Home

Scurt pe doi, 23 octombrie: Gafa de la Rosia 1 și infractorii străini – votanți în Moldova

N-are cu să treacă ziua fără o nouă selecție Scurt pe Doi. Chiar dacă gradele din termometre scad simțitor, evenimentele fierbinți din politica și cotidianul de pe Bâc sunt la ordinea zilei. Iată prin ce titluri s-a remarcat ziua de 23 octombrie:

Mă credeți sau nu, dar sunt super entuziasmat că suntem deja peste 270 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

::TECHNOLOGY & DIGITAL & AUTO:::::::::

? 1. Miliardarul britanic Richard Branson renunță la funcția de președinte al Virgin Hyperloop One.

? 2. Co-fondatorul companiei Oculus, Brendan Irib, dezvoltatorul căștilor de realitate virtuală, a plecat de la Facebook. Compania a pierdut aproape toți fondatorii celor mai scumpe startupuri pe care le-a cumpărat. Facebook a achiziționat Oculus în 2014 pentru 2 miliarde de dolari.

? 3. Cum doi hoți au furat un automobil Tesla Model S, chiar dacă cablul de încărcare le-a dat bătăi de cap:

? 4. Uber planifică să lanseze serviciul de livrare a produselor alimentare cu ajutorul dronelor în 2021.

??‍? 5. Campanie de phishing pe Facebook. Specialiștii atrag atenția asupra unei noi campanii de phishing care vizează utilizatorii rețelei de socializare Facebook.

? 6. Vânzarea oficială de iPhone XR începe peste 2 zile. E o copie a flashipului iPhone Xs, cu $250 mai ieftin, dar și cu ecran mai slab. The Verge a făcut o analiză comparativă foarte bună.

::INTERNATIONAL:::::::::

? 7. Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei: Cine sunt autorii şi cum a funcţionat. Vaste operaţiuni de manipulare fiscală a dividendelor încasate din mai multe ţări europene au dus la o evaziune de 55,2 miliarde de euro.

? 8. O „Lege împotriva lenei” a intrat luni în vigoare în România. Ce prevede aceasta?

✈️ 9. Cea mai mare companie avia low-cost din Cipru a intrat în insolvență. Rapoartele arată că s-a întâmplat asta pentru că firma a rămas fără bani, după ce a suferit eșec în atragerea unui investitor european.

? 10. O navă comercială grecească antică a fost găsită la fundul Mării Negre. Aceasta are vreo 2.400 de ani și este foarte bine conservată.

? 11. Gafă de proporții la Rossia 1. Jurnaliștii au discutat în direct cu o persoană decedată, după ce aceasta își pierduse viața cu o zi înainte, în timpul atentatului din Crimeea.

::SOCIAL & POLITIC:::::::::

❌ 12. 10 persoane, printre care și cinci judecători, au fost reținute, după perchezițiile de la Curtea de Apel și Judecătoria Chișinău.

⁉️ 13. Vlad Plahotniuc vorbește iar în numele Executivului. Guvernul va crește salariile în domeniul medical, educație și asistență socială. Astfel, nu vor mai exista salarii mai mici de 2 000 de lei în sistemul public.

⭕️ 14. Renato Usatîi crede că Andrei Năstase ar putea trece, la alegerile parlamentare, prin aceeași experiență ca și la cele locale, atunci când mandatul său a fost invalidat de justiție.

❗️ 15. Un bărbat din regiunea transnistriană a intrat într-o secție de poliție din Moscova și a mărturisit că a comis șapte omoruri. A început să ucidă după ce a fost părăsit de iubită.

?? 16. Partea a doua a experimentului jurnalistic realizat de RISE Moldova prin care arată cum un cetățeni inexistenți, de această dată infractori străini cu identități false au statut de alegători și drept de vot.

?‍♂️ 17. Luptătorul K1 Mihai Pîrgaru, care a fost implicat în crima din fața unui club de noapte, eliberat și plasat în arest la domiciliu.

::LIFESTYLE:::::::::

? 18. Cineastul mexican Guillermo del Toro va face din toamnă un musical stop-motion „Pinocchio” pentru Netflix.

? 19. O compania japoneză de organizare a nunților își recompensează angajații dacă aceștia dorm un anumit număr de ore.

?? 20. O istorie demnă de film. Radu Păltineanu, primul român care a traversat Americile pe bicicletă, din Alaska până în Țara de Foc, a ajuns la Capătul Lumii. Pentru o doză de motivație și multe istorii faine din timpul călătoriei vă îndemn să-i urmăriți pagina de Facebook. Toată această aventură nebună a durat trei, două luni și două săptămâni.

Exit mobile version