Home

Scurt pe doi, 31 octombrie: Motivul oficial pentru expulzarea cetățenilor turci și urmărirea jurnaliștilor RISE

Salutare prieteni! E sfârșit de zi, așa că e timpul să tragem linia și să vedem care au fost cu cele mai importante titluri a ultimei zile de octombrie în sinteza Scurt pe Doi:

Prieteni, suntem aproape 300 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

::TECHNOLOGY & DIGITAL:::::::::

1. Compania americană Petoi a adunat 60,000 $ pe platforma Indiegogo pentru dezvoltarea pisicilor roboți Nybble. Aceasta funcționează pe o platformă open source: utilizatorul o poate controla, o poate învăța trucuri noi sau poate instala în interior acestuia un microcomputer Raspberry Pi.

2. În Olanda, va fi lansat trenul-coworking. În timpul Săptămânii Olandeze de Design, cei de la Căile Ferate au prezentat designul interior al trenurilor care pot cu ușurință înlocui spațiul de coworking și este destinat angajaților care se deplasează zilnic la birou cu trenul.

3. Util pentru cei care dețin iPhone: iOS 12.1 a fost lansat oficial. Sistemul oferă în premieră funcționalitatea FaceTime de grup, adaugă peste 70 de emoji noi și furnizează compatibilitate pentru funcționalitatea Dual SIM cu eSIM pentru iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XR. Toate update-uri sunt descrise AICI.

4. CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg a numit iMessage-ul de la Apple concurentul principal al aplicației Messenger, relatează cei de la CNBC. Între timp, pentru al doilea trimestru consecutiv, în pofida scepticismului analiștilor, cei de la Facebook au raportat o creștere a audienței și a veniturilor.

5. Cei de la Google vor să concureze cu paginile de Facebook prin noua funcție Follow din Maps. Acum, tab-urile care corespund entităților comerciale din Google Maps vor afișa noul buton Follow, prin care utilizatorii se pot abona la un flux de noutăți legate de compania respectivă.

::ECONOMY:::::::::

6. Fondator și CEO-ul companiei Amazon.com, Jeff Bezos, a pierdut 19,2 miliarde de dolari în doar două zile.

7. Directorul executiv al companiei Tesla, Elon Musk, a cumpărat 29.844 acțiuni ale companiei la bursă, costul total al acestora fiind de aproximativ 10 milioane $. Prin urmare, Musk, a devenit cel mai mare acționar al Teslei, apropiindu-se de cifra de 20 %.

::INTERNATIONAL:::::::::

8. Donald Trump spune că va anula prin decret dreptul la cetățenia americană pentru copii născuți în SUA de mame fără cetățenie.

9. Un dispozitiv a explodat în oficiul subdiviziunii FSB din orașul rusesc Arhanghelsk.

10. Putin a semnat astăzi noua strategie privind migrația pentru a atrage în Rusia „milioane de oameni“, iar în primul rând vorbitorii de limba rusă din fosta Uniune Sovietică. Documentul prevede un mecanism simplificat de  acordare a cetățeniei ruse, precum și eliberarea permiselor de ședere și de lucru în Rusia.

::AUTO:::::::::

11. Dragi șoferi, nu uitați că, începând cu 1 noiembrie și până pe 31 martie, conducătorii auto sunt obligați, pe timp de zi, să circule cu faza scurtă a luminilor de întâlnire, pentru a reduce riscul producerii unor accidente rutiere din cauza vremii instabile, însoțite de ploi, ceață și alte fenomene meteo ce reduc semnificativ vizibilitatea în trafic.

12. Cei de la Uber au lansat un serviciu de ridesharing pe bază de abonament, prin care garantează clienților călătorii la costuri reduse.

13. Între timp, poliția din Dubai a primit în dotare o nouă motocicletă zburătoare pe care o va folosi în misiuni de maximă urgență care necesită deplasarea rapidă a forțelor de ordine la locul infracțiunii sau accidentului:

::SOCIAL & POLITIC:::::::::

14. Cum a explicat Guvernul la CtEDO „extrădarea camuflată” a cetățenilor turci.

15. Blocul electoral creat de PAS și PPDA pentru alegerile din februarie, Mișcarea de rezistență ACUM, va prezenta sâmbătă, 3 noiembrie, angajamentele pentru alegerile parlamentare.

16. Excedent fără precedent. Guvernul nu reușește să cheltuie banii încasați.

17. În regiunea transnistriană, pașapoartele sovietice au fost recunoscute ca fiind valabile.

18. Jurnalista RISE Moldova, Liuba Șevciuc, a fost urmărită de un provocator de meserie. S-a întâmplat a doua zi de la publicarea „Paradisul oligarhului”, o anchetă despre vilele din străinătate ale lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat.

19. Nivelul și confortul vieții în țările europene. Norvegia ocupă prima poziție cu 100 de puncte, iar la noi …

20. Oportunitate privind realizarea unui „Stagiu Profesional Gratuit în SUA”. Deadline-ul este foarte aproape – 5 noiembrie”. Criteriile de eligibilitate și detalii despre program sunt disponibile AICI.

21. Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susţine necesitatea modificării legii cu privire la vânzarea/cumpărarea terenurilor, astfel încât ca şi străinii să aibă dreptul de a deveni proprietari. Potrivit lui, actualele prevederi stagnează investițiile.

22. Igor Dodon și Irina Vlah, cei mai populari politicieni în Găgăuzia. Pe cine vor însă localnicii în Parlament

23. Clădirile ULIM au fost scoase la vânzare de Moldindconbank pe 999.md.

::LIFESTYLE:::::::::

24. Blogger rus Ilya Varlamov și-a lansat propria emisiune pe YouTube – „BDSM”, în care Varlamov se va plimba în diferite orașe cu primarii acestora și le va acorda întrebări directe despre infrastructura.

25. O părere interesantă de ce serialele TV au „ucis” industria lung-metrajelor de la Hollywood:

26. Cea mai înaltă statuie din lume a fost inaugurată astăzi în India. Statuia are 182 metri și îl înfățișează pe Sardar Vallabhbhai Patel, lider al erei independenței, care a devenit prim-ministru de interne al Indiei. Statuia a costat 408 milioane de dolari.

Exit mobile version