Home

12+ îmbunătățiri ale noului sistem de operare iOS12

Noul sistem de operare iOS 12 este acum disponibil pentru download pentru toți posesorii de iPhone. Partea cea mai bună este că, softul a devenit mai rapid, iar bateria durează mai mult. După scandalul de acum un an, când compania din Cupertino a fost acuzată că încetinește intenționat software-urile la modelele mai vechi, noul sistem de operare este disponibil pentru 11 modele, chiar și pentru iPhonele 5S, SE sau 6.

Ce îmi place cel mai mult în iOS 12 este faptul că Apple ne oferă posibilitatea de a înțelege mai bine și de a decide cât timp petrecem folosind telefonul.

1. Timpul total petrecut pe telefon

Pe lângă asta, sistemul îți oferă posibilitatea de a înțelege mai bine și de a decide cât timp petreci folosind aplicații și anumite pagini web. E o chestie utilă pentru cei care doresc să-și reducă timpul petrecut pe Facebook sau Instagram, spre exemplu.

2. Rapoarte de activitate zilnice sau săptămânale

Poți vedea câte notificări ai primit într-o singură zi și de câte ori ai pus mâna pe telefon.

3. Poți seta „limite” aplicațiilor utilizate.

Astfel, poți seta perioada de timp pe care o petreci zilnic în anumite aplicații și pagini web.

4. Opțiunea „Downtime”.

îți permite să setezi o anumită oră, precum ora de culcare, când aplicațiile și notificările sunt blocate. Poți alege ce aplicații sunt permise și care sunt interzise.

5. Dacă ai copii și folosești Family Sharing poți crea excepții pentru aplicațiile la care dorești să aibă acces copiii chiar și în timpul Downtime, precum Mesaje sau aplicații pentru educație. Tot aici poți seta Screen Time în timpul zilei și controla cât timp petrec aceștia în aplicații și pagini web. Ei pot solicita să le aprobi utilizarea dispozitivului pentru mai mult timp.

6. Notificările nu mai sunt afișate sub forma unei liste lungi pe ecranul de start. Mesajele și notificările sunt grupate compact în funcție de conversație și temă, așa că e mai ușor să vezi ce este important dintr-o privire pe iPhone sau iPad.

7. Toată lumea primește un număr imens de notificări, dar puțini sunt cei care rezolvă această problemă. Atunci când îți vine o notificare pe ecranul de start, glisezi stânga, alegi opțiunea Gestionați, iar ulterior Configurări. Aceasta te va duce în setări, unde verifici ce parametri sunt instalați la moment, iar ție nu-ți rămâne decât să stabilești ce notificări sunt inutile și care ți-ar putea fi utile.

8. Dacă până acum, o dată ce activai opțiunea de „Nu deranjați pe durata somnului”, nu puteai fi sunat decât din a doua încercare, acum, opțiunea pune pe silențios și notificările din timpul nopții până când îți deblochezi iPhone-ul dimineața. De asemenea, funcția „Nu deranjați” mai are o o nouă opțiune. Poți seta ca funcția „Nu deranjați” să se termine automat într-o oră, la sfârșitul zilei, când pleci dintr-o anumită locație sau la sfârșitul unei întâlniri din calendarul tău.

9. iOs 12 oferă mai multe informații despre baterie. Diagrama de utilizare a bateriei din Configurări îți arată acum utilizarea din ultimele 24 de ore sau din ultimele 10 zile. Tot aici poți vedea ce aplicații ți-au consumat cel mai mult din baterie.

 

10. Apple ne scutește de toate aplicațiile externe și introduce propria aplicația măsurare. Aceasta măsoară automat suprafețe plane rectangulare și trasează linii pe suprafețe plane pentru a măsura distanțe cu ajutorul camerei iPhone sau iPad.

11. iOS 12 vine cu câteva îmbunătățiri ale aplicației „Photos”. Acum, sistemul îți sugerează persoanele cu care să partajezi fotografiile. Spre exemplu, când ești la o petrecere sau într-o călătorie cu prietenii, sistemul îți sugerează partajarea acelor poze cu persoanele care figurează în ele. Iar dacă primești poze de la altcineva, dispozitivul tău va căuta poze din colecția ta de la același eveniment și va sugera partajarea acestora cu respectiva persoană. O altă îmbunătățire sunt sugestiile inteligente de căutare a fotografiilor: Spre exemplu, ai nevoie de fotografiile făcute iarna precedentă la munte. Tot ce trebuie să faci este să te duci la opțiunea „Search” din „Photos” și să scrii locația. Sugestiile te vor ajuta să găsești poze chiar înainte să termini de tastat. Tot aici poți căuta fotografii după taguri. Spre exemplu, poți cere afișarea selfie-urilor făcute în perioada verii.

12. iOS 12 introduce o iluminare în regim „Portret” îmbunătățită (n.r modul Portet este disponibil pentru modelele 7 Plus, 8 Plus, X și cele trei modele noi). Pozele în modul Portret devin mai bune ca niciodată. Camera generează acum o mască atunci când detectează o persoană și separă inteligent și elegant persoana de restul cadrului.

13. iOS 12 oferă mai multă confidențial­itate prin îmbunătățirea trackingului. Astfel, după ultimele actualizări, sistemul de operare împiedică urmărirea activității online fără permisiunea ta în Safari. Un exemplu ar fi rețelele de socializare, care nu vor mai putea urmări activitatea noastră pe alte site-uri unde sunt prezente butoanele de partajare și prin widgeturile de comentarii de pe paginile web. De asemenea, Safari împiedică firmele de publicitate să colecteze caracteristicile unice ale dispozitivului tău. Acestea nu-ți vor putea identifica dispozitivul sau redirecționa reclame către tine atunci când navighezi pe internet.

14. Aplicația Reportofon a fost reconcepută și este disponibilă inclusiv pe iPad. Acum este mai ușor ca niciodată să-ți înregistrezi memo-urile personale, să editezi prelegeri sau să le partajezi.

15. Aplicația Apple Books a fost complet reconcepută pentru ca posesorii de iPhone să citească și să asculte cărțile favorite, cu mai multă ușurință.

Chiar dacă nu sunt update-uri majore, diferențele vor fi „simțite”. Pe mine m-a bucurat tare gruparea notificărilor. În sfârșit!!! Voi, prieteni, ce ați descoperit nou?

Doritorii să afle primii despre ce postez, se pot abona aici la canalul de Youtube, iar aici – la cel de Telegram

Exit mobile version