Home

Bloomberg: Cum Moldova blochează accesul Marii Britanii la proiecte de 1,7 trilioane de $

Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ranchiuna Republicii Moldova ar putea costa accesul Marii Britanie la proiecte de 1,7 trilioane de dolari. Iar mai exact, țara noastră blochează re-intrarea post-Brexit a Marii Britanii în Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Prieteni, sunt super entuziasmat că suntem deja peste 200 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

Publicația americană Bloomberg scrie că, minuscula țară dintre România și Ucraina blochează reintroducerea Marii Britanii la Acordul internațional privind Achizițiile Publice (AAP) din cadrul OMC, un acord care facilitează procesul de licitație pentru contractele publice, inclusiv pe piața americană de 837 miliarde dolari .

Blocada vine din cauza unei supărări personale. Iar mai exact, din cauza că, Corinei Cojocaru, delegata Republicii Moldova pe lângă Organizația Mondială a Comerțului și echipei sale, i-a fost refuzată intrarea în Marea Britanie anul trecut, când a vrut să discute despre viitoarele relații post-Brexit ale Republicii Moldova cu Marea Britanie.

 

„Nu am putut obține o viză și un pașaport diplomatic pentru a ajunge la Londra pentru a negocia cu privire la achizițiile publice”, a declarat Cojocaru într-un interviu telefonic pentru cei de la Bloomberg. „Nimeni nu ne-a ascultat și furnizat informații timp de șase, șapte luni.”

 

Pentru Cojocaru, diplomația ușor emblematică este parte a unei probleme mai largi: dacă delegația sa nu a putut obține vize în timp util, cum ar putea ca furnizorii moldoveni care doresc să liciteze pentru proiectele din Marea Britanie să concureze cu furnizori din țări care pot obține vize într-un timp mai scurt?

Moldovei i s-au alăturat state precum S.U.A., Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Ucraina și Israel, exprimându-și îngrijorarea că cererea Regatului Unit nu a corespuns procedurilor, în opinia oficialilor familiarizați cu procedura de aderare. Reticența din SUA s-a datorat faptului că, Marea Britanie nu a furnizat informațiile și actualizările solicitate.

Scopul AAP este de a deschide piețele de achiziții publice concurenței străine și de a facilita transparența procesului.

Oficialii britanici susțin că Regatul Unit este un caz special și că ar trebui să primească aprobarea expediată, deoarece este deja membru – deși nu a ratificat niciodată în mod independent acordul – și poate pur și simplu să își replice angajamentele actuale, care decurg din statutul său de membru al UE.

Offtopic. Corina Cojocaru este soția lui Tudor Ulianovschi, actualul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Exit mobile version