Home

Scurt pe doi, 22 octombrie: Cetățeanul inexistent, noii prezentatori Top Gear, criza din 2020

22octom

?Bun găsit într-o nouă săptămână! Azi dimineață, aproape încă dormind, am expediat prima sinteză săptămânală pe email. Conține cele mai importante titluri despre evenimentele din săptămâna precedentă. Dacă doriți să vă abonați, o puteți face pe blog. Noi revenim la prima dragoste – selecția de știri Scurt pe Doi de pe Telegram, cu focus pe tot ce înseamnă Digital. Să avem cu toții o săptămână productivă 😉  

Prieteni, sunt super entuziasmat că suntem deja peste 260 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

::TEHNOLOGY & DIGITAL:::::::::

? 1. Compania Microsoft a lansat o aplicație (Spend) pentru sistemul de operare iOS, care va ajuta utilizatorii să-și țină contabilitatea cheltuielilor pe care le-au făcut. Eu utilizez HomeBudget deocamdată, dar e de testat și opțiunea Microsoft.

??‍? 2. Raport mondial despre starea Internetului: suntem 4 miliarde online, dintre care vreo 3 miliarde folosim telefonul.

? 3. După scandalurile din ultima perioadă, Facebook are pe lista de cumpărături o companie de cybersecurity.

⭕️ 4. Casa de licitații Christie’s va deveni prima de acest gen care a scos la vânzare o piesă de artă creată cu ajutorul inteligenței artificiale.

::AUTO:::::::::

? 5. Elon Musk a anunțat pe contul său de Twitter data lansării în regim de testare a primului tunel Hyperloop.

? 6. Noii prezentatori Top Gear de la BBC vor fi Paddy McGuinness și Andrew Flintoff.

::POLITIC:::::::::

? 7. Corina Cojocaru, delegata Republicii Moldova pe lângă OMC, infirmă unele informații publicate de către agenția de știri Bloomberg, precum că aceasta blochează, din motivele personale, procedura de vot privind aderarea post-Brexit a Marii Britanii la Acordul privind Achizițiile Publice (AAP) din cadrul OMC. Cojocaru a trimis un mesaj către redacția blogului nostru unde a specificat că aceasta a revendicat în cadrul plenului OMC drepturi echitabile pentru antreprenorii moldoveni pe plan internațional.

⛱ 8. Ilan Șor și familia sa s-au odihnit în 2014 într-o stațiune de lux pe o peninsulă privată din Grecia. La fel ca și în celelalte cazuri, primarul de Orhei a cheltuit mii de euro sustrași de la Banca de Economii.

? 9. Situația preelectorală din Moldova, subiect în Stratfor: După alegeri, PSRM s-ar putea alinia cu PD.

? 10. De ce a decis Vlad Plahotniuc să vândă GBC-ul și alte proprietăți. Tot la acest capitol, ZdG vorbește despre blocarea comentariilor incomode pe pagina oficială a premierului Filip.

::SOCIAL:::::::::

? 11. RISE Moldova a efectuat un experiment jurnalistic prin care arată cum un cetățean inexistent are statut de alegător și drept de vot la alegerile parlamentare din iarnă.

? 12. Util: Câți dintre șoferi cunosc ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor din mașină?

? 13. Decis: Pentru prima dată, vom avea brad artificial în Piața Marii Adunări Naționale de sărbătorile de iarnă.

?14. Str. Ion Creangă din Capitală intră în reparație. Deocamdată, traficul nu va fi sistat.

??15. 26 de moldoveni din Spania se plâng că sunt ținuți ca niște sclavi. Dovada video pe UNIMEDIA.

::INTERNATIONAL & ECONOMIC:::::::::

? 16. JPMorgan prezice într-un articol Bloomberg că următoarea criză financiară globală va avea loc în 2020, adică în mai puțin de 2 ani.

?17. Se vorbește tot mai mult despre o posibilă cea mai mare fraudă fiscală din istoria UE. Mai exact 55 miliarde Euro.

? 18. Se deschide cel mai lung pod maritim din lume, proiect de 20 de miliarde de dolari ce a stârnit multe controverse. Podul, lung de 55 km, va lega orașul chinez Zhuhai de Hong Kong și Macao. Timpul de călătorie va scădea de la peste trei ore, la sub 40 de minute.

⁉️ 19. Câți oameni au participat la mitingul PDM? Ce arată analiza celor de la iData.

⛄️ 20. Străzile din Roma au fost acoperite în noapte de duminică spre luni de gheață și zăpadă.

? 21. Metroul din Moscova a utilizat acțiunea artistului britanic Banksy cu pictura auto-distructivă pentru publicitatea sa. În loc de o imagine mărunțită, pasagerii au primit brățări de silicon pentru achitarea călătoriilor.

? 22. Madridul a fost invadat de oi. Ciobanii și-au plimbat nestingherit oile prin centrul orașului pentru a îşi cere dreptul de a folosi rutele de transhumanță folosite în antichitate.

Exit mobile version