Home

Scurt pe doi, 2 noiembrie: Despăgubiri de 250k la Nr. 1, căderea Samsung și Dacia electrică

Azi e unul din acele sfârșituri de săptămâni în care sunt mulțumit de mine – am reușit să bifez multe în ToDo list, motiv pentru care plec împăcat în weekend. Drept bonus pentru voi – o selecție mai mare de știri. Azi e vineeereaaaaa 🙂

Prieteni, suntem aproape 300 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

 

::TECHNOLOGY & DIGITAL:::::::::

1. Un nou scandal la Facebook. Parolele a 81.000 de conturi au fost scoase la vânzare de către hackeri

2. Cei de la Spotify au raportat un profit de 48,7 milioane $ în al treilea trimestru al anului 2018 – acesta este primul profit al companiei în istorie. În cel de-al treilea trimestru din 2017, compania a înregistrat o pierdere de 83,3 milioane $.

3. Cum arată smartphone-ul cu ecran flexibil, FlexPai, de la compania americană Royole Corporation. De fapt, aceasta este o tabletă care se pliază într-un smartphone. Costul smartphone-ului va varia de la 1290 $ pentru un model de 6 GB + 128 GB, aproximativ 1.434 $ pentru un model de 8 GB + 256 GB și 1.864 $ pentru 8 GB + 512 GB. Livrarea dispozitivului va începe la sfârșitul lunii decembrie 2018.

4. Statisticile arată că Samsung pierde teren în fața producătorilor de telefoane chinezi Xiaomi și Huawei. Vânzările sud-coreenilor au scăzut cu 13% în acest trimestru, în timp ce Huawei, competitorul principal chinez, și-a crescut vânzările cu 32% în aceeași perioadă. Xiaomi a crescut cu 20%.

5. Mai multe noutăți de la Apple:

  • Apple a raportat venituri record pentru acest trimestru și a anunțat că nu va mai comunica cifre exacte de vânzări pentru produsele sale. Chiar și așa, acțiunile companiei au scăzut cu 7% astfel valoarea companiei a trecut sub pragul de 1 trilion de dolari.
  • Compania din Cupertino a inclus iPhone 5, lansat în 2012, în lista de gadgeturi învechite și out-of-service.
  • Cel mai bun truc pe iPhone ca să nu fii inundat cu mailuri, dacă ai mai multe conturi de email configurate pe telefon:

::INTERNATIONAL:::::::::

6. În trei țări din UE a demarat un proiect pilot în care se instalează un sistem bazat pe inteligență artificială la posturile vamale. Acesta poate determina care dintre călători minte. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de trei luni, la patru puncte de trecere a frontierei în Ungaria, Grecia și Letonia.

7. WSJ: Piețele bursiere au pierdut 5 trilioane de dolari în octombrie 2018

8. Cei de la Apple, Amazon, Facebook, Netflix, Microfost și Google au semnat o scrisoare în care s-au declarat împotriva planului lui Donald Trump de reveni la definiția conservatoare a genului. Sub administraţia Obama, definiţia legală a genului a suferit o serie de modificări, iar în final s-a decis că genul unei persoane este reprezentat de ceea ce acea persoană decide la un moment dat în viaţa ei, şi nu este legat de sexul biologic. În schimb, administraţia preşedintelui Trump doreşte să înlăture definiţia actuală a termenului de „transgender” (transsexual) în aşa fel încât genul unei persoane să fie legat de caracteristicile biologice pe care fiecare bărbat sau femei le primește la naştere.

9. Orașul Cluj din România va avea metrou.

::AUTO:::::::::

10. Visul moldovenilor devine realitate 🙂 Dacia pune GPL pe Duster ca să nu te mai plângi de prețul carburantului. O altă noutate se referă la modul cum ar putea arăta Dacia electrică. Renault a vorbit despre modelul revoluționar:

11. Elon Musk, CEO-ul Tesla, a făcut câteva postări pe Twitter în care promite că automobilele vor putea deveni un fel de mașinuțe cu telecomandă.

::POLITIC & SOCIAL:::::::::

12. În Republica Moldova ar putea fi anulate restricția de agitație electorală în „Ziua tăcerii” și în ziua votului. Propunerile Comisiei parlamentare pentru evitarea situațiilor de invalidare a alegerilor.

13. Anual, din bugetul de stat, circa 2,5 milioane lei sunt redirecționați pentru întreținerea a vilei prezidențiale de la Condrița sau peste 209.000 de lei per lună. Frumoasă factură.

14. Adevărat sau ba, cei de la Banca Mondială estimează că, anual, aproximativ 8,6% din PIB-ul Moldovei se pierde din cauza productivității mai scăzute a muncii în rândul fumătorilor și din motivul absenteismului la locul de muncă cauzat de fumat.

15. O galerie foto cu situația jalnică de pe câmpurile Republicii Moldova. Tone de mere și prune se strică în livezi.

16. Au renunțat la o afacere de succes în Moldova și au construit o pensiune rustică în Italia. Află povestea unui cuplu de moldoveni 

17. Spitalul Municipal Nr. 1, obligat să-i achite aproape 250 de mii de lei doctoriței care a fost luată la pumni de ruta unui pacient, Ala Valenga.

18. Apar tot mai multe promisiuni electorale. Ministra Sănătății, Silvia Radu, promite salarii de 30 de mii de lei doctorilor.

::MOVIES:::::::::

19. Caz amuzant în Rusia. Autoritățile ruse ar fi blocat lansarea filmului „Hunter Killer”, în care militarii americani îl salvează pe preşedintele rus şi împiedică declanşarea unui al treilea război mondial.

20. Astăzi a ieșit cel de-al șaselea sezon din House of Cards și primul fără Kevin Spacey:

::LIFESTYLE:::::::::

21. Prima țară care interzice cremele cu protecție solară, în efortul de a-și proteja recifele de corali vulnerabile.

22. Halloween-ul a trecut, așa că e timpul să vedem un nou video de la Jimmy Kimmel cu reacția copiilor când află că părintii le-au mâncat bomboanele adunate în ajun:

Exit mobile version