Home

Scurt pe doi, 16 octombrie: Angajatul SIS care crește păstrăv, interviul lui Viorel Mardare și mașina blindată pentru Erdogan

?Vom fi blocați! În ultimele 2 zile am tot umblat dintr-un spital în altul, ca să soluționez o problemă. Am venit seara la birou doar ca să pregătesc Sinteza Zilei și să-mi țin promisiunea pe care mi-am făcut-o mie, dar și vouă. Ce să vă spun: Spitalele din Moldova nu sunt cele mai prietenoase. Dar ce mă sperie cel mai mult, este că sunt cozi deja și la spitalele private. Concluziile vă aparțin. Trecem peste nota pesimistă și-i dăm cu știrile – selecția de știri pe azi:

::TEHNOLOGY & DIGITAL:::::::::

? 1. Amazon vrea să te înștiințeze când te îmbolnăvești. Compania depus cerere pentru o patentă, care ar permite asistentului său Alexa să înștiințeze proprietarii când li se schimbă vocea.

? 2. Miliardarul Paul Allen, fondator în 1975 împreună cu Bill Gates al gigantului american din domeniul informaticii Microsoft, a murit luni la vârsta de 65 de ani ca urmare a unui cancer.

? 3. Playerul muzical Winamp va fi repornit în 2019. Softul va deveni o platformă pentru cei care ascultă muzică, podcasturi și streaming.

? 4. În această toamnă, Telegram va începe testarea propriei platforme blockchain

?? 5. Compania americană Boston Dynamics, cunoscută pentru invențiile sale în domeniul roboticii, a publicat pe canalul său de YouTube un videoclip în care unul din roboți dansează piesa Uptown Funk:

? 6. Audi a acceptat să plătească 800 milioane euro amendă în Germania pentru ilegalitățile din scandalul Dieselgate.

::SOCIAL:::::::::

? 7. Business din pescuit. Cum un fost angajat SIS crește păstrăv în cel mai nordic punct al Moldovei.

? 8. Viorel Mardare, cunoscutul regizor moldovean, diagnosticat cu cancer, a oferit primul interviu video de la începerea tratamentului.

? 9. Compania Simpals (proprietarul 999.md) a lansat un proiect pilot – studii.md – Registru școlar online. Acesta se află în regim de testare și este implementat deja de liceeele Mircea Eliade și liceul rus. A. Pușkin. Pe platforma va fi disponibil orarul elevilor, tema pe acasă, absențele, reușita și analiza notelor, etc.

?? 10. Atenție! Mâine și poimâine, centrul Chișinăului va fi inaccesibil. Aici găsești străzile care vor fi blocate pe 17-18 octombrie, în perioada vizitei lui Erdogan. Apropo, președintele turc, cel mai probabil, și-a trimis la Chișinău mașina blindată.

? 11. Topul pensiilor din Republica Moldova: de la 1.308 lei în Șoldănești, la 2.933 lei în sectorul Centru din Chișinău

::POLITIC:::::::::

? 12. Socialiștii anunță proteste pentru ziua de 18 noiembrie. „Suntem gata să ieșim în stradă dacă se încearcă lichidarea instituției prezidențiale”. Totodată, liderul PSRM, Igor Dodon, declară sus și tare că Mitropolia Moldovei se va supune în continuare bisericii ruse, chiar și după cearta ultimea cu Patriarhie de la Constantinopol.

? 13. „Mitingul cel de taină”. Democrații țin în secret manifestația pe care ar urma să o organizeze la Chișinău

❓ 14. Gata cu pelerinajele președintelui Dodon la Athos? Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat luni la Minsk ruperea relaţiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaşte o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina.

::INTERNATIONAL & LIFESTYLE:::::::::

? 15. 13 lucruri la care trebuie să renunți pentru a atinge succesul.

? 16. Copiii din Singapore nu vor mai fi apreciați conform notelor. Acestea vor fi înlocuite cu tema pe acasă, discuții, quizz-uri. Mai multe detalii despre rating-ul studiilor la nivel mondial aici.

? 17. Interpretul basarabean Mihail a fost invitat să cânte piesa „Who You Are” la concertul anual de Crăciun de la Vatican

***

Prieteni, suntem aproape 200 de oameni abonați la canalul meu de Telegram, motiv pentru care vă invit în vizită. Aici fac share de informații interesante și importante. Vă aștept cu drag!

O seară frumoasă!

Exit mobile version