Home

✈️ E oficial! 2 moldoveni și BlueAir cumpără Air Moldova

E oficial! Întreprinderea de stat Air Moldova a fost achiziționată de către Civil Aviation Grup SRL. Fondatori ai acestei companii sunt Blue Air (49%) și alți doi cetățeni moldoveni, care dețin împreună 51%, scrie zdg.md. Pe termen scurt, noii proprietari și-au propus să lanseze 11 rute noi, iar pe termen lung planifică zboruri pe distanțe lungi către SUA, Canada sau China. 

Prieteni, sunt deja peste 100 de oameni abonați la canalul meu de Telegram, motiv pentru care vă invit în vizită. Aici fac share de informații interesante și importante. Vă aștept cu drag!

Valoarea tranzacției

Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite.

Planurile investitorilor

Cei de la Aviation Group SRL și-au asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a companiei moldovenești.

Expunerea la privatizare a întreprinderii de stat Air Moldova a fost determinată de necesitatea salvgardării companiei aeriene și evitarea falimentului acesteia. Câștigătorul concursului și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii Companiei Air Moldova, extinderea rețelei de rute a companiei aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, operate de Compania aeriană Air Moldova, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor de cabină.

7 rute noi până la sfârșit de 2019

Conform Strategiei de dezvoltare a Companiei Air Moldova, „Civil Aviation Group” S.R.L. urmează să lanseze 7 rute noi până la finele anului 2019 şi 4 rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii. În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente. Activitățile respective se vor baza pe fluxurile reciproce de trafic de călători între țările CSI şi europene, transformând astfel Aeroportul Chișinău într-un hub internațional de aviație. În scopul asigurării operării non-stop pe toată rețeaua de destinații, ținând cont de fluxul de pasageri în creștere, numărul de aeronave operate se va mări treptat, astfel încât către anul 2021 flota Companiei AIR-Moldova va număra 14 aeronave.

În următorii trei ani, numărul de piloți şi echipaje de cabină urmează să crească de la 180 în anul 2018 până la 380 angajați. Pentru formarea și pregătirea periodică a personalului, românii vor aloca mijloacele financiare în sumă de circa 3,5 milioane euro.

Cine este noul proprietar Air Moldova

Compania Civil Aviation Group SRL este fondată de un grup de investitori. Asociați ai firmei sunt și 2 persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova. Unul este Serghei Melnik, iar altul este Andrei Ianovici, potrivit zdg.md. Cele două persoane fizice dețin 51%, iar Blue Air – 49%. Autoritățile de la Chișinău anunță că unul dintre cei doi moldoveni are experiență în domeniul aviației, fiind manager securitate la AMS Airlines Air Charter Georgia (Andrei Ianovici), iar al doilea – Serghei Melnik – este fost jurist la “Intreprizbanca”, în prezent președintele companiei de consultanță Wolf Blitz Corporation. Pe de altă parte, Blue Air este una dintre cele mai importante companii de pe piața avia românească, care deținând 30 de nave de tip Boeing. În prezent acoperă 80 de destinații.

Eșecurile Air Moldova

În ultimii ani, rezultatele activității acesteia denotă un declin continuu, înregistrând în anul 2015 pierderi în mărime de 227 mil lei, în anul 2016 – profit în mărime de 8,54 mil lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 mil lei. În primul semestru al anului 2018 datoriile întreprinderii constituiau 1,283 miliarde lei, fiind în creștere cu 169 mil lei, față de începutul anului de gestiune, iar rezultatul exercițiului financiar din primul semestru este negativ, estimându-se la 160 mil lei, la aceasta adăugându-se pierderile din anii precedenți.

Schimbările de pe piața transportului aerian, mediul concurențial deosebit de solicitant, presiunea operatorilor low cost pe piața de servicii aeriene au afectat simțitor CA „Air Moldova”, care nu a avut la dispoziție resurse suficiente pentru dezvoltarea și modernizarea flotei de aeronave.

Exit mobile version