Home

De ce femeile din Coreea de Sud trăiesc cel mai mult?

Femeile din Coreea de Sud vor fi primele din lume care vor atinge o speranță de viață de 90 de ani, potrivit unui studiu. Iar alte șase țări sunt aproape să atingă același standarde. Franța, Japonia, Australia, Canada, Chile și Marea Britanie se vor apropia de speranța medie de viață a femeilor la 85 de ani până în 2030, potrivit cercetărilor efectuate de Imperial College London și World Health Organization. Cercetările au fost făcute în 35 de state industrializate, care includ țări cu economii avansate și țari cu economii emergente.

Studiul publicat în revista medicală The Lancet precizează că durata vieții va continua să crească semnificativ în majoritatea țărilor, iar decalajul dintre femei și bărbați va începe treptat să dispară.

Spre exemplu, în rândul țărilor bogate, Statele Unite va avea cea mai scăzută speranță de viața până în 2030. Aceasta se datorează unei combinații de factori, precum obezitatea, rata crescută a mortalității materne și infantile, accesul inegal la asistența medicală și rata mare de sinucideri. Până în 2030, bărbații americani vor fi „la egal” cu bărbații cehi (sub 80 de ani), iar femeile americane vor avea o speranță de viață similară celor din Croația sau Mexic (sub 85 ani).

Kimchi este noul super-aliment

Studiul, care utilizează 21 de modele diferite pentru a prevedea speranța de viață, dă femeilor din Coreea de Sud, născute în 2030, o șansă de 57% de a depăși vârsta de 90 de ani și o probabilitate de 97% să trăiască peste 86 de ani.

Cercetătorii spun că longevitatea preconizată a sud-coreenilor se bazează pe ipoteza că vor avea indici de masă medie corporală și tensiune arterială mai mici decât cetățenii altor țări comparabile.

Durata lungă de viață ar putea fi, de asemenea, datorată unei diete specifice regiunii, spun alți experți; mai ales kimchi, o farfurie cu legume fermentate, de obicei varză, care este bogată în probiotice și vitaminele A și B.

Alți factori care duc la creșterea speranței de viață în țările care se află în fruntea listei constă în investițiile făcute în domeniul nutriției copiilor, educație, tehnologie, ratele mai mici ale accidentelor rutiere și accesul la asistența medicală. Toate luate împreună îmbunătățesc rata de prevenire a îmbătrânirii.

Bărbații, la mică distanță

Diferența dintre durata medie a vieții bărbaților și femeilor începe să dispară în majoritatea țărilor studiate. Deși bărbații continuă să fie supuși mai multor factori de risc în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi fumatul și bolile cardiovasculare, stilul de viață al femeilor devine din ce în ce mai asemănător cu cel al bărbaților.

O excepție este Mexic, unde se estimează că speranța de viață a femeilor va crește mai mult decât speranța de viață masculină.

Impactul longevității asupra asistenței sociale

Cercetătorii subliniază că longevitate ar putea avea un impact asupra serviciilor de sănătate și asistență socială din țările cercetate. Aceștia susțin că statele vor trebui să regândească modul în care se acordă asistența socială și sistemul de pensii, pentru o populație în curs de îmbătrânire.

Exit mobile version