Home

Reacția Corinei Cojocaru: Eu am apărat drepturile cetățenilor R. Moldova

corina cojocaru

Corina Cojocaru, delegata Republicii Moldova pe lângă Organizația Mondială a Comerțului (OMC), infirmă unele informații publicate de către agenția de știri Bloomberg, precum că aceasta blochează, din motivele personale, procedura de vot privind aderarea post-Brexit a Marii Britanii la Acordul privind Achizițiile Publice (AAP) din cadrul OMC, aderarea care ar permite Regatului Unit să aibă acces la o piață de 1,7 trilioane de $ a proiectelor publice în toată lumea, inclusiv 837 de miliarde de $ în SUA. Cojocaru a trimis un mesaj către redacția blogului nostru unde a specificat că aceasta a revendicat în cadrul plenului OMC drepturi echitabile pentru antreprenorii moldoveni pe plan internațional.

Cum credeți că ar trebui să negociem interesele țării?

Prieteni, sunt super entuziasmat că suntem deja peste 260 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

Diplomata susține că în discursul său din plenul OMC aceasta nu a făcut nicio referire la experiența sa personală de obținere a vizei pentru UK, ci a relatat experiența de ansamblu a tuturor cetățenilor moldoveni care obțin cu dificultate vize pentru cețosul Albion. „A scoate câteva cuvinte dintr-o frază sau un paragraf nu reprezintă reflectarea reală a poziției țării”, susține Cojocaru.

Prieteni, vă reamintesc că scriu o Sinteză Săptămânală despre cele mai importante știri din Moldova, pe care o distribui pe email în fiecare luni dimineață. Vă puteți abona aici

„Negocierile în cadrul comitetului AAP cu privire la Brexit decurg din luna mai-iunie. Subiectul aderării UK la AAP va fi re-examinat în următoarele săptămâni/luni, deci UK are toate șansele să obțină consensul tuturor părților semnatare ale APP-ului. Este un proces continuu. Moldova a adresat doar patru întrebări Marii Britanii, la fel ca și alte multe state. Eu am apărat imaginea țării ca actor al dreptului internațional și membru cu drepturi depline în sistemul mondial de comerț, militând totodată pentru drepturile furnizorilor economici din Republica Moldova, precum și a cetățenilor noștri. Aveți prieteni sau rude care desfășoară o activitate de antreprenoriat și pot ușor să obțină viza pentru UK? Cum credeți că ar trebui să negociem interesele țării? Trebuie să intrăm în detalii (…) A reprezenta și revendică drepturile furnizorilor economici din țara mea este ună din obiectivele mele de activitate. Și noi când am aderat la AAP au foarte multe state care inițial ne-au blocat, deoarece a trebuit să ajustăm cerințele lor pe plan național,” susține diplomata.

Cojocaru: Derapaj jurnalistic

Cojocaru a mai adăugat că jurnalistul american a rupt din context fraza ce a fost inclusă în material și face referire la faptul că în Europa, doar cetățenii a trei state mai au nevoie de vize pentru a călători în Marea Britanie. „Vă garantez că în intervenția și argumentele Republicii Moldova prezentate oficial nu sunt reflectate ideile abordate de către distinsul jurnalist. A folosit ghilimelele fără ca eu să fi declarat acest lucru. El cunoaște de la alte state că Republica Moldova se confrunta cu un proces anevoios de obținere a vizelor pentru UK. Acest lucru asta a fost demonstrat autorităților britanice prin diverse exemple, dar procesul de negociere este unul continuu. Credeți-mă, problema vizelor pentru agenții economici din Republica Moldova, a diplomaților și a cetățenilor noștri este o problemă minoră pentru UK, dacă ar exista voința. Dvs. știți că, de fapt dintre toate statele membre AAP doar Moldovei, Muntenegrului și Ucrainei îi mai sunt aplicate regimul de vize, în rest toți călătoresc fără vize. Inclusiv și deținătorii pașapoartelor taiwaneze. Ați tranzitat vreodată aeroportul din Londra? Știți că, deținătorii pașapoartelor țării noastre au nevoie de viza chiar și pentru tranzit? Pe când cei 147 de milioane de cetățeni ai Federației Ruse, precum și alte state din Uniunea post-Sovietică, nu au nevoie de vize pentru tranzitarea aeroportului…”, a mai adăugat delegată Moldovei la OMC.

To be continued…

Cojocaru menționează că, dacă cel puțin o țară declară că mai are întrebări subiect, atunci acesta se transfera pentru următoarea sesiune. În cazul sesiunii cu pricina, mai multe state au declarat că nu sunt gata să ia o decizie deoarece negocierile pe bilaterala între statul respectiv și Regatul Unit nu s-a finalizat.

Amintim că Marea Britanie va trebui să-și soluționeze problemele de aderare la APP cu ceilalți membri ai acordului până va părăsi oficial Uniunea Europeană la data de 29 martie 2019. Iar dacă, negocierile se vor încheia cu succes, am putea spera la o liberalizare sau obținerea unui proces mai lejer de obținere a vizelor pentru Regatul Unit.

Mai jos găsiți și varianta integrală cu intervenția Republicii Moldova în plenul OMC:

Statement: by Dumitru Ciorici on Scribd

Exit mobile version