Home

Veniturile restaurantelor Taxi Blues, publicate pe Facebook: „Și cum rămâne cu voi, dragi colegi?”

Fondatorul lanțului de restaurante Taxi Blues din Chișinău, Sergiu Enciu, care a fost reținut în septembrie 2017 fiind învinuit de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, și-a îndemnat și încurajat colegii de breaslă să iasă din „umbră” și să-și plătească onest taxele.

Sursa scrie pe Facebook că și-a învățat lecția, după ce a fost reținut timp de 93 de zile. „Nimic în viață nu trece fără urme. Această experiență m-a întărit, m-a făcut mai puternic. După ce m-am întors acasă, mi-am dorit să se schimbe în țară anumite lucruri, iar eu să am posibilitatea să lucrez cinstit, să câștig bani și să nu mă tem că într-o bună zi o să-mi pună din nou cătușele și o să mă ia de lângă familie și copii”, mai spune el.

Antreprenorul a menționat că a fost acuzat de încălcări pe care majoritatea antreprenorilor din oraș, din domeniul restaurantelor, le comit în mod deliberat. Enciu se arată indignat că alți patroni de localuri din Capitală continuă să nu elibereze bonul de casă, în pofida faptului că, în urma reformei fiscale cota TVA s-a redus de la 20% la 10% (prevedere care a intrat în vigoare din 1 octombrie). „Și cum rămâne cu voi, dragi colegi? Exemplul meu nu v-a învățat nimic? Sau ați uitat că amnistia fiscală s-a încheiat la 30 septembrie? Din pură curiozitate, am vizitat mai multe localuri din Chișinău în ultimele două săptămâni. Iar cei mai mulți dintre dvs. nu eliberați în continuare cecuri și continuați să lucrați după vechiul model, chiar dacă TVA-ul a fost redus la 10%. Fac un apel la Dvs., cei care nu eliberați bonuri de casă și trăiți cu teama de controale, credeți-mă, „economiile” pe care le faceți nu-și au rostul. Atunci când veți fi prinși veți plăti de zeci de ori mai mult”, mai spune Enciu.

Veniturile Taxi Blues, publicate pe Facebook

Managerul preferă acum să lucreze „pe alb”, transferându-și restaurantele la plată prin cec. Ba mai mult, acesta chiar a decis să publice datele privind vânzările din rețeaua de localuri Taxi Blues. Iată, spre exemplu, ce vânzări declară Enciu că au avut restaurantele sale în perioada 1-15 octombrie 2018:

  • Taxi Blues Ciocana – 388.107,48 lei
  • Taxi Blues Rîșcani – 450.300,02 lei
  • Taxi Blues Centru – 348.052,61 lei
  • Taxi Blues Botanica – 413.259,09 lei
  • Taxi Blues Buiucani – 409.056,88 lei

La final, Enciu i-a îndemnat pe care care frecventează localurile din Capitală să nu plătească consumația dacă nu li se dă bon fiscal.
Mai jos vedeți postarea originală:

Ce spunea acum un an poliția:

„În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că un grup criminal organizat format din întreprinzători și foști angajați de la Fisc, în perioada 2015 – prezent, gestionând direct sau prin intermediul persoanelor interpuse cu activitatea a peste 10 agenți economici din mun. Chișinău, care au ca gen de activitate gestionarea restaurantelor și cafenelelor, au obținut venit nedeclarat încasat de la punctele comerciale, de peste 18 000 000 lei, fapt ce a condus la neachitarea impozitelor, prejudiciind în proporții deosebit de mari bugetul public național cu peste 5 760 000 lei.

Ca urmare a efectuării perchezițiilor au fost depistate și ridicate mijloace financiare în sumă de 209 157 lei, pentru o zi de activitate (necontabilizate corespunzător), calculatoare, aparate de casă, suporturi electronice pe care se păstrează evidența contabilă, documente fiscale și documente contabile, înscrisuri de ciornă și alte obiecte.”

Exit mobile version