistrului și-au manifestat intenția de a vota la alegerile parlamentare.

? 20. Cât a costat distracția de Hramul Orheiului. Doar pentru focurile de artificii s-au plătit peste 95 de mii de lei.

? 21. Gospodarul se întoarce. Urechean a anunțat că intră în lupta pentru parlamentare

::ECONOMY:::::::::

? 22. Amnistia fiscală: Ce urmează după majorarea de două ori a taxei pentru declararea voluntară a banilor.

?23. Important pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă: Top 100 cele mai plătite joburi pe piața muncii din RM

::LIFESTYLE:::::::::

? 24. Cine sunt vedetele care și-au pierdut casele din cauza incendiilor forestiere din California.

Exit mobile version