Home

Scurt pe doi, 17 octombrie: Vizita lui Erdogan – cu râs și plâns, mandatul lui Năstase și noul local RUF

?Vizita lui Erdogan – cu râs și plâns. A fost o zi dificilă pentru cei care au avut treabă prin centrul Capitalei. A mai rămas una și revenim la traficul normal. Vorbim azi la Scurt pe doi despre fazele haioase de la întâlnirea celor doi președinți, decizia neașteptată a judecătoriei cu privire la Andrei Năstase, noul telefon Huawei Mate 20 Pro, clipul lui Eminem filmat cu Pixel 3, dar și noul local fast-casual deschis în Capitală. Să începem:

Prieteni, sunt super entuziasmat că suntem deja peste 200 de abonați la canalul meu de Telegram. Nu este o cifră fabuloasă, dar este o recunoaștere a muncii pe care o fac în fiecare zi pentru voi – selecția de știri Scurt pe Doi. Vă mulțumesc pentru susținere. Abonarea, ca de obicei, e gratuită și se poate face aici

::TEHNOLOGY:::::::::

? 1. Huawei Mate 20 Pro a fost prezentat ieri la Londra. Telefonul va fi concurentul direct telefonului Samsung Galaxy Note 9 și, într-o anumită măsură, la iPhone Xs Max. Acesta este dotat cu senzor de amprentă în ecran și reverse wireless charging.

??‍♀️ 2. Studenții Universității din Beijing au inventat o bicicletă care merge desinestătător.

? 3. Google anunță că fabricanții de smartphone-uri vor trebui să plătească pentru a preinstala aplicațiile companiei în Europa. Este primul efect al deciziei CE – care a amendat în iulie compania cu 4,3 miliarde euro.

::DIGITAL:::::::::

? 4. Facebook dezvoltă un nou device, care va fi echipat cu o cameră video și va fi conectat la TV. Dispozitivul va putea fi așezat pe televizor și va permite apeluri video și consumul de conținut video + entertainment. Probabil, tot de pe Facebook. Numele de cod al produsului este Ripley și va fi anunțat oficial, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

? 5. News Feed-ul de pe Facebook va micșora reach-ul site-urilor de știri care au conținut preluat.

? 6. Platforma de videosharing YouTube a fost indisponibilă mai bine de o oră.

? 7. Numărul de abonați Netflix a crescut cu aproape 7 mln în trimestrul III al lui 2018. Luând în calcul că serviciul are deja peste 130 de mln abonați în toată lumea, care plătesc, un simplu calcul arată că veniturile companiei sunt de cel puțin 1 miliard de dolari lunar. That’s impressive!

::POLITIC & SOCIAL:::::::::

?? 8. Vizita lui Erdogan în Moldova, de râs și de plâns. Să o luăm de la un capăt:

  • Mai multe segmente din renovarea președinției n-au fost terminate. Au fost acoperite cu pânză albă, ca să nu vadă Recep Erdogan. Nu de alta, dar o să-i expulzeze în Turcia pe netrebnici 🙂
  • Președinția moldovenească a anunțat că jurnaliștii nu vor avea posibilitatea să acorde întrebări celor doi șefi de stat – Dodon și Erdogan. Doi mari oameni de stat, cu frică de presă. Mda…
  • Primele fotografii cu cei doi președinți, ținându-se de mână, au stârnit amuzamentul internauților.
  • Mișcarea ACUM a protestat la ambasada Turciei împotriva schimbului făcut de autorități: renovarea președinției contra expulzării profesorilor turci de la liceul Orizont, lucru care mi se pare extrem de trist, dacă vreți părerea mea.
  • Dodon l-a decorat pe Erdogan cu Ordinul Republicii.
  • Turcii ne dăruiesc sabia lui Ștefan cel Mare. Nu, nu originalul, din nou – o copie, adică… un fals.
  • Primele imagini din interiorul Președinției restaurate.

⚖️ 9. Justiția din Moldova impresionează din nou. Judecătoria Chișinău a anulat procesul verbal prin care Andrei Năstase a fost declarat vinovat de agitație electorală în ziua alegerilor locale din Capitală. Automat, asta înseamnă că decizia privind anularea alegerilor, ar putea fi revizuită. Acum n-ar trebui să ne mire dacă Năstase va deveni primar, pe câteva luni, în timpul iernii – cea mai dificilă perioadă a anului.

??‍? 10. Republica Moldova va avea patru ambasade noi. În ce țări vor fi deschise misiunile diplomatice.

? 11. Până la 22 decembrie curent, locatarii blocului din capitală, afectat de explozie, vor putea reveni în apartamente. Lucrările de restabilire și construire vor fi executate de către Compania „ExFactor Grup”.

::INTERNATIONAL:::::::::

? +12. Explozie la un colegiu politehnic din Crimeea. S-au înregistrat cel puțin 19 morți, iar alte 39 au fost rănite. Autorul atacului este un tânăr de 18 de ani, student în anul 4 la colegiul cu pricina. Acesta s-a sinucis la scurt timp după producerea exploziei.

? 13. Canada devine a doua țară care a legalizat utilizarea canabisului în scopuri recreative. Poftim și două grafice la acest subiect:

⛪️ 14. Ce înseamnă în practică ruperea biserii ruse de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. Textul este scris pentru Europa Liberă de către preotul Yakov Krotov. Credeam că se schimbă puține, dar se pare că sunt chiar multe.

? 15. Oficial! Un tweet l-a costat 20 de milioane $. Instanța de judecată i-a interzis lui Musk să dețină funcția de președinte al Consiliului de administrație al Teslei în următorii trei ani.

::LIFESTYLE:::::::::

? 16. O noutate pentru food loveri. În Chișinău a fost deschis un local în stilul fast-casual – RUF (acronimul de la Real Urban Food). Habar n-am ce înseamnă și asta m-a intrigat deja să merg să înțeleg despre ce este vorba.

? 17. Un clip Eminem, filmat în întregime cu Google Pixel 3. Vânzarea oficială a telefonului începe de mâine, 18 octombrie.

Exit mobile version