Home

Scurt pe doi, 25 octombrie: Telefonul cu 10GB RAM și 5G, noul ambasador SUA în MD și soarta lui Scarlat

Azi mi-am imaginat cum ar fi dacă aș locui în Olanda. Oameni fericiți, mașini și stații electrice. Ehhh… Inovația și progresul e la ani de lumină de noi. Ne luăm în mâini și urmărim selecția de Scurt pe Doi de azi.

Prieteni, suntem deja peste 280 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

::TECHNOLOGY & DIGITAL:::::::::

? 1. Google îți va permite acum să modifici setările de confidențialitate pe pagina de căutare.

? 2. Olanda, fruntașă în clasamentul cu cele mai multe stații pentru mașinile electrice. Cum stăm la acest capitol în Moldova.

? 3. Dacă ai un sistem de operare Windows, atunci trebuie să știi despre vulnerabilitatea care te poate lăsa fără fișierele de sistem.

??‍♂️ 4. Îți este frică de un virus ransomware care ți-ar putea bloca toate datele de pe computer? Românii de la Bitdefender te scapă de răscumpărarea datelor de la hackeri cu acest soft.

? 5. Cei de la Xiaomi au prezentat astăzi smartphone-ul Mi Mix 3: Este al doilea telefon cu 10 GB de memorie RAM, are un design de tip șină, va avea și conectivitate 5G. Alte chestii interesante cu ce este dotat telefonul vedeți AICI.

? 6. Facebook a fost amendată cu peste 550 de mii de euro în scandalul Cambridge Analytica, de către Biroul Comisarului pentru Informaţii din Marea Britanie.

::ECONOMY:::::::::

? 7. Miercuri seară, Nasdaq s-a prăbușit cu 4,4%, ceea ce înseamnă că a închis la minus 12,4% față de maximul istoric de pe 29 august. Căderea de miercuri a fost cea mai mare corecție zilnică de după 18 august 2011 și se traduce prin vaporizarea a 524 miliarde de dolari, peste noapte, din capitalizarea de piață a Nasdaq. Dow Jones a pierdut 2,41%, iar S&P 3,09%.

? 8. Pentru prima dată în doi ani, Tesla a încheiat trimestrul pe profit și a primit 311 milioane $.

? 9. Yandex și Sberbank au povestit despre cum vor să construiască un echivalent al gigantului „Amazon” în Rusia.

??‍? 10. Instituțiile statului sunt obligate, începând cu 17 octombrie curent, să efectueze toate achizițiile publice prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat Registrul de Stat al Achizițiilor Publice (MTender). Astfel, autoritățile intenționează să economisească până la un miliard de lei anual.

::INTERNATIONAL:::::::::

? 11. Parlamentul European a votat împotriva utilizării veselei de unică folosință din plastic. Astfel, începând cu 2021 vânzarea acestora va fi interzisă, într-o încercare de a stopa poluare (în special a apelor).

? 12. The New York Times: Serviciile secrete americane nu-l pot descuraja pe președintele Trump să renunțe la comunicarea prin intermediul iPhone-ului cu prietenii săi pentru că așa apelurile sale sunt ascultate de China și Rusia. China l-a încurajat pe Trump să folosească un telefon Huawei.

::POLITIC & SOCIAL:::::::::

?? 13. Primul mesaj al noului Ambasador al SUA în Republica Moldova, adresat în limba română:

? 14. Tiraspolul a anunțat căutare un fost premier și trei foști miniștri ai autoproclamatei regiuni.

??‍⚕️ 15. Medicul din dosarul mitei pentru judecători, Vadim Scarlat, este vizat într-o cauză privind decesul unui nou-născut. Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

::MEDIA

❌ 16. Postul de radio Vocea Basarabiei nu mai transmite emisiunile Radio Europa Liberă. Administrația Vocea Basarabiei a refuzat să explice cauzele.

➡️ 17. Patriarhului Kirill și-a amânat vizita în Republica Moldova pentru o perioadă nedeterminată.

? 18. În zilele de 29 și 30 noiembrie 2018, la Chişinău va avea loc Forumul mass-media 2018.

::LIFESTYLE:::::::::

? 19. O istorie stranie cu bani mulți: Xenia Sobchak, telefonul său și pretențiile Samsung.

? 20. Forbes a numit cei mai bine plătiți actori de televiziune din anul 2018. Pe prima poziție se situează Jim Parsons, protagonist din “The Big Bang Theory” a încasat în perioada 1 iunie 2017 – 1 iunie 2018 un onorariu de 26,5 milioane de dolari.

Exit mobile version