Home

Un milionar din Moldova, amendat în Italia cu 240.000 de €

Un antreprenor din Republica Moldova, care este și miliardar în Rusia (în ruble rusești), a fost amendat în Italia cu 240.000 de euro. Este vorba despre compania Contarini, deținută de Vasile Dragan, și care indica pe etichetele vinurilor sale că producția era una autentic italiană, în ciuda faptului că erau utilizați suplimentar struguri din Republica Moldova, ceea ce contravine legislației UE. Garda financiară din provincia Treviso, Veneția, a confiscat peste 200.000 de litri de vin spumos italian falsificat și a impus un sechestru pe proprietatea moldoveanului.

Prieteni, sunt super entuziasmat că suntem deja peste 200 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

În timpul unei inspecții, au fost analizate operațiunile tehnologice ale fabricii de vin, contabilitatea industrială și s-a constatat că 114.700 de sticle de vin spumant, gata de vânzare, au fost amestecate cu vinuri din Europa de Est. Pe etichetă, însă, era indicat că producția este una italiană. Sticlele au fost confiscate împreună cu 111.500 litri de vin amestecat, care trecea printr-o fermentare secundară.

Ministerul italian al Agriculturii și al Politicii Alimentare a ordonat ca produsul confiscat să fie utilizat pentru producerea oțetului industrial.

Astfel, intervenția gărzii financiare a împiedicat vânzarea a peste 260 mii de sticle de vin spumant, în valoare de 800 mii euro, destinat vânzării în peninsulă și în străinătate.

Materialul video ce a ieșit la acest subiect la una din televiziunile italiene poate fi vizionat mai jos:

Cine este Vasile Dragan

Potrivit Ziarului de Gradă, Dragan este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din R. Moldova. Familia sa este proprietara rețelei de supermarketuri Linella. Acesta deţine businessuri cu băuturi alcoolice atât în Moldova, unde are câteva fabrici de vinuri, cât şi în Rusia, unde deţine fabrica „Igristîe Vina”, lider al pieţei de vinuri spumante de acolo.

În 2013, presa a scris că familia Dragan a preluat şi Vinăria Contarini din Italia. Potrivit unor surse, tranzacția a fost estimată la peste 20 de milioane de euro. Vinăria este specializată în producerea vinurilor spumante Prosecco și a vinurilor spumante simple.

Vasile Dragan, prin intermediul membrilor familiei sale, dar în special prin intermediul „Ducates Grup” SRL, deţine şi Compania Carmez.

În iulie 2014, acest SRL a preluat şi reţeaua Unimarket, gestionată acum de „Moldretail Group”, fondată de „Ducates Grup” SRL. Tot în 2014, firmele familiei Dragan au preluat şi spaţiile comerciale ale Companiei Stati-Market, care gestiona magazinele Pyaterochka. Vasile Dragan este naşul deputatului Anghel Agache.

Cum arată fabrica de vinuri Contarini din Italia, deţinută de Vasile Dragan, puteți vedea pe blogul lui Andrei Cibotaru.

Exit mobile version