Home

Prevederi legale care intră în vigoare din 1 octombrie

legi 1 octombrie

Foto: Ziarul de Gardă

Salutare prieteni. Dacă tot e luni și început de lună, am decis să fac o selecție a prevederilor legale, dar și a dispozițiilor care intră în vigoare de astăzi. Afectează mai multe categorii de cetățeni, cât și persoanele juridice, așa că le-am compilat pe toate mai jos:

1. Două sensuri de circulație pe str. București din Capitală

Din 1 octombrie, circulaţia transportului pe str. Bucureşti va fi organizată pe ambele sensuri de circulaţie.
Decizia de a stabili circulaţia rutieră cu dublu sens pe str. Bucureşti a fost luată pentru a fluidiza traficul rutier în centrul oraşului Chişinău, pe perioada executării lucrărilor de reabilitare a reţelelor edilitare de pe str. 31 august 1989. Chiar dacă noile indicatoare, care permit circulația pe dublu sens, vor fi instalate în curând, șoferii pot deja merge pe ambele sensuri, fără a risca să fie amendați.

2. Pensii valorizate

Pensiile pentru limită de vârstă și pensiile de dizabilitate, stabilite începând cu 1 ianuarie 2014 și până la 31 martie 2017, vor fi valorizate din 1 octombrie anul curent. În total sunt vizați aproape 95 de mii de pensionari. Detalii aici.

3. Cafea la preț de poezie

Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Cafelei, cei care își cheamă prietenii în offline și se întâlnesc în cafenelele partenere Julius Meinl, pot primi două cești cu cafea sau ceai la preț de una – toate în schimbul scrierii unei poezii în doi, despre modul în care s-au întâlnit. Lista localurilor din Chișinău unde nu achiți nota de plată când servești o cafea.

4. Impozit de 500 de lei pentru taximetriști

Începând cu 1 octombrie, conducătorii de taxi vor fi obligați să achite un impozit pe venit în mărime de 500 de lei, în cazul în care venitul acestora nu depășește 10 000 de lei pe lună.

5. Impozit unic de 12% pentru veniturile persoanelor fizice

Majoritatea articolelor din pachetul legislativ privind Reforma Fiscală vor intra în vigoare din data de 1 octombrie. Astfel, va fi aplicată o singură cotă de 12% la impozitarea veniturilor persoanelor fizice. În prezent, acestea sunt impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei și cu 18% pentru veniturile care depășesc această sumă. Scutirea personală se va majora până la 24 de mii de lei anual. Urmează să fie stabilit un regim fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier și al restaurantelor, prin reducerea cotei TVA de la 20% la 10%.

6. FISCUL poate verifica doar anul 2018

Fiscul nu mai poate verifica activitatea agenților economici din anii precedenți. De la 1 octombrie poate controla doar acțiunile întreprinse în 2018.

7. Leul moldovenesc, acceptat în România

Începând cu 1 octombrie, leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România, și anume la Banca Comercială Română și Banca Transilvania.

Prieteni, sunt deja peste 100 de oameni abonați la canalul meu de Telegram, motiv pentru care vă invit în vizită. Aici fac share de informații interesante și importante. Vă aștept cu drag. 

Exit mobile version