Ați utilizat vreodată Google+? Eu da, ba chiar am încercat la un moment dat să înțeleg care ar fi avantajele în comparație cu Facebook. Am înțeles în câteva luni că nu va repeta succesul start-upului fondat de Zuckerberg. Și iată că vine știrea: Alphabet Inc’s, cea care deține Google, a anunțat pe 8 octombrie că va închide versiunea generală a rețelei de socializare Google+. Decizia vine după ce acum câțiva ani, rețeaua a fost afectată de o eroare, iar jumătate de milion de conturi au fost expuse. Sistarea ar urma să aibă loc până în august 2019.
Haideți să vedem ce e interesant de știut despre închiderea Google+:
- O defecțiune de software a generat un potențial acces la profilurile utilizatorilor Google+ între anii 2015 și martie 2018. Problema a fost remediată de tehnicienii Google abia în martie 2018. Potrivit companiei, vulnerabilitatea ar fi putut afecta până la 500.000 de conturi Google+.
- Datele afectate sunt numele, adresele de e-mail, ocupația, genul și vârsta. Google susține că aceste date nu conțineau însă corespondența sau numerele de telefon ale utilizatorului pe care le are în lista de contacte. În lunile următoare, compania promite să informeze utilizatorii cum pot să-și descarce datele din Google+.
- Un alt motiv de ce s-a recurs la închiderea platformei este popularitatea extrem de scăzută: în ultimul timp, 90% din sesiunile utilizatorilor durează mai puțin de 5 secunde.
- Cu puțin timp înainte de anunțul oficial, cei de la The Wall Street Journal scriau că, compania nu a dezvăluit erorile luni de zile, fiindu-i frică de atenția crescută din partea autorităților de reglementare în timpul scandalului legat de Facebook și Cambridge Analytica.
- Google+ a fost lansat în 2011 și nu este prima încercare nereușită a celor de la Google de a crea o rețea de socializare. Înainte de aceasta, în anii 2009, compania a lansat proiecte precum Orkut și Google Wave.