Home

(doc) O rețea de supermarketuri din Chișinău, amendată cu jumătate de milion de lei

Foto: ecolux.md

Rețeaua de magazine „Family Market” a fost sancționată de Consiliul Concurenței cu peste jumătate de milion de lei, după ce a preluat activele unei companii fără a notifica Consiliul despre concentrarea economică. Amenda urmează a fi achitată în bugetul de stat în decurs de 60 de zile.

Potrivit deciziei Consiliului Concurenței, „Vega-L” a fost forțată să părăsească spațiile pe care anterior le închiria, după ce proprietarii imobilelor au reziliat contractele de locațiune încheiate anterior cu compania. Intenția de reziliere a contractelor de locațiune încheiate cu „Vega-L” a parvenit de la locatorii/proprietarii spațiilor după ce aștia au negociat contracte de locațiune cu S.C. „Alimer-Comerț”.

Vega-L, preluat de Alimer-Comerț

Mai exact, „Alimer-Comerț” (cea care deține rețeaua de magazine „Family Market”, restaurantele „Salat” și marca „Eco Line”) a preluat activitatea „Vega-L” și fondul de comerț aferent celor trei magazine în care anterior activa „Vega-L” și anume:

  • magazinul alimentar de pe str. Zelinski 36 (Magazinul „Busuioc”);
  • magazinul mixt de pe bd. Dacia 36 (Magazinul „Sofia”);
  • magazinul alimentar de pe str. Alba Iulia 206 (Magazinul „Luceafărul”).

În componența activelor materiale și nemateriale ale întreprinderii „Vega-L” preluate de către S.C. „Alimer-Comerț” se includ, goodwill-ul (fondul comercial), care se referă la clientelă, vad comercial, echipamente și bunuri mobile necesare funcționării magazinelor preluate.

Preluarea controlului de către S.C. „Alimer-Comerț” asupra unor active materiale și nemateriale utilizate anterior de „Vega-L”, a avut loc chiar dacă aceasta nu a fost intenția declarată a părților.

Amendați pentru că n-au anunțat intențiile

Consiliul Concurenței a declarat că „fuziunea” dintre cei doi agenți economici este compatibilă cu mediul concurențial, dar totuși a decis ca „Alimer-Comerț” să fie amendată cu 501.157,82 lei, pentru că nu și-a anunțat mai devreme intențiile de preluare.

Conform prevederilor legislației concurențiale, operaţiunile de concentrare trebuie obligatoriu notificate Consiliului Concurenţei înainte de punerea lor în aplicare.

DECIZIE:

Exit mobile version