Home

Scurt pe doi, 7 noiembrie: Undă verde pentru Autostrada Unirii și dosarul METRO Moldova

Probabil cea mai importantă știre de azi este că în următorii 4 ani am putea să ne conectăm la o autostradă care duce spre Viena. Uhh, abia aștept să trecem România în vreo 6-7 ore. Până atunci vă reamintesc că suntem deja peste 300 pe Telegram, locul unde se distribuie acest comprimat de știri. Seară liniștită 😉 

::TECHNOLOGY & DIGITAL:::::::::

1. Tinder are acum 4,1 milioane de utilizatori care plătesc pentru utilizarea aplicației. Compania așteaptă să încaseze venituri de 800 milioane de $ în acest an.

2. Nokia 9 ar putea fi cel mai interesant smartphone al anului, dacă va ajunge în magazine înainte de finele lui 2018. Telefonul are tocmai cinci camere.

3. Xiaomi lansează o copie Airpods – o pereche de căști wireless. Se numesc AirDots și vor costa doar $30, în comparație cu prețul de $159 pe care îl practică Apple. Suportă bluetooth 5.0 și s-ar putea să aibă izolație chiar mai bună decât ceea ce produce firma condusă de Tim Cook. În schimb, specialiștii au mari dubii că produsele create de chinezi vor oferi aceeași calitate precum competitorul american.

::INTERNATIONAL:::::::::

4. Noua supraveghere în masă. Aparent, China poate identifica cetățenii după modul în care aceștia merg pe stradă.

5. Electorala din SUA: Pot astronauții NASA să voteze din spațiu? Tot la capitolul acesta, menționez că democrații preiau controlul asupra Camerei Reprezentanților, ceea ce înseamnă că partidul lui Trump își va promova mai greu proiectele.

6. În Rusia va fi interzisă utilizarea Messengerului cu numerele de telefon ale altor persoane.

7. Proiectul supranumit Autostrada Unirii, care ar lega orașele Iași-Târgu Mureș, a primit vot favorabil în Camera Deputaților din Parlamentul României. Proiectul prevede construirea drumului din bani publici, credite și fonduri europene în maximum 4 ani de la votarea proiectului. Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării Autostrăzii Unirii şi va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiții. Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputaților fiind for legislativ decizional pentru acest act normativ.

::AUTO:::::::::

8. Proprietarul unui BMW și-a reparat mașina timp de doi ani. În cele din urmă, el nu a rezistat – și a imprimat o listă a tuturor defecțiunilor direct pe caroseria automobilului:

::SOCIAL:::::::::

9. Jurnalistul Vadim Ungureanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru „corupere activă”. În replică acesta spune că este vorba de un dosar instrumentat la comanda PLDM.

10. Primăria Chișinău va organiza în această sâmbătă o amplă acțiunea de colectare a frunzișului din curțile blocurilor de locuințe. Cum te poți implica și tu.

11. Judecătorii moldoveni „ieftinesc” mașinile în declarațiile de avere: Opel Vectra cu 50 de euro și Lexus cu 20.000 de lei.

12. CNA e sesizat de 3 ori pe săptămână referitor la cazurile de corupție în educație.

13. Medicii din Moldova își pot deschide începând de astăzi Cabinete private.

14. Ultra-maratonistul Iulian Bercu propune ca în locului parcului de distracții „Aventura Parc”, care nu mai este funcțional de câțiva ani, să fie edificate terenuri publice de sport.

15. Târgul de Crăciun va fi organizat și anul acesta pe str. 31 August și urmează a fi inaugurat pe 1 decembrie.

16. Colegii de la Newsmaker au realizat o instrucțiune utilă: Cum o familie din patru membri poate avea o vacanță de o lună în Canare cu 1.200 de euro.

17. Șeful de la „Spații Verzi” Chișinău, Eliferie Haruță, demis de Silvia Radu, a fost restabilit în funcție de Judecătoria Chișinău.

::BUSINESS:::::::::

18. Locomotive americane asamblate în Kazahstan pentru o cale ferată moldovenească. Costul total al acestora ajunge la 45 milioane de euro, iar documentul prevede că firma va livra primele locomotive abia la începutul anului 2020.

19. „Metro Cash & Carry Moldova” trebuie să achite peste 1 milion de lei pentru că a difuzat în magazine muzică cu încălcarea drepturilor de autor.

::POLITIC:::::::::

20. Un longread atractiv și aerisit formatat despre cum democrații au realizat o campanie de PR pe bani din bugetul de stat.

21. Procuratura Anticorupție va investiga cazul finanțării studiilor fiului lui Iurie Leancă de către Șor într-o cauză penală.

22. Electorala chiar e în toi. Dodon a vorbit cu Putin și spune că ultimul ar fi gata să ne ofere 1 miliard de dolari. Evident, totul e condiționat – să rămânem socialiști, sau cel puțin cu viziuni de stânga.

::LIFESTYLE:::::::::

23. Un australian și-a cerut în căsătorie iubita – ea acceptat, dar nu a vrut să fie fotografiată pentru că …. nu avea manichiura făcută. Cuplul a improvizat cu o „dublură” 🙂

24. Dicționarul Collins a ales cuvântul anului – “single use”:

25. Beatles a lansat videoclipul pentru piesa Back In The U.S.S.R., înregistrată acum 50 de ani.

Exit mobile version